Segona edició del Premi Disseny per al reciclatge

-El conseller Espadaler ha lliurat els premis a persones i empreses que en el seu disseny integren criteris de reciclat

query_builder   12 març 2003 13:29

event_note Nota de premsa

Segona edició del Premi Disseny per al reciclatge

-El conseller Espadaler ha lliurat els premis a persones i empreses que en el seu disseny integren criteris de reciclat

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presidit aquest migdia el lliurament de la segona edició del Premi Disseny per al reciclatge: producte reciclat / reciclable, organitzat pel Centre Català del Reciclatge, de la Junta de Residus del Departament de Medi Ambient, amb la col·laboració de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives ADI-FAD, Barcelona Centre de Disseny BCD, i el Saló de l’Energia i del Medi Ambient ECOMED POLLUTEC, celebrat en el marc d’aquest Saló.

L’objectiu d’aquest premi és reconèixer els productes i projectes presentats per empreses, estudiants, professionals i institucions que en el seu disseny integren criteris de reciclatge i/o reciclabilitat. Per categories, els premiats han estat:

 Per a PRODUCTES:

Categoria A: petites i mitjanes empreses que fabriquen productes reciclats i/o reciclables i els distribueixen a Catalunya.

Guanyador: Demano Producciones Sostenibles, S.L (Barcelona)

Producte: Bosses de mà fabricades amb PVC Poliester reciclat

Sector: Comercialització de moda

Descripció: Bosses de mà fetes a partir de PVC Poliester que prové de banderoles i pancartes de diferents actes culturals de Barcelona. Els residus originats durant el seu procés de fabricació són utilitzats per a la fabricació de nous productes.

Menció: Fardis XXI Ibérica, S.L. (Sant Sebastià-Guipúscoa)

Producte: Ancoratges de plàstic biodegradable

Sector: Polímers biodegradables i derivats; polímers biodegradables i compostables

Descripció: Ancoratges constituïts per material de plàstic 100% biodegradable que es degrada completament en poques setmanes. S’utilitzen subproductes agrícoles com a matèries primeres. El producte s’empra a la jardineria i als camps de golf. Entre les seves funcions destaca el fet de contribuir al manteniment de la gespa comportant la seva aplicació l’ancoratge de trossos de gespa i la revegetació de talussos.

Categoria B: Grans empreses que fabriquen productes reciclats i/o reciclables i els distribueixen a Catalunya.

Guanyador: Centre Tècnic SEAT (Martorell-Barcelona)

 Producte: Seat Ibiza MY2002

Sector: Fabricació de vehicles de motor

Descripció: Automòbil que incorpora un 32% de materials reciclats respecte el pes total del vehicle (acer i fèrrics, metalls lleugers i aliatges, metalls especials, polímers, altres materials, components elèctrics i electrònics). Model dissenyat de manera que un 95% sigui reciclable (catalitzadors, peces de coure o alumini, pneumàtics, dipòsits de fluids, vidres i el 98% dels metalls) i minimitzi el consum de combustible i la contaminació atmosfèrica, acústica i d’aigua associats al seu ús.

 Per a PROJECTES

Categoria C: estudiants, a títol individual o col·lectiu, d’escoles de disseny o universitats catalanes que presenten projectes de productes reciclats i/o reciclables.

Guanyadores: Paloma Alba, Laura Rebarter, Isabela Guevara i Mònica Boeta (Escola Elisava) (Barcelona)

Projecte: Mòduls de banc Sector: Mobiliari urbà

Descripció: Mòduls de banc elaborats amb material Maplar (barreja de plàstics 100 % reciclats i reciclables) provinent de la recollida selectiva de brics i envasos de plàstic postconsum. Es presenta en diferents colors i seccions.

Categoria D: professionals, a títol individual o col·lectiu, que desenvolupen les seves activitats a Catalunya i que presenten projectes de productes reciclats i/o reciclables.

Guanyador: Marc Guitart (Barcelona)

Projecte: Pack Primavera

Sector: Activitats de plantació de determinades espècies i reforestació. Comercialització i transport de llavors.

Descripció: El Pack Primavera és un envàs de cartronet reciclat i reciclable que conté en el seu interior adob i llavors per plantar i repoblar determinades espècies vegetals. Disposa d’unes obertures inferiors que permeten, sense problemes, la sortida de les arrels. És biodegradable, evitant la generació de residus d’envasos per a la plantació de llavors.

Categoria E: institucions que desenvolupen les seves activitats a Catalunya i que presenten projectes de productes reciclats i/o reciclables.

Guanyador: Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER) (Terrassa-Barcelona)

Projecte: Tèxtils reciclats i reciclables

Sector: Tèxtil i automoció

Descripció: Desenvolupament de tèxtils que incorporen un 90% de fibres tèxtils reciclades i que és 100% reciclable. La seva aplicació és la fabricació de tapisseria i material de farciment per a la indústria de l’automòbil i transport públic. D’aquesta manera s’elimina l’escuma de poliuretà, altament contaminant i tòxica, com a material de farciment que és utilitzat actualment en la confecció de les tapisseries.

Menció: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat- Unitat de Medi Ambient (Sant Boi de Llobregat - Barcelona)

Projecte : Centre d’Estudi del Reciclatge a Sant Boi de Llobregat

Sector : Sector públic (administració local)

Descripció: Projecte de construcció d’un edifici d’ús públic destinat a l’educació ambiental en matèria de residus i utilitzant materials reciclats i reciclables per a la seva construcció (formigó de runa reciclada, aïllaments fets de residus tèxtils i de l’automoció, canonades i mobiliari de plàstic reciclat, etc.). Aquest centre complementa un centre ja existent, la Masia Torre de la Vila, la qual també contempla criteris de reciclatge i reciclabilitat.

Els principals criteris que el jurat ha utilitzat per a la valoració del premi han estat, per a la categoria de productes, el percentatge en pes dels materials reciclats, la reciclabilitat, la recerca, el desenvolupament i innovació tecnològica en el reciclatge, i la comparativa dels aspectes ambientals respecte el producte convencional. Per als projectes s’ha tingut en compte l’aplicació d’instruments d’avaluació de l’impacte ambiental, l’anàlisi de la viabilitat tècnica i econòmica, els contactes amb empreses o entitats per a la fabricació del producte, el percentatge en pes dels materials reciclats, la reciclabilitat, la recerca, desenvolupament i innovació tecnològica en el reciclatge, i la comparativa dels aspectes ambientals respecte el producte convencional.

Al premi s’hi han presentat un total de 41 candidatures. D’aquestes, 12 han participat per a la categoria A, 3 per a la B, 8 per a la C, 12 per a la D i 6 per a la categoria E.

2  

Imatges

Lliurament del premi a alumnes de l'escola Elisava pel seu projecte sobre mòduls de banc reciclables

Lliurament del premi a alumnes de l'escola Elisava pel seu projecte sobre mòduls de banc reciclables 1556

Lliurament del Premi Disseny per al reciclatge

Lliurament del Premi Disseny per al reciclatge 1843