El conseller Espadaler exposa a la comissària Wallström la posició del govern català respecte el PHN i la convida a visitar el Delta de l'Ebre

-Avui han mantingut una reunió a Brussel·les

query_builder   7 juliol 2003 16:36

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler exposa a la comissària Wallström la posició del govern català respecte el PHN i la convida a visitar el Delta de l'Ebre

-Avui han mantingut una reunió a Brussel·les

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, s’ha entrevistat aquest migdia amb la comissària de Medi Ambient de la Unió Europea, Margot Wallström a Brussel·les. En el decurs de l’entrevista, els dos polítics han analitzat diversos temes entre els que destaca el finançament de la Xarxa Natura 2000 o el Plan Hidrológico Nacional. Espadaler ha aprofitat la trobada per convidar la comissària a conèixer de prop la realitat del Delta de l’Ebre en motiu de la celebració del 20è. aniversari de la declaració d’aquest Parc Natural, fet que evidencia, segons ha  manifestat el conseller “que la preocupació del govern de la Generalitat pel Delta de l’Ebre ve de lluny”.

Espadaler li ha explicat a la comissària la postura del govern català envers el Plan Hidrológico Nacional i li ha manifestat la importància que té pel govern preservar els cabals de manteniment per garantir les condicions mediambientals del Delta de l’Ebre. El conseller ha manifestat que “si fa vint anys que vetllem per conservar les condicions d’aquest ecosistema tant propi del Delta, és normal que ens mantinguem ferms en la nostra postura de preservar-lo”. Espadaler ha convidat la comissària a participar en els actes de celebració d’aquest 20 aniversari que tindrà lloc a finals d’aquest mes de juliol i d’aquesta manera poder conèixer in situ la realitat social i natural d’aquesta zona.

Espadaler ha exposat a Wallström les mesures d’estalvi, reutilització, dessalació i millora de la gestió de l’aigua que està duent a terme el govern de la Generalitat per tal de compensar el dèficit hídric existent a les conques interiors de Catalunya.

 

D’altra banda, el conseller ha manifestat l’absoluta necessitat d’aprovar el PIDE (Pla Integral del Delta de l’Ebre) com a condició prèvia al trasvassament. També ha mostrat la voluntat, tal i com va manifestar fa uns dies a Tortosa, de convocar una nova reunió del CPIDE per debatre els aspectes centrals de la preservació mediambiental d’aquesta zona.

El conseller Espadaler ha explicat a la comissària l’interès del govern català pels temes relacionats amb el desenvolupament sostenible i la seva preocupació per ser present davant les institucions internacionals amb la intenció de defensar-los. És per aquest motiu que en la darrera Cimera de Johannesburg, celebrada l’estiu passat, es va crear una Xarxa de Regions pel Desenvolupament Sostenible de la qual el govern català en va ser impulsor. Aquesta Xarxa es va presentar davant les Nacions Unides a Nova York el passat mes de maig.

Xarxa Natura 2000

En el decurs de l’entrevista, el conseller i la comissària han parlat també d’altres temes com la preservació dels espais naturals i, concretament, de la Xarxa Natura 2000 i el seu finançament.

L’objectiu de la Xarxa Natura 2000 és garantir el manteniment (o el restabliment) en un estat de conservació favorable dels hàbitats i els hàbitats de les espècies en la seva àrea de distribució natural dins el territori de la UE.

El territori de la UE és dividit en 6 regions biogeogràfiques: la macaronèsica, la mediterrània, l’atlàntica, l’alpina, la continental i la boreal. Catalunya es troba entre classificada en dues d’aquestes zones: la mediterrània, que abasta bona part del territori, i l’alpina per a la franja pirinenca. L’objectiu de garantir el manteniment (o el restabliment) de l’estat de conservació favorable dels hàbitats i les espècies en la seva àrea de distribució natural dins el territori de la UE s’ha d’aplicar per a cada regió biogeogràfica i, dins de cada una d’aquestes, per a tots els hàbitats i les espècies que hi són presents.

La Directiva preveu el cofinançament entre la UE i els estats membres per garantir la conservació dels hàbitats i les espècies prioritaris dins dels espais de Natura 2000.

1  

Imatges

El conseller Espadaler, amb la comissària Wallström

El conseller Espadaler, amb la comissària Wallström 854