La Generalitat sanciona l'empresa European City Guide per publicitat enganyosa amb el tancament temporal i una multa de 300.000 euros

Consum demana als ciutadans que es trobin davant de casos de publicitat enganyosa ho denunciïn al 012

query_builder   10 setembre 2003 16:16

event_note Nota de premsa

La Generalitat sanciona l'empresa European City Guide per publicitat enganyosa amb el tancament temporal i una multa de 300.000 euros

Consum demana als ciutadans que es trobin davant de casos de publicitat enganyosa ho denunciïn al 012

Els darrers 4 anys, Consum ha rebut més de 3.500 denúncies d’empreses i professionals lliberals afectats per European City Guide procedents de 40 països

El Govern de la Generalitat sanciona European City Guide amb al tancament temporal de l’empresa durant 1 any, i al pagament d’una multa de 300.000 euros. Aquesta és la tercera i màxima sanció que rep l’empresa davant la reincidència en fer publicitat susceptible d’induir a l’error a les persones i empreses a les quals es dirigeix.

El Director General de Consum, Josep Tous, ha presentat avui les principals dades de l’expedient  sancionador a European City Guide, i també ha explicat altres nous  casos oberts d’empreses que realitzen pràctiques similars de publicitat enganyosa.

En els darrers 4 anys, Consum ha rebut més de 3.500 denúncies sobre European City Guide procedents de 40 països. L’any 2002, l’empresa va ser sancionada amb la publicitat del seu nom i la corresponent sanció econòmica. El tancament de l’empresa durant 1 any és la mesura màxima que ha ordenat la Generalitat davant la reincidència de l’empresa, així com pel gran nombre d’afectats. Aquesta mesura exemplar representa un gran pas endavant en la lluita contra la publicitat enganyosa, i posa de manifest la voluntat del Govern català en perseguir aquestes males pràctiques.

L’empresa expedientada opera a través de l’enviament de cartes personalitzades a petites empreses i professionals lliberals de tot Europa, excepte de l’Estat Espanyol. En les cartes es fa referència a l’activitat de l’empresa que consisteix en l’edició d’una guia on s’ofereix informació relativa a un país o ciutat. En les cartes es sol·licita la confirmació de les dades professionals dels destinataris i una ordre d’inserció publicitària. La forma amb la què es presenta aquesta publicitat dóna lloc a l’engany pel fet que els denunciants entenen que el retorn signat del document serveix únicament per confirmar les dades que es sol·liciten, sense que impliqui la signatura d’un contracte d’inserció publicitària.

Altres casos en procés d’expedient sancionador

El Director General de Consum ha presentat també tres nous casos diferents de publicitat que pot induir a l’error al consumidor, i que actualment es troben en procés d’expedient sancionador.

Cas 1: L’empresa tramet per correu a petites empreses i professionals lliberals un document molt similar a les factures que tramet Telefónica. En realitat es tracta d’una oferta de contractació d’un espai publicitari en una pàgina web. Els destinataris creuen que es tracta d’una factura de Telefónica per a la renovació de les Pàgines Grogues (l’enviament coincideix amb la renovació que fan als seus abonats), i realitzen la transferència bancària al número de compte que indica la carta.

Cas 2: L’empresa utilitza una tècnica similar a European City Guide. Envia en un mateix document una ordre de contractació de publicitat i la verificació de les dades del destinatari (sempre són empreses i professionals liberals) amb l’objectiu d’incorporar-les a un directori i cercador d’empreses a Internet. Els destinataris que envien signat aquest document reben al poc temps una factura per l’ordre de contractació d’un espai publicitari que ells no són conscients d’haver demanat al semblar que només es sol·licita la verificació de les dades.

Cas 3: L’empresa envia durant 2 o 3 setmanes unes publicacions o butlletins de temàtica diversa a petites empreses i professionals liberals. Després d’aquestes trameses, s’envia una factura en concepte de subscripció als butlletins, on hi consta el compte bancari de les empreses denunciants. Els denunciants sempre neguen que hagin facilitat aquestes dades.

4  

Imatges

Imatge de la roda de premsa 2

Imatge de la roda de premsa 2 104

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 101

Annex 2 (exemple publicitat que pot induïr a error)

Annex 2 (exemple publicitat que pot induïr a error) 254

Annex1 (exemple)

Annex1 (exemple) 251

1  

Talls de so

Tall de veu de la roda de premsa (format mp3)
mp3 | 329