L'ACA continua amb les tasques de neteja del riu Fluvià

query_builder   8 juny 2004 09:25

event_note Nota de premsa

L'ACA continua amb les tasques de neteja del riu Fluvià

El vessament de 25.000 litres fuel a Beuda, provinent d’un establiment de cogeneració està controlat, però les tasques de neteja continuen. 

Durant el matí d’avui, 8 de juny, s’han col•locat noves barreres de contenció, just per sota de les que ja estaven col•locades ahir.  D’aquesta manera, s’ha aconseguit, per una banda, treure pressió a les barreres existents, i per l’altra, evitar que hi hagi fuites de producte aigües avall.  El fuel recollit s’ha ubicat en un dipòsit i s’ha condicionat un altre.  El personal de l’Agència Catalana de l’Aigua i el membres del Cos d’Agents Rurals de Departament de Medi Ambient i Habitatge han iniciat la recollida del fuel al riu, tot just han arribat els equips de protecció individual (badens, granotes aïllants, guants, mascaretes, ulleres,...).

Durant el matí, s’han inspeccionat les instal•lacions de l’empresa i també s’han establert els mecanismes per prendre mostres de l’aigua i el fuel de forma automàtica. Així, es podrà detectar immediatament qualsevol alteració de la qualitat de l’aigua del riu. En els propers dies, a banda d’analitzar-se les mostres que es prendran automàticament, es realitzarà una presa de mostres puntual al riu, aigües amunt i avall del vessament i en els llocs on la corrent del riu faci preveure una possible afectació de la qualitat de l’aigua. En aquest sentit, es manté informat al Departament de Sanitat de Girona, qui s’interessa per l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu.

Hores d’ara, el vent està fent que la taca s’allunyi de la segona barrera de seguretat, ja que el vent bufa en contra de la corrent del riu, cosa que afavoreix la no contaminació de les aigües, aigües avall de Serinyà. També, s’organitzen els grups de treball entre els inspectors de l’Agència que aniran fent torns de recollida de fuel a la zona afectada.

Paral•lelament, i per tal d’activar i accelerar la retirada del fuel del riu, l’ACA ha un servei extern que consisteix en un skimer flotant que arrossega el fuel succionant-lo cap a l’exterior. Aquest equip es col•locarà entre les dues zones on hi ha instal•lades les barreres i començarà a funcionar a última hora de la tarda d’avui. Posteriorment, s’iniciaran els treballs per recuperar el fuel que ha quedat estancat, atesa la manca de moviment de les aigües.

La direcció de l’ACA i la Direcció General de Medi Natural estan coordinades per dur a terme la iniciativa de les tasques necessàries per la recuperació de la ribera i l’ecosistema de la zona afectada.

Demà, 9 de juny a les 12 hores, el conseller Milà visitarà la zona afectada.

2  

Imatges

Barrera de contenció al riu Fluvià.

Barrera de contenció al riu Fluvià. 884

Tècnics de lACA i dels Agents Rurals  treballant amb les  màquines aspiradores de fuel

Tècnics de lACA i dels Agents Rurals treballant amb les màquines aspiradores de fuel 1097