Medi Ambient comença els treballs de trasllat de peixos a la Riera de Merlès per permetre la retirada de llots d'una captació

query_builder   22 agost 2003 17:20

event_note Nota de premsa

Medi Ambient comença els treballs de trasllat de peixos a la Riera de Merlès per permetre la retirada de llots d'una captació

Els Agents Rurals també han retirat set nàiades de l’espècie Unio Aleroni, un dels pocs bivalbs d’aigua dolça endèmics de Catalunya, i que es troba protegit

Membres del Cos d’Agents Rurals han fet un rescat de més de 11.000 peixos a la Riera de Merlès, en una zona de pesca controlada i intensiva, per permetre la retirada de llots de la captació mancomunada de Sant Feliu Sasserra - Oristà - La Torre. Es tracta d’una actuació lligada a la  neteja dels fangs acumulats a la llera de la riera de Merlès, en aquest lloc, i així permetre augmentar la quantitat d’aigua embassada en aquesta resclosa amb la finalitat de poder subministrar aigua a aquests municipis.

S’han recollit unes 2.000 bagres i 150 madrilles, que han estat traslladats al Pont de la Cortada i a la presa de Matraques , dins de la mateixa zona de pesca, aigües amunt, i unes 1.000 carpes i 250 gardins que s’han dipositat en instal·lacions de piscicultura, per al posterior trasllat a zones de ciprínids de la conca del Llobregat. També s’han recollit 10.000 perca-sol i 30 black-bass que s’han eliminat per ser espècies introduïdes que competeixen amb les autòctones. En els propers dies continuaran les actuacions de recuperació i trasllat.

A més dels peixos, els agents han retirat set nàiades de l’espècie Unio Aleroni, un dels pocs bivalbs d’aigua dolça endèmics de Catalunya, i que es troba protegit. Fins que el lloc d’on han estat recollides aquestes nàiades no torni a reunir les condicions ecològiques adients, es mantindran en instal·lacions de piscicultura a Santa Maria de Merlès. La recerca de més molucs a fang de la riera continuarà durant els primers dies de la setmana vinent.

Aquest molusc bivalb necessita per a la seva reproducció de la presència de barbs i madrilles que els utilitza com a hospedador intermediari en el seu procès reproductiu.

La Riera de Merlès destaca principalment per la puresa de la seva aigua i els seus fangs són de gran qualitat biològica, és precisament per aquestes condicions d’habitat favorables que hi podem trobar a la riera la presència d’aquest molusc.

Durant l’actuació que està fent el Departament de Medi Ambient s’aprofitarà per afavorir les espècies autòctones i conservar així les poblacions de peixos originaris de la zona. Amb aquesta actuació s’han retirat les espècies alòctones introduïdes, i que competeixen amb les espècies autòctones. És per això que també s’han retirat diversos exemplars de tortuga de florida, que competeix amb la tortuga de rierol autòctona de Catalunya.

2  

Imatges

Molusc Bivalb

Molusc Bivalb 111

Treballs a la riera de Merlès

Treballs a la riera de Merlès 196