Conveni entre el Departament de Medi Ambient i l'Abadia de Montserrat

Ja està en funcionament a la Serra de Montserrat l'Estació Meteorològica Automàtica més emblemàtica de Catalunya

query_builder   28 juliol 2003 13:03

event_note Nota de premsa

Conveni entre el Departament de Medi Ambient i l'Abadia de Montserrat

Ja està en funcionament a la Serra de Montserrat l'Estació Meteorològica Automàtica més emblemàtica de Catalunya

El conseller Medi Ambient Ramon Espadaler i el Pare Abat de l’Abadia de Montserrat, Josep Maria Soler, han presidit la signatura del conveni de col·laboració que ha permès la instal·lació d’una Estació Meteorològica Automàtica (EMA) a la Serra de Montserrat.

En virtut d’aquest conveni, el Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient, gestionarà el manteniment i garantirà el correcte funcionament de l’EMA que va es instal·lar a principis d’any a prop de l’Ermita de Sant Dimes. L’SMC sotmetrà les dades procedents d’aquesta EMA als controls de qualitat garantint-ne la validació de les seves dades. Aquesta informació es posarà a disposició de l’Abadia de Montserrat.

Per la seva banda, l’Abadia de Montserrat, mantindrà l’entorn d’on s’ha ubicat L’EMA i controlarà la presència d’obstacles que poguessin alterar la mesura de les variables meteorològiques.

El conveni ha entrat en vigor avui i tindrà una vigència fins al 31 de desembre de 2003,  prorrogant-se cada any.

L’EMA de la Serra de Montserrat

El Servei Meteorològic de Catalunya va identificar la Serra de Montserrat com un indret molt adient per disposar d’una Estació Meteorològica Automàtica per tal de poder configurar una xarxa d’EMAs que fos, sota el punt de vista meteorològic, el màxim representativa possible de gran part del territori, i que pugui servir per a realitzar l’estudi del clima de Catalunya.

La seva ubicació és òptima i es localitza a una esplanada pròxima a l’ermita de Sant  Dimes, aproximadament a uns 920 metres sobre el nivell del mar, al sector oriental de la Serra, dins el municipi de Monistrol de Montserrat. La instal.lació  s’ha fet en un terreny que és propietat de l’Abadia de Montserrat.

L’estació registra les variables meteorològiques principals: velocitat i direcció del vent, temperatura, humitat relativa, precipitació i radiació solar.  Les dades es transmeten a la seu central del Servei Meteorològic de Catalunya a través de telefonia mòbil,  cada hora o a temps real si és necessari.

Les dades que proporciona aquesta estació són de màxim interès per al Servei Meteorològic de Catalunya ja que la Serra de Montserrat és una de les zones climàticament ben diferenciades de Catalunya; la complexa orografia catalana, amb forts desnivells i diferents orientacions de les valls, i la proximitat del Mediterrani originen un notable nombre de varietats locals del clima mediterrani que són de màxim interès i que han de ser objecte d’estudi.

A banda, les dades que proporciona aquesta estació també seran de màxim interès per a la prevenció d’incendis forestals aportant informació per a la vigilància de la vulnerabilitat del medi a aquest nivell.

3  

Imatges

Signatura del conveni

Signatura del conveni 739

Estació Meteorològica Automàtica de la Serra de Montserrat

Estació Meteorològica Automàtica de la Serra de Montserrat 44

Estació Meteorològica Automàtica de la Serra de Montserrat

Estació Meteorològica Automàtica de la Serra de Montserrat 46