- Es pot visitar gratuïtament fins el 6 de maig al Portal de la Pau del Port Vell de Barcelona, i forma part dels actes de la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 de la UNESCO
- L’Institut és l’ens responsable de monitorar l’evolució de la franja litoral, sovint mitjançant observació espacial, i vol contribuir a conscienciar sobre la vulnerabilitat d’aquest àmbit
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, promou l’exposició Our ocean from space, que s’ha inaugurat avui i que es pot visitar gratuïtament fins el 6 de maig al Portal de la Pau del Port Vell de Barcelona. Lamostra ofereix imatges d’alta resolució per descobrir la fragilitat i la bellesa dels oceans tal com es veuen des de l’espai, i posa en valor el compromís de la comunitat científica per protegir aquest ecosistema vital enfront de les conseqüències del canvi climàtic.
L’exposició està promoguda per l’ICGC i produïda per la UNESCO, la Conferència del Decenni de les Nacions Unides per als Oceans 2024 i l’Agència Espacial Europea. S’emmarca dins els actes de la Conferència de la Dècada dels Oceans 2024 de la UNESCO que es farà a Barcelona entre el 10 i el 12 d’abril d’enguany.
La mostra ha estat inaugurada avui pel secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias i Grau; la directora de l’ICGC, Miriam Moysset Gil; el cap de l’Oficina d’Arquitectura del Sistema d’Observació de la Terra de l’Agència Espacial Europea (ESA), Craig Donlon; el secretari executiu de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, Vidar Helgesen, i el director del Port Vell, David Pino.
L’exposició consta de panells de grans dimensions amb imatges espacials de diversos punts vulnerables als oceans i mars del món, com ara el mar de gel de Groenlàndia, la gran barrera de corall, les illes Lofoten o les Maldives. També ofereix imatges de l’impacte d’algunes activitats humanes als oceans, com les granges d’algues a Corea del Sud, el canal de Suez o un vessament de petroli a la costa atlàntica de França.
L’ICGC posa el focus al litoral català, una franja on hi viuen més de tres milions de persones, el 43% del total, i que representa només el 6,7% de la superfície. Es tracta d’una franja vulnerable que experimenta continus canvis geomorfològics i que està exposada a una varietat de riscos, principalment els relacionats amb la dinàmica litoral, com les inundacions, l’erosió i la pujada del nivell del mar. L’ICGC ha desenvolupat el Sistema Dinàmic d’Informació, que permet fer anàlisis predictives dels riscos que afecten el litoral, i a l’exposició es poden veure imatges espacials del Delta de l’Ebre i de la costa de Barcelona.
L’Institut és responsable del monitoratge continu de la franja terra-mar, en gran part mitjançant l’observació espacial, i també de proporcionar informació i eines per a una millor gestió de la resiliència costanera per part del govern i les administracions.
1