· El principal objectiu dels programes #PREV és ampliar la xarxa en l’abordatge dels extremismes violents i consolidar la implicació de tots els sectors necessaris per a la prevenció efectiva· El principal objectiu dels programes #PREV és ampliar la xarxa en l’abordatge dels extremismes violents i consolidar la implicació de tots els sectors necessaris per a la prevenció efectiva

· La majoria de les deteccions realitzades es van fer en fases inicials, no van suposar cap amenaça rellevant per a la seguretat i es van abordar interdisciplinàriament cas per cas. El fluxe d’activitat global de detecció va ser de 238 casos, 189 eren compatibles amb possibles processos de radicalització violenta i altres 49 eren casos només d’impacte educatiu i social

· Els mecanismes d’intervenció sobre els casos detectats van permetre que en el 78% d’aquests s’aturés un possible procés de radicalització en els primers 6 mesos des de la seva detecció, i en un 15% es van revertir abans d’un any des de la seva detecció. L’abordatge multiagència aconsegueix que únicament el 7% de casos detectats s’allarguin més enllà d’un any i per tant es neutralitzi la possible amenaça a la seguretat que podrien suposar

· Aquests programes de la Comissaria General d’Informació contribueixen a reduir l’amenaça de la proliferació dels extremismes violents a Catalunya i s’han consolidat com a la principal eina per prevenir i detectar els processos de radicalització violenta al territori català

· En el marc dels #PREV, durant 2023 els Mossos d’Esquadra van impartir 205 jornades de formació a més de 6.100 professionals de diferents sectors. A banda dels sectors educatiu o de protecció de la infància i l’adolescència, entre els professionals formats al 2023 hi ha la totalitat del cos d’Agents Rurals i els aspirants de la Policia de Catalunya (PG-ME i PL), així com alguns sectors associatius i religiosos

Durant 2023 la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, a través de la Comissaria General d’Informació, va consolidar els procediments per la prevenció dels extremismes violents #PREV com la principal eina per prevenir i detectar els processos de radicalització violenta. L’any passat, els Mossos d’Esquadra van reforçar tots els àmbits de col·laboració que s’han teixit durant els darrers anys, entre els quals hi ha la protecció de la infància i l'adolescència, serveis socials, els agents rurals, l'àmbit associatiu i religiós, la proximitat policial, la comunitat educativa o l'execució penal. De fet, el principal objectiu dels programes #PREV és el d’ampliar la xarxa de prevenció dels extremismes violents i consolidar la implicació de tots els sectors necessaris per a la prevenció efectiva.

Amb la incorporació i formació de nous sectors als equips, la tasca preventiva s’ha vist enfortida de manera general, la qual cosa contribueix a que la ciutadania, i en especial aquelles persones amb factors de predisposició a la radicalització violenta, sigui més crítica davant de discursos extremistes que cerquen la seva captació. Aquests discursos violents tenen en internet el context més propici per a cercar difusió.

En el global de l’any passat els Mossos d’Esquadra van realitzar 137 reunions de coordinació entre departaments amb Policies Locals, reunions regionals, taules centrals de treball i majoritàriamenten Juntes Territorials d’Avaluació i Seguiment. Aquestes reunions neixen de la voluntat del #PREV d’avaluar continuadament el seu funcionament i actualitzar els seus programes amb diferents projectes de millora.

La intervenció en estadis incipients d’aquests processos de radicalització violenta és el mitjà més eficaç per reduir l’amenaça a la seguretat que poden suposar en un futur, tot vetllant al mateix temps per l’impacte que poden tenir en els drets i llibertats de les persones i en la pacífica convivència.

Un 8% més de casos detectats durant 2023

Més enllà de la tasca de prevenció general, pel que fa a l’activitat de detecció, els Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació van realitzar l’any passat el seguiment de 189 casos vinculats radicalització violenta, en la seva pràctica totalitat provinents de l’àmbit gihadista i de la ultradreta. Aquesta xifra suposa un 8% més respecte 2022, quan els Mossos d’Esquadra van detectar 175 casos.

A aquestes 189 deteccions, cal sumar-hi 49 intervencions en casos d’impacte educatiu i social amb afectació a la cohesió social i la convivència positiva als centres educatius, que no tenen a veure amb la radicalització violenta, però és gràcies a les sinèrgies generades amb els #PREV que es poden identificar i abordar cas a cas.

Un 62% dels casos detectats l’any passat estan vinculats a extremismes violents d’àmbit gihadista, un 13% a la ultradreta i un 4% corresponen a d’altres etiologies. El 21% restant està vinculats als casos d’impacte educatiu i social els quals afecten a la cohesió social i a la convivència positiva als centres educatius, no essent pròpiament radicalitzacions violentes. La gran majoria d’aquestes deteccions es van produir en estadis incipients, per la qual cosa amb una intervenció educativa o assistencial aquest processos de radicalització violenta no van evolucionar cap a la violència, malgrat al darrere hi havia una doctrina que la fomentava com a mitjà legítim per a assolir els seus objectius.

Cada cas conegut es va avaluar de manera individualitzada. Les aproximacions es van realitzar, en funció de cada situació, des de la vessant educativa, policial, de derivació a serveis socials o de la protecció la infància i l’adolescència, d’accions d’intervenció accessòria, i per als casos més greus en que hi havia indicis delictius, investigacions judicialitzades.

Els mecanismes d’intervenció sobre els casos detectats van permetre que en el 78% d’aquests s’aturés un possible procés de radicalització en els primers 6 mesos des de la seva detecció, i en un 15% es van revertir abans d’un any des de la seva detecció. En general, l’abordatge multiagència aconsegueix que únicament el 7% de casos detectats s’allarguin més enllà d’un any.

L’any 2023 es van comunicar a Fiscalia sis casos d’una possible radicalització violenta

Durant el 2023, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra va comunicar sis casos a la Fiscalia. Tres d’aquestes comunicacions van ser únicament a efecte de protecció del menor i les altres tres van suposar l’obertura de diligències penals. En tots els casos, des de la CGINF es van compaginar accions d’investigació tant en l’espai físic com virtual, amb altres iniciatives pedagògiques i assistencials, amb la incorporació gradual de professionals i referents segons les necessitats en cada moment.

En l’àmbit del #PREV execució penal, en el marc de compliments de condemna amb mesures de llibertat vigilada, la Comissaria General d’Informació ha continuat participant de dos projectes multiagència de manera coordinada amb altres administracions, que tenen per objectiu la desradicalització i la inclusió social de persones que han recuperat la llibertat després d’haver complert condemna per delictes relacionats amb el terrorisme.

Més de 6.100 nous professionals implicats en la prevenció, un 20% més respecte 2022

Durant l’any 2023, els Mossos d’Esquadra van realitzar 205 jornades de formació dirigides a treballadors de l’àmbit penitenciari, agents rurals, mestres de la comunitat educativa, professionals de protecció de la Infància i Joventut, representants de comunitats religioses, mossos i mosses d’esquadra, policies locals, i treballadors de serveis socials.

Concretament, el cos de Mossos d’Esquadra ha format 6.115 professionals per abordar la comprensió dels processos de radicalització violenta, quins riscos suposen i com es poden detectar i aplicar mecanismes d’intervenció cas per cas. Aquesta xifra, suposa un augment del 20% respecte 2022 quan van rebre aquesta formació 5.094 persones, i que es tradueix a conseqüència de l’impuls del #PREV en altres àmbits.

El contingut del material que s’utilitza en les diferents formacions es dissenya per part d’equips especialitzats, a partir del coneixement adquirit i de col·laboracions amb l’àmbit acadèmic, cercant permanentment la seva actualització i l’adequació a les realitats canviants. Entre aquests espais de col·laboració hi ha reputades universitats, organitzacions de la societat civil o organismes de la Comissió Europea, entre d’altres.

Oficina de Comunicació

Sabadell, 15 d’agost de 2024