· El primer mes i mig d’intensa activitat policial deixa 468 identificats, 73 detinguts i 88 denunciats
· Destaquen les 350 identificacions relacionades amb robatoris a la via pública fent ús de patinets elèctrics
El Pla HELIOS d’estiu engegat a mitjan juny a Barcelona comença a traduir-se en resultats. Un pla que té la finalitat de garantir la seguretat ciutadana entre el 15 de juny i el 3 de novembre. Més de quatre mesos en què s’espera que es dispari el número de persones que arriben a la ciutat. Per això, l’HELIOS té l’objectiu d’augmentar la visibilitat de patrulles al carrer i afavorir així la percepció de seguretat durant l’època estival.
Però també està enfocat a la detecció, a la reacció i als dispositius específics. En aquest sentit s’actua de forma immediata sobre els delictes amb més incidència a la ciutat. Els pla LAMBRETA, CÀTENA o MARKET, entre d’altres, en son alguns exemples. Uns dispositius que es realitzen en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Cos Nacional de Policia, la Policia Portuària i els operadors de seguretat privada.
Les xifres obtingues durant el primer mes i mig, evidencien l’augment de l’activitat policial al carrer: 468 identificats, 73 detinguts i 88 denunciats en una vuitena d’actuacions.
Si dividim per dispositius, el LAMBRETA s’encarrega de detectar persones, en la majoria de casos multi-detinguts, que utilitzen patinets elèctrics per dur a terme furts i robatoris amb violència a la via pública, o per fugir del lloc un cop comès el fet delictiu. Des de principis de juny, s’han detingut 26 persones, se n’han denunciat 25 i hi ha un total de 350 identificats.
El dispositiu CÀTENA detecta les zones de Barcelona amb més incidència de robatoris amb violència i/o intimidació. Fins a la data, en el marc d’aquest dispositiu hi ha hagut 94 persones identificades, 44 denunciats i 41 detingudes.
Per últim, també es fa patrullatge als eixos i centres comercials de Barcelona. És el conegut com dispositiu MARKET on s’han identificat 24 persones, se n’han denunciat 19 i s’han detingut 6.
Dispositius durant tot l’any dins el Pla TREMALL
La feina policial relacionada amb la seguretat no només se centra en l’època estival si no que s’estén durant tot l’any amb el Pla TREMALL. Un dels dispositius més destacats perquè permet incrementar les identificacions i detencions com també el número de persones investigades. De fet, aquesta intel·ligència policial actua sobre la multi reincidència en aquelles zones que registren més fets delictius.
En aquest sentit si mirem les xifres des del gener, s’han identificat 945 persones, se n’han detingut 261 i se n’han denunciat un centenar.
Aquest pla es divideix en diferents dispositius, com el VIDRE –centrat en furts i robatoris amb força a interiors de vehicles- o el SILENT, que lluita contra els robatoris amb força a domicilis. També inclou dispositius específics centrats en esdeveniments com el MWC, on es van identificar en només sis dies 359 persones i se’n van detenir 101.
El pla TREMALL i el pla HELIOS deixen en poc més d’una quinzena de dispositius xifres rellevants. En total s’han identificat 1.413 persones de les que 334 han resultat detingudes. La xifra de denunciats ascendeix a 188 persones.
Ús de la intel·ligència policial com a clau de l’èxit.
En la darrera Junta Local de Seguretat es van analitzar les dades referents a la seguretat ciutadana a Barcelona durant el primer semestre de l’any 2024 en relació al mateix període de l’any 2023. Es va constatar que els fets delictius han disminuït un -0,5%. I també han baixat un -5’1% el furts, els robatoris amb violència a la via pública un -8% i els robatoris amb força a domicili un -4’5%. Aquest canvi de paradigma és el resultat de fer servir la intel·ligència policial per dirigir els dispositius allà on es detecta una necessitat en seguretat ciutadana.
L’anàlisi setmanal de les dades delinqüencials permet redirigir els dispositius de forma proactiva, i aconseguir així, reduir les dades objectives de fets i fer una tasca de prevenció que resulta del tot efectiva.
D’altra banda i de forma paral·lela el foment de la proximitat amb el ciutadà i les associacions veïnals, teixit comercial i operadors privats de seguretat, permet copsar les inquietuds i les necessitats dels ciutadans de Barcelona i dissenyar mesures que permetin abordar els reptes en seguretat ciutadana i augmentar la percepció de seguretat de la ciutadania
Oficina de Comunicació
Barcelona 07 d’agost de 2024