La primera fossa comuna exhumada pel Govern és a Prats de Lluçanès (Osona)

query_builder   15 juliol 2004 15:07

event_note Nota de premsa

La primera fossa comuna exhumada pel Govern és a Prats de Lluçanès (Osona)

La fossa comuna de la Guerra Civil exhumada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, les restes de la qual estan en procés d’investigació a l’Institut de Medicina Legal (IMLC), es troba en un indret proper al municipi de Prats de Lluçanès, a la comarca d’Osona.

Temps enrera, des de la Comissió Interdepartamental sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant el Franquisme es va notificar a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès la possible existència d’una fossa de la Guerra Civil en aquest municipi que, per les seves característiques, podria servir de base per a la realització del protocol d’exhumació de fosses a Catalunya que pretén impulsar la Generalitat.

La Comissió va demanar discreció absoluta a l’Ajuntament i als propietaris de la finca on es va localitzar la fossa per dur a terme l’obertura sense entrebancs. Una discreció que, tant l’Ajuntament com els propietaris, han mantingut. Davant la demanda d’informació, però, el Govern i l’Ajuntament han convingut a concretar el municipi on s’ubica la fossa. Una vegada finalitzada l’exhumació, i per tal de garantir la privacitat de la família que viu al lloc de l’actuació, es va procedir a la restauració completa de l’indret.

El procés d’exhumació de la fossa, de 16 metres quadrats, va fer-se a finals del mes de juny i van aparèixer els cossos de 6 soldats republicans i un de civil. Un equip de l’IMLC encapçalat pel seu director, Josep Arimany, ha iniciat els treballs d’identificació de les restes trobades mitjançant estudis antropològics, antropomètrics, radiològics i, si s’escau, perfils genètics. És previst que, a principis d’octubre, es presenti a Prats de Lluçanès l’informe de l’IMLC amb els resultats dels seus estudis.

La fossa es va obrir després d’un treball de recerca previ consistent en la revisió d’arxius documentals, fotografies i entrevistes amb possibles familiars dels desapareguts i altres testimonis. El treball de camp es va realitzar sota les directrius de l’IMLC del Departament de Justícia, amb la col•laboració de metges forenses, antropòlegs, arqueòlegs i tècnics especialistes en patologia forense.

L’exhumació de la fossa és una prova pilot duta a terme a nivell institucional per la Comissió Interdepartamental sobre la Localització de Fosses de Persones Desaparegudes durant el Franquisme, que presideix el secretari de Coordinació Interdepartamental, Apel•les Carod-Rovira.

En base a aquestes investigacions, s’elaborarà un protocol per a l’obertura de fosses comunes a Catalunya que ha de quedar enllestit abans de finals d’any. D’aquesta manera es pretén regular les actuacions. És a dir, els estudis anteriors, l’extracció de restes, les proves antropològiques i les identificacions, per tal de donar un marc d’actuació a aquells grups, associacions o famílies que, en cas de complir els requisits, estiguin en condicions de dur a terme una obertura. De la mateixa manera, el protocol servirà per gestionar les restes aparegudes i la dignificació dels llocs.

2  

Imatges

Imatge fossa Osona

Imatge fossa Osona 412

Imatge Fossa Osona

Imatge Fossa Osona 305