Pujol felicita les universitats catalanes per la seva tasca i el servei que fan al país [Actualitzada]

El conseller del DURSI i els rectors assisteixen a l'acte de celebració del centenari del I Congrés Universitari Català

query_builder   31 gener 2003 20:46

event_note Nota de premsa

Pujol felicita les universitats catalanes per la seva tasca i el servei que fan al país [Actualitzada]

El conseller del DURSI i els rectors assisteixen a l'acte de celebració del centenari del I Congrés Universitari Català

El Paranimf de la Universitat de Barcelona s’ha omplert aquesta tarda en l’acte commemoratiu de celebració del centenari del primer Congrés Universitari Català. Un 31 de gener d’ara fa 100 anys, 1.280 congressistes es van reunir al Saló de la Reina Regent del Palau de Belles Arts de Barcelona (al Parc de la Ciutadella i avui ja inexistent) per debatre sobre el futur de la universitat a Catalunya.

L’emplaçament es va haver de canviar a última hora davant la negativa de les autoritats acadèmiques de l’època d’autoritzar la reunió al Paranimf de la UB. Un segle més tard, s’ha volgut retre homenatge a les persones i institucions que van impulsar el primer debat sobre el futur de la universitat catalana.

En el seu discurs, el conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha destacat que es tractava d’un acte acadèmic “especialment emotiu”, que coincideix en el temps amb la imminent aprovació de la Llei d’Universitats al Parlament Catalunya. Mas-Colell ha afirmat que moltes de les aspiracions que es van plantejar en aquell primer Congrés de fa 100 anys, avui són una realitat. Amb una major o menor consolidació, s’han assolit qüestions com ara l’autonomia universitària, l’extensió dels ensenyaments, la recuperació cultural, l’ús del català, l’equilibri territorial i la supressió de l’enciclopedisme.

També el president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha subratllat els avanços en matèria universitària dels darrers anys i ha recordat les paraules de Bosch i Gimpera en què considerava la universitat com una eina de construcció nacional. Pujol ha parlat de les universitats catalanes com d’unes institucions sòlides, ambicioses i descentralitzades, que fan un gran servei al país. Sobre l’ús del català a la universitat ha afirmat que “segurament podríem fer més, però si tenim problemes és per la nostra pròpia feblesa i no per la gent que ve de fora”.

També han intervingut en l’acte el rector de la universitat amfitriona, Joan Tugores, i els professors emèrits Jordi Monés (UAB) i Joaquim Molas (UB). Entre el públic hi havia els rectors de totes les universitats catalanes (excepte el de la UIC, que ha excusat la seva assistència), el rector de la Universitat de Perpinyà i una nombrosa representació del món acadèmic.

El Congrés de 1903 va aplegar representants de les associacions científiques i literàries de Catalunya, Balears i Rosselló, que van debatre en diferents sessions aspectes referents a l’autonomia universitària, les reformes que calia fer i la necessitat de catalanitzar la universitat.

Destacades personalitats de tots els àmbits i estaments de la societat catalana de l’època van ser convidades a participar en els debats. El llistat de congressistes incloïa figures com ara Antoni Gaudí, Àngel Guimerà, Frederic Rahola, Josep Torras i Bages, Josep Carner, Francesc Cambó, Narcís Oller, Enric Prat de la Riba, Eugeni d’Ors i Pompeu Fabra, entre d’altres.

6  

Imatges

Cartell de l'acte

Cartell de l'acte 3

Pujol, Mas-Colell i els rectors catalans

Pujol, Mas-Colell i els rectors catalans 12

Cartell amb el logotip de l'acte

Cartell amb el logotip de l'acte 3

Cartell de l'acte

Cartell de l'acte 40

Cartell de l'acte

Cartell de l'acte 231

Cartell de l'acte

Cartell de l'acte 3

1  

Fitxers adjunts

Intervenció del conseller Mas-Colell

Intervenció del conseller Mas-Colell
DOC | 27