- El cap de l’executiu ha comparegut al ple del Parlament sobre la pagesia
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la seva intervenció aquesta tarda al Ple sobre la pagesia celebrat al Parlament de Catalunya parlant que cal un ” compromís ferm, continuat i compartit” i ha assenyalat que cal “ser honestos” i que “és millor prometre poc i complir-ho tot”. A més, ha advertit que allò que estigui a les mans d’aquest Govern, cal treballar per millorar-ho i que “allò que no hi estigui, lluitar per aconseguir que es produeixin els canvis.”
Aragonès ha parlat sobre les reivindicacions del sector de la pagesia i creu que “són demandes legítimes”, demandes que Aragonès afirma que són, en primer lloc, el fet “que fer de pagès et permeti guanyar-te la vida, i en segon lloc, que hi hagi un reconeixement de la societat”. A més, el cap de l’Executiu assenyala que aquestes reivindicacions es produeixen en un context “especialment difícil”, amb una guerra a Ucraïna que ha incrementat el cost dels fertilitzants i dels combustibles i on ha destacat els efectes de la sequera i els fenòmens climàtics adversos en el sector primari en els darrers anys.
El president Aragonès ha apuntat que en aquesta legislatura “hem estat treballant per la defensa del sector primari al nostre país” afegint que s’ha donat suport en a les “estructures productives, a l'àmbit cooperatiu i també a la indústria agroalimentària”. “Hem treballat també per la revalorització del producte de proximitat” ha afirmat el cap de l’Executiu.
Pel que fa a la sequera, Aragonès ha apuntat que “ l'aigua serà un bé cada vegada més escàs, i per tant la tecnificació dels regadius és imprescindible per poder assegurar l'accés a l'aigua al sector primari del nostre país” i creu que les restriccions s’han d’adaptar “a la supervivència dels diferents sectors productius”. En aquest sentit el president ha afirmat que “pagesia i lluita contra el canvi climàtic són dos àmbits absolutament complementaris”. Una pagesia que, segons el cap de l’Executiu, no és homogènia “no és igual, des de l'horta del Maresme fins als cultius de fruiters, especialment de la zona de Lleida o de Girona, la vinya, a tantíssims territoris del nostre país, o el cultiu de l'arròs”.
El president ha recordat la proposta que va traslladar a Pedro Sánchez per assolir una “llei de la cadena alimentària” que, segons ha declarat “malauradament és insuficient” per evitar la situació de concentració, especialment al sector de la distribució alimentària. Així mateix, també ha assegurat que s’ha de treballar per arribar a fer “canvis a la pròpia política agrària comuna” i que aquest canvi de paradigma ha de tenir més en compte “la naturalesa i les característiques de les explotacions agràries del nostre país” així com, també, la “necessitat de simplificar i de reduir la càrrega administrativa. Finalment, Aragonès ha fet palesa “la necessària reversió dels aspectes negatius dels acords amb països tercers”.
Per acabar, el cap de l’Executiu ha declarat que el Govern és plenament conscient que es tracta d’un objectiu “que no és fàcil d'assolir” però amb el qual “hi estem plenament compromesos”, ha assegurat. El president ha posat en valor la feina i el dia a dia de la pagesia i ha volgut remarcar la importància que “es pugui guanyar-se la vida fent de pagès i que la vida sigui digna arreu del nostre país”. Per fer-ho possible, Aragonès ha recordat el compromís per impulsar mesures que recolzin el món rural, com el fet d'haver “duplicat les escoles rurals”, o l'extensió de la fibra òptica a bona part del territori i ha volgut remarcar la fita per “arribar al 98% de la població”, així com “l'extensió dels serveis bancaris en 500 municipis on no hi ha accés” i “l'enfortiment de l'atenció sanitària amb la fidelització dels professionals en els municipis rurals del nostre país o el propi estatut del municipi rural.”