1. Es pot visitar gratuïtament fins el 6 de maig al Portal de la Pau del Port Vell de Barcelona, i forma part dels actes de la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 de la UNESCO
  2. L’Institut és l’ens responsable de monitorar l’evolució de la franja litoral, sovint mitjançant observació espacial, i vol contribuir a conscienciar sobre la vulnerabilitat d’aquest àmbit


Imatge
El litoral de Barcelona, des de l’espai.
{"name":"2024/04/08/09/24/07bff2b5-36d0-4c61-9231-277337dfcdd5.jpg","author":"ICGC","type":"0","location":"0","weight":302288}


L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, promou l’exposició Our ocean from space, que s’ha inaugurat avui i que es pot visitar gratuïtament fins el 6 de maig al Portal de la Pau del Port Vell de Barcelona. Lamostra ofereix imatges d’alta resolució per descobrir la fragilitat i la bellesa dels oceans tal com es veuen des de l’espai, i posa en valor el compromís de la comunitat científica per protegir aquest ecosistema vital enfront de les conseqüències del canvi climàtic.

L’exposició està promoguda per l’ICGC i produïda per la UNESCO, la Conferència del Decenni de les Nacions Unides per als Oceans 2024 i l’Agència Espacial Europea. S’emmarca dins els actes de la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 de la UNESCO que es farà a Barcelona entre el 10 i el 12 d’abril d’enguany.

La mostra ha estat inaugurada avui pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias i Grau; la directora de l’ICGC, Miriam Moysset Gil; el cap de l’Oficina d’Arquitectura del Sistema d’Observació de la Terra de l’Agència Espacial Europea (ESA), Craig Donlon; el secretari executiu de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, Vidar Helgesen, i el director del Port Vell, David Pino.

L’exposició consta de panells de grans dimensions amb imatges espacials de diversos punts vulnerables als oceans i mars del món, com ara el mar de gel de Groenlàndia, la gran barrera de corall, les illes Lofoten o les Maldives. També ofereix imatges de l’impacte d’algunes activitats humanes als oceans, com les granges d’algues a Corea del Sud, el canal de Suez o un vessament de petroli a la costa atlàntica de França.

L’ICGC posa el focus al litoral català, una franja on hi viuen més de tres milions de persones, el 43% del total, i que representa només el 6,7% de la superfície. Es tracta d’una franja vulnerable que experimenta continus canvis geomorfològics i que està exposada a una varietat de riscos, principalment els relacionats amb la dinàmica litoral, com les inundacions, l’erosió i la pujada del nivell del mar. L’ICGC ha desenvolupat el Sistema Dinàmic d’Informació, que permet fer anàlisis predictives dels riscos que afecten el litoral, i a l’exposició es poden veure imatges espacials del Delta de l’Ebre i de la costa de Barcelona.

L’Institut és responsable del monitoratge continu de la franja terra-mar, en gran part mitjançant l’observació espacial, i també de proporcionar informació i eines per a una millor gestió de la resiliència costanera per part del govern i les administracions.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 302288

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 265652