Medi Ambient controlarà aquest estiu la qualitat de 210 platges i 13 zones de bany d'aigües interiors

query_builder   28 maig 2003 13:55

event_note Nota de premsa

Medi Ambient controlarà aquest estiu la qualitat de 210 platges i 13 zones de bany d'aigües interiors

 El conseller Espadaler ha presentat a Platja d’Aro els resultats de la campanya de vigilància de les zones de bany de l’estiu passat, qualificada d’"excel·lent" El 99,5% de les platges catalanes presenten una qualitat conforme amb la normativa europea  Enguany, s’ha afegit un nou punt de mostreig al litoral

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presentat aquest migdia a Platja d’Aro, al Baix Empordà, el Programa de vigilància i informació de l’estat de les platges i zones de bany interiors de l’estiu 2003, i ha analitzat els resultats de la campanya de l’estiu passat.

Segons Espadaler, "amb aquesta campanya perseguim, en l’àmbit de la costa, tenir un entorn i un país net. D’aquesta manera, tenim una gran oportunitat de generar riquesa amb el turisme de qualitat".

La temporada de bany per a les platges s’ha definit des de l’1 de juny al 25 de setembre, i per a les aigües de bany interior, des de l’1 de juliol al 15 de setembre. El Programa contempla 17 setmanes consecutives de control per a les platges i 6 setmanes alternes per a les aigües interiors.

Els objectius principals són controlar la qualitat de les aigües de bany a Catalunya, d’acord amb els criteris que estableix la Directiva comunitària de 8 de desembre de 1975, relativa a la qualitat de les aigües de bany, i facilitar periòdicament els resultats de la qualitat de les aigües a la ciutadania i a les autoritats locals.

La Xarxa de vigilància està composada per 210 platges, amb la següent distribució:

XARXA PER DEMARCACIONS GIRONA BARCELONA TARRAGONA TOTAL

Platges 79 58 73 210

Punts de mostreig 85 73 81 240

Respecte a l’estiu passat, s’ha afegit un nou punt de mostreig a la platja de Terramar de Sitges, al Garraf, i s’han donat de baixa dues platges: la del Camp de la Bóta, de Sant Adrià del Besòs, al Barcelonès, que no existeix degut a les obres del port de Sant Adrià, i la desembocadura del Llobregat, al Prat, al Baix Llobregat, degut a les obres d’ampliació del port de Barcelona.

També es vigilaran 13 zones de bany d’aigües interiors, les mateixes que l’any passat.

El programa de vigilància s’estructura en base a les inspeccions periòdiques que es realitzen a les platges cada setmana, i als controls analítics que setmanalment s’efectuen a les aigües de bany. La freqüència de control de la qualitat microbiològica de l’aigua a les platges és el doble de la que estableix la Directiva 76/160/CEE, que obliga a fer controls quinzenals. En total, s’analitzaran en tot l’estiu unes 4.500 mostres d’aigua de bany.

Les platges es visiten amb una freqüència de 4 a 5 vegades a la setmana, i en cadascuna de les visites s’efectua una acurada inspecció visual sobre l’estat de la platja. Cada dissabte es procedeix a la recollida de mostres d’aigua, per a la seva posterior anàlisi. Es preveu fer, en total, unes 1.300 inspeccions a les platges cada setmana, que en tot l’estiu representaran 22.500 inspeccions. A les zones de bany interior, les inspeccions i la recollida de mostres es realitzen quinzenalment.

El programa de prevenció i neteja de les aigües litorals preveu realitzar 465 vols d’inspecció amb dues aeronaus, que sobrevolaran diàriament la costa catalana, realitzant cinc vols diaris. El servei d’embarcacions serà diari. 52 barques de prevenció i neteja recorreran diàriament la costa: 12 embarcacions Pelicans navegaran fins a cinc milles de la costa, i 40 embarcacions de platges arribaran fins a 0,5 milles de la platja.

La qualitat sanitària es publicarà setmanalment a la web de l’Agència Catalana de l’Aigua, del Departament de Medi Ambient, (www.gencat.net/aca), expressada en cinc categories: molt bona, bona,  moderada, deficient i dolenta. També es valora la qualitat de l’aspecte de l’aigua, de la sorra i dels accessos, en les mateixes categories.

A les mateixes platges, es col·loquen uns monòlits informatius, composats per tres adhesius. El superior, indica el tipus de control que s’efectua. El central informa sobre la qualitat sanitària de la platja durant tota la setmana. Els inspectors de platges actualitzen aquestes informacions. L’inferior mostra un plànol de la platja, on s’indica el punt on s’efectua, cada setmana, la recollida de les mostres de l’aigua de bany.

A la part inferior del monòlit es mostren els resultats de qualitat sanitària que ha obtingut la platja en temporades de bany anteriors.

Resultats de la campanya de l’estiu 2002

L’estiu de 2002 el grau de compliment de la Directiva comunitària 76/160/CEE ha estat del 99,5% i totes les platges, amb excepció de la desembocadura del Llobregat, han estat conformes amb la normativa europea. Les platges del Rec de l’Escala, El Prat de Llobregat, Viladecans, i la Platjola d’Amposta han millorat respecte el 2001, que no varen ser conformes amb la Directiva, i han obtingut la qualificació de bones. A Catalunya, el grau de compliment amb la normativa va ser l’any 2001 del 97,6% , cosa que representa que l’any 2002 hi ha hagut una millora d’un 2% respecte l’any anterior.

3  

Imatges

Presentació campanya de platges 2003

Presentació campanya de platges 2003 169

El conseller Ramon Espadaler i la directora de l'ACA Marta Lacambra

El conseller Ramon Espadaler i la directora de l'ACA Marta Lacambra 238

El conseller Espadaler moments abans de la roda de premsa

El conseller Espadaler moments abans de la roda de premsa 445

2  

Fitxers adjunts

Resultats de la qualitat de les aigües interiors. Estiu 2002.

Resultats de la qualitat de les aigües interiors. Estiu 2002.
DOC | 22

Resultats de la qualitat de les platges. Estius 2002.

Resultats de la qualitat de les platges. Estius 2002.
DOC | 157