Agents Rurals agredits per corallers furtius al Cap de Creus

query_builder   1 setembre 2004 18:21

event_note Nota de premsa

Agents Rurals agredits per corallers furtius al Cap de Creus

Ahir, dimarts 31 d’agost, durant el servei de vigilància marítima dels membres del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge al Cap de Creus, es va intervenir l’embarcació "Argos One". Aquesta embarcació, propietat de J.L.R. i acompanyat de dues persones més de nacionalitat lituana i francesa, pescava corall il•legalment en aigües interiors de Catalunya, dins la Reserva Natural Parcial del Parc Natural del Cap de Creus.

Mentre els Agents Rurals agafaven les dades i la posició de l’embarcació, per aixecar l’acta corresponent, i comunicaven al propietari la seva situació irregular, els Agents van ser agredits i ruixats amb una quantitat important de barreja d’hidrocarburs. Aquesta agressió va malmetre els aparells electrònics i elèctrics de l’embarcació i va produir ferides als Agents Rurals als ulls i a la pell, que van necessitar assistència mèdica. El propietari va fugir amb la seva embarcació en direcció nord. Com a conseqüència de l’alt risc d’incendi que suposava la presència d’hidrocarburs escampats per l’embarcació i a l’avaria dels aparells d’orientació, els agents van desistir de continuar el seguiment de l’embarcació tornant a port.

Els agents van realitzar les corresponents denúncies al propietari per agressió i danys, així com per desobediència i pesca il•legal de corall davant dels Mossos d’Esquadra de Roses. Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra han coordinat un dispositiu de vigilància per procedir a la detenció d’aquest coraller que ja ha estat intervingut i denunciat en altres ocasions. L’operació encara continua oberta. El propietari de l’embarcació compta amb nombrosos expedients tant penals com administratius per pesca furtiva de corall, desobediència i agressions.

El corall (coralium rubrum) és una espècie cada cop més escassa i en regressió, cosa que la fa molt apreciada tant pel seu valor ecològic com per la seva bellesa pel turisme d’activitats subaquàtiques. Els productes de la pesca van destinats a la joieria, assolint preus molt alts en el mercat.

El sector de corallers legals reconeix que l’activitat furtiva està portant les poblacions del litoral català a una situació molt crítica. La seva pesca està sotmesa a llicència de la Generalitat de Catalunya i les autoritzacions són nominals i molt restringides.

2  

Imatges

Estat de l'embarcació del Departament de Medi Ambienti Habitatge després de l'agressió

Estat de l'embarcació del Departament de Medi Ambienti Habitatge després de l'agressió 457

Corallers furtius pujant el corall a bord

Corallers furtius pujant el corall a bord 237