Catalunya i el Quebec acorden col.laborar en polítiques d'immigració, defensa de les identitats culturals i cooperació al desenvolupament

Acorden que el Quebec s'impliqui a través de la Generalitat en el Fòrum Barcelona 2004 a favor del diàleg dels pobles

query_builder   18 febrer 2003 07:09

event_note Nota de premsa

Catalunya i el Quebec acorden col.laborar en polítiques d'immigració, defensa de les identitats culturals i cooperació al desenvolupament

Acorden que el Quebec s'impliqui a través de la Generalitat en el Fòrum Barcelona 2004 a favor del diàleg dels pobles

El primer ministre del Quebec, Bernard Landry, i el conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, han signat una declaració comuna dels dos Governs amb la intenció de consolidar el procés de cooperació ja establert des de fa temps i obrir noves vies de col·laboració. Així, Catalunya i el Quebec ampliaran la seva col.laboració en el camp de les polítiques d’immigració, la defensa i la promoció de la diversitat cultural davant els reptes de la globalització i la cooperació al desenvolupament.

Enfront el nou context internacional, marcat pel procés de globalització que comporta nous fenòmens migratoris, Catalunya i el Quebec acorden ampliar el marc de col.laboració en aquest àmbit. Catalunya està especialment interessada en conèixer de primera mà les estratègies d’acollida i integració que el Govern del Quebec està aplicant en aquests moments. Els dos mandataris també han subratllat que Catalunya, a través d’Europa a la Mediterrània, i el Quebec, a Amèrica, col.laboraran de forma conjunta en l’estudi del fenòmen de la globalització i els seus efectes. D’aquesta manera, el Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004, que pretén promoure la cultura de la pau basada en el respecte a la diversitat, serà l’ocasió perquè la societat civil del Quebec pugui participar d’una manera significativa a favor del diàleg entre els pobles.

Bernard Landry i Artur Mas han acordat també obrir nous sectors de col.laboració en el camp de la cooperació al desenvolupament, especialment a l’Àfrica. Tots dos governs entenen que és convenient afavorir l’establiment de lligams entre les organitzacions no governamentals de cada país per tal que puguin realitzar projectes conjunts.

Artur Mas ha estat acompanyat en el seu primer viatge al Quebec d’una vintena d’empresaris dels sectors aeroespacial, farmacèutic, biomassa i biotecnològic. Les trobades entre industrials catalans i quebequesos continuaran durant els propers dies amb la voluntat d’obrir noves perspectives de negocis i d’investigació, tant a Catalunya com a Quebec.

Entre els projectes més concrets que Catalunya i el Quebec són a punt d’impulsar en destaquen els següents:

Biomassa

S’està a punt de tancar un projecte de recerca en biomassa, amb un pressupost de 20 milions de dòlars CA i que properament podrien signar la Universitat de Sherbrooke, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Energia i el ministre de recursos naturals del Quebec. Aquest projecte permetria reutilitzar els residus de la producció d’oli i convertir-los en combustible sòlid o carbó, productes energètics i bioactius. Aquest projecte ja s’implantaria al municipi de Móra la Nova i estaria dirigit per un investigador de la Universitat de Sherbrooke.

Sanitat

El Quebec i Catalunya adoptaran una estratègia comuna per desenvolupar projectes conjunts en el camp de la sanitat, especialment en recerca post-doctoral i missions científiques. Així mateix s’expressa la necessitat de relació concreta entre els parcs científics de biotecnologia del Quebec i catalans. En aquest sentit un equip de recerca del Quebec especialitzat en aquesta matèria de la ISM Biopolymer Granby sortiran la setmana que ve cap a Catalunya per tal de treballar amb un equip d’investigadors de l’institut de ciències de la matèria de Barcelona en un projecte de millora en la distribució dels medicaments.

Cultura

Després que durant aquests dies s’estigui celebrant la Setmana dels Sabors dins el Festival Montreal en lumiere i seguint els passos que ha iniciat aquesta col.laboració s’han acordat noves iniciatives:

    - la chef Anne Desjardins del Relais Chateau L’eau a la Bouche de Sancte Adele participarà al Festival Gastronòmic de Vic representant al Quebec a finals de febrer. - Està previst que l’oficina del Quebec a Barcelona programi entre març i juliol d’aquest any la participació de tot un seguit d’activitats culturals quebequeses per promocionar entre els catalans la seva cultura i identitat.

    - El Govern de Catalunya, per la seva banda, ha acceptat la invitació del Festival Internacional Métis et les jardins Éphémères.

Esports

El Quebec ha acceptat participar a la I Conferència Internacional de Països esportius que se celebrarà a Catalunya amb l’objectiu de reunir les autoritats esportives de les nacions que no tenen estat sobirà però que aspiren al reconeixement oficial d’estat esportiu autònom per part de les organitzacions esportives internacionals.

L’Oficina de Comunicació del Govern posa a disposició dels mitjans que ho vulguin fotografies dels actes d’avui de la visista oficial del Govern català al Quebec. Les podeu obtenir al web de Notícies del Govern www.gencat.net/premsa

Barcelona, 19 de febrer de 2003

Registreu-vos al web de les Notícies del Govern (http://www.gencat.net/premsa), on podreu consultar aquesta nota de premsa i la resta d’informació

1  

Imatges

Fotografia (Jordi Bedmar)

Fotografia (Jordi Bedmar) 203

1  

Fitxers adjunts

Artur Mas compara les polítiques d'immigració amb Quebec

Artur Mas compara les polítiques d'immigració amb Quebec
RM | 631