Espadaler: 'Valorar el cost econòmic de l'aigua és relativament fàcil, el difícil és saber-ne el cost real'

query_builder   2 juliol 2003 16:59

event_note Nota de premsa

Espadaler: 'Valorar el cost econòmic de l'aigua és relativament fàcil, el difícil és saber-ne el cost real'

 El conseller de Medi Ambient ha clos avui les Jornades “El cost real de l’aigua” que s’han celebrat aquesta setmana a Barcelona

El conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler, el responsable de la secció de l’Aigua del Banc Mundial, Carlos Vélez i la directora de l’Agència Catalana de l’Aigua, Marta Lacambra, han clos avui les Jornades “El Cost real de l’Aigua” que s’han celebrat aquesta setmana a Barcelona amb una destacada participació tant nacional com internacional. Durant els tres dies els participants han pogut debatre i discutir des de diferents perspectives sobre l’element aigua. El conseller ha manifestat en el decurs d’aquest acte que “valorar el cost econòmic de l’aigua és relativament fàcil, el difícil és saber-ne el cost real”, i ha afegit que “si només tenim en compte la variable econòmica tindrem un valor que no serà globalment fidedigne”.

El conseller ha manifestat que el debat entorn de l’aigua parteix d’una doble evidència “que l’aigua és vida i progrés i que l’escassesa ens obliga a fer una política de l’aigua i per tant gestionar-la com un bé escàs i amb sostenibilitat”. Espadaler ha posat especial èmfasi en la paraula sostenibilitat des d’una triple perspectiva “social, ambiental i econòmica”.

En primer lloc ha analitzat la perspectiva ambiental perquè “ens exigeix tenir una visió integral de l’aigua”. A Catalunya, tenim l’Agència Catalana de l’Aigua que “ens permet tenir una visió des de tots els usos”, ha matisat el conseller. En segon lloc, la perspectiva social, o sigui “definir quin model de país volem i quin desenvolupament territorial”. El conseller ha explicat que a Catalunya s’ha optat pel model de reequilibri territorial, o sigui “dur el recurs de l’aigua allà on no n’hi ha”. I finalment ha analitzat la variable de sostenibilitat des de la perspectiva econòmica, i la internalització de costos. “Aquestes tres variables s’han d’analitzar conjuntament, des d’una única perspectiva”, ha afegit.

En aquests moments, a Catalunya ens hem de situar en el camí de “definir en primer lloc, el model que volem, equilibrat des d’aquesta triple perspectiva”, en segon lloc, “pactar quina ha de ser la transició cap a aquest model” i finalment, i en tercer lloc, “posar-hi instruments i eines que permetin fer aquesta transició”.

 Per aconseguir aquests tres objectius, el conseller ha explicat que “cal donar la màxima transparència a la informació” i que aquesta “ha d’anar acompanyada de responsabilitat”. En segon lloc, “cal tenir una visió integral de l’aigua” i finalment “propiciar el diàleg entre els diferents usos de l’aigua i entre aquests i l’administració”.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte: Carlos Vélez, rpble. secció aigua BM, Ramon Espadaler, conseller Medi Ambient

Fotografia de l'acte: Carlos Vélez, rpble. secció aigua BM, Ramon Espadaler, conseller Medi Ambient 174