Detectades més de 15 espècies de ratpenats al Parc Natural del Cadí-Moixeró

query_builder   23 abril 2003 11:24

event_note Nota de premsa

Detectades més de 15 espècies de ratpenats al Parc Natural del Cadí-Moixeró

 Es constata per primer cop a Catalunya la presència del ratpenat moixirec de bigotis, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici  Gràcies a un acord de col·laboració amb els voluntaris forestals, el Parc Natural del Cadí-Moixeró està instal·lant caixes de refugi i cria per afavorir la presència de quiròpters forestals

Dintre de les actuacions de conservació i recerca que es realitzen al Parc Natural del Cadí-Moixeró, ja fa dos anys que es realitza un inventari de quiròpters, o ratpenats, presents en aquest espai protegit.

Els quiròpters constitueixen un ordre de mamífers que agrupa unes 1.000 espècies arreu del món, adaptades a un ampli ventall d’hàbitats i tipus de recursos alimentaris. Les espècies de les nostres latituds són majoritàriament insectívores i realitzen una important funció ecològica, en regular les poblacions d’artròpodes. Per la seva singularitat i gran valor ecològic, totes les espècies citades a Catalunya es troben protegides.

Com a resultat d’aquest estudi que es fa al Parc Natural, i que es preveu concloure enguany, s’han detectat més de 15 espècies, i s’han apuntat propostes de gestió, entre elles la instal·lació de caixes per a refugi i cria, cosa que ha d’afavorir la presència de ratpenats, i a més ha de permetre el fer un seguiment de les espècies detectades.

És per això que, en un marc de col·laboració, dos voluntaris forestals s’han desplaçat fins al Parc Natural, on han confeccionat i instal·lat algunes d’aquestes caixes, de models diferents. Les caixes s’han posat en boscos de ribera de la vessant nord del parc i el que es pretén amb la seva col·locació és afavorir la presència de quiròpters forestals, veure quin model de caixa és més ben acceptat pels ratpenats i, alhora, facilitar la detecció de noves espècies.

Primera citació del moixirec de bigotis a Catalunya

El mes de juliol de 2002, en el decurs d’un estudi quiropterològic promogut per la direcció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i realitzat per Jordi Serra-Cobo i Marc López-Roig, es va comprovar la presència del ratpenat Myotis mystacinus (moixirec de bigotis). L’observació es va realitzar a Aigüestortes, on se’n va capturar un i se’n van veure d’altres volant.

La rellevància de la troballa radica en què és la primera citació d’aquest quiròpter a Catalunya. El moixirec de bigotis és l’espècie del gènere Myotis més petita d’Europa. La longitud del cap i cos sol ser menor als 5 centímetres i pesa de 4 a 8 grams. El seu nom popular prové de la gran quantitat de pèls que presenta al llavi superior. La seva principal àrea de distribució és el centre d’Europa, si bé també viu a la regió mediterrània. És molt probable que de dia es refugiï a les clivelles i forats dels arbres del Parc Nacional. Surt a caçar poc després de fer-se fosc i s’alimenta de mosquits, libèl·lules i papallones nocturnes. Se l’ha observat caçar sobre els rius del Parc Nacional. Cada femella produeix una sola cria per any, que neix en el període comprès entre els mesos de maig i juliol.

La presència del moixirec de bigotis al Parc Nacional té un valor afegit als importants resultats quiropterològics obtinguts fins ara en aquest espai protegit. Les dades obtingudes encoratgen la continuació de futurs estudis.

2  

Imatges

Myotis mustacinus (Moixirec de bigotis)

Myotis mustacinus (Moixirec de bigotis) 134

Myotis mustacinus (Moixirec de bigotis)

Myotis mustacinus (Moixirec de bigotis) 134