Els Agents Rurals sorprenen i denuncien un furtiu que caçava amb xarxa japonesa a Manresa

query_builder   4 agost 2004 17:12

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals sorprenen i denuncien un furtiu que caçava amb xarxa japonesa a Manresa

Les xarxes japoneses són considerades un art de caça no selectiu i estan totalment prohibides

Aquest matí,  efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge, han sorprès un furtiu que havia parat una xarxa japonesa per capturar ocells protegits al paratge de Viladordis, al terme municipal de Manresa. La xarxa japonesa és un art de caça no selectiu i massiu, la utilització del qual només és autoritzada excepcionalment per a finalitats científiques. La tinença i utilització d’aquesta mena de xarxes pels particulars està absolutament prohibida.

Els agents han identificat el responsable, R.L.C., veí de Manresa, quan anava recollint de la xarxa diversos ocells que havien quedat atrapats. En el moment de la intervenció,  l’individu ja havia sacrificat 5 dels ocells i en duia 5 més a la mà,  encara vius. A la xarxa també hi havia atrapats 4 ocells més. Els ocells, així com la xarxa, s’han comissat. Els exemplars vius s’han alliberat immediatament al mateix lloc on han estat capturats. Tots eren pardals comuns, pertanyents a l’espècie Passer domesticus i, per tant, emparats per la protecció genèrica que la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals, atorga a tots els ocells d’espècies de mida inferior a 20 cm. Afortunadament doncs, no es tracta d’animals pertanyents a una espècie en perill d’extinció.

La xarxa japonesa és un sistema per caçar ocells molt eficaç. Consisteix en una xarxa que es munta en posició vertical en un lloc estratègic per on les aus passen per anar a menjar, a beure o a refugiar-se. Un cop instal•lada, esdevé gairebé invisible i pot quedar-hi atrapat qualsevol ocell de qualsevol espècie. Normalment es capturen amb aquest mitjà nombroses espècies amenaçades i en perill d’extinció. 

La utilització de mitjans il•legals de caça i la captura d’espècies protegides o amenaçades, vives o mortes, són delictes pels quals el Codi penal preveu sancions de sis mesos a dos anys de presó o multa de vuit a vint-i-quatre mesos, així com la inhabilitació per caçar per un temps d’entre tres i vuit anys.

1  

Imatges

Foto xarxa japonesa i ocells

Foto xarxa japonesa i ocells 46