La Generalitat licita el projecte de l'aeri que unirà Esparreguera i Olesa

query_builder   22 abril 2003 14:24

event_note Nota de premsa

La Generalitat licita el projecte de l'aeri que unirà Esparreguera i Olesa

El departament de Política Territorial i Obres Públiques, ha licitat el projecte de l’aeri que connectarà el municipi d’Esparreguera amb l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat a Olesa de Montserrat. El telefèric, amb un pressupost de 4,3 milions d’euros i un trànsit previst de 250.000 viatgers anuals, permetrà la millora de la mobilitat a la zona, a la vegada que ampliarà l’àrea d’influència del Metro del Baix Llobregat.

La construcció del telefèric és fruit de la demanda dels usuaris de la zona que, a més de la connexió del municipi d’Esparreguera (17.000 habitants) amb Barcelona per ferrocarril, es beneficiaran de la mobilitat entre aquest municipi i el d’Olesa.

Degut que la redacció dels estudis d’impacte ambiental han durat més del previst, la licitació del projecte ha patit un retard d’algunes setmanes. No obstant, el termini d’execució del projecte s’ha reduït dels vuit mesos previstos als sis mesos.

Característiques tècniques de l’aeri:

El telecabina tindrà característiques de llançadora (realitzarà viatges d’anada i tornada de forma continuada entre les dues estacions amb alta freqüència). La línia de cable tindrà una longitud de 440 metres i se sustentarà sobre 10 pilones d’acer que travessaran el riu Llobregat.

Pel que fa a les estacions, se’n construirà una de nova a Esparreguera amb un pàrquing amb capacitat per a 36 cotxes, i una altra a Olesa que connectarà, per un pas inferior, amb la de Ferrocarrils de la Generalitat.

La línia de cable consta de deu pilones d’acer (P1 a P10), de diferents alçades i característiques.La distància de 440 m entre les pilones P4 i P5, a més de permetre el “salt” per sobre del riu Llobregat, permet que en cas d’una avinguda per la pluja de període de retorn de 500 anys, les piles quedin fora de la zona inundable.

El telecabina projectat és del tipus vaivé monocable, amb dos estacions, una a Olesa de Montserrat (motriu) i l’altra a Esparreguera (retorn), i presenta les característiques següents:

Distància entre estacions: 984 m

Desnivell: 91,7 m

Pendent mig: 9,32%

Diàmetre de cable: 5,5 mm

Ample de via: 5,7 m

Tipus de vehicle: TC16 double omega T (2090 kg)

Capacitat: 190 p/h (1ª fase) 380 p/h (2ª fase)

Velocitat: 5 m/s

Estació d’Olesa:

tindrà planta rectangular i se situarà al nord del solar, prop del carrer que prové del pàrquing (s’aprofitarà els dels FGC). La seva funció serà la d’estació motriu.

Estació d’Esparreguera:

serà l’estació de retorn. S’hi construirà un aparcament amb capacitat per a 36 cotxes, rampes i escales d’accés a l’estació. L’espai on es construirà la futura estació de l’aeri s’ubica en una zona que està adquirint centralitat degut al seu creixement.

1  

Imatges

Gràfic

Gràfic 704