Medi Ambient recull ocells marins petrolejats de diferents punts del litoral català

query_builder   17 març 2004 09:29

event_note Nota de premsa

Medi Ambient recull ocells marins petrolejats de diferents punts del litoral català

Avui la Unitat d’Aigües Marines de l’Agència Catalana de l’Aigua torna a sobrevolar la costa per determinar-ne les causesL’últims ocells s’ha trobat aquest matí al Delta del Llobregat i a la costa del Garraf

Membres del Cos d’Agents Rurals, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, han recollit en els últims dies i en diferents punts del litoral català nou ocells impregnats amb taques de petroli. Avui, inspectors de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) continuaran revisant diferents platges i es sobrevolaran la costa tarragonina amb ultralleuger.

Tots els ocells que s’han trobat són frarets (Fratercula artica) i s’han anat traslladant al Centre de Fauna, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, a Torreferrussa (Vallès Occidental).  Es tracta d’ocells marins nòrdics protegits que han arribat al litoral amb el plomatge cobert de petroli que sembla  recent.  Les lesions que tenen són hipotermies i intoxicacions, i les patologies que presenten són de difícil solució. Quasi tots ells són adults. El primer es va trobar divendres, dia 13, a la platja de Canyelles de Lloret de Mar (la Selva). Diumenge se’n van trobar dos un a Pineda de Mar i Sant Pol de Mar (Maresme);dilluns un a Castelldefels,  i  ahir es van recollir els altres tres exemplars, un a Lloret de Mar i dos a la platja de la Barceloneta. Aquest matí, al Delta del Llobregat i a la costa del Garraf, s’ha recollit el dos últims frarets.

Els frarets seguiran el procés de recuperació típic en casos d’ocells petrolejats, i per això s’han adaptat les instal·lacions de Torreferrussa posant una piscineta, escalfadors per a tenir aigua calenta amb pressió, i descalcificadors d’aigua. Aquesta espècie és altament estressable i, malgrat que només un exemplar està  realment molt brut, la mortalitat en aquests casos és alta. Tot el procés de recuperació d’un ocell petrolejat és lent i costós.

Avui, la Unitat d’Aigües Marines de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) inspecciona les platges de Tarragona. També paral·lelament sobrevola la zona amb un ultralleuger per intentar localitzar alguna taca al mar. Dilluns els vols d’inspecció ocular que es van fer des de Calella de Mar fins a Pineda de Mar no van detectar cap alteració de la qualitat de l’aigua ni cap taca ni de petroli. Ahir, dimarts, es va sobrevolar des de Castelldefels fins a Tarragona i tampoc es va poder detectar cap anomalia.

D’altra banda, el Cos d’ Agents Rurals durà a terme durant els propers dies una inspecció per les platges i aigües de les comarques del litoral a la recerca d’ altres exemplars.

1  

Imatges

Fraret petrolejat al Centre de Fauna de Torreferrussa

Fraret petrolejat al Centre de Fauna de Torreferrussa 131