Les universitats barcelonines van acollir un total de 8.593 estudiants estrangers el curs 2002-03

L'interès per aprendre el català creix entre els universitaris de fora de Catalunya

query_builder   2 juny 2004 18:12

event_note Nota de premsa

Les universitats barcelonines van acollir un total de 8.593 estudiants estrangers el curs 2002-03

L'interès per aprendre el català creix entre els universitaris de fora de Catalunya

Les universitats que formen part del consorci Barcelona Centre Universitari (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Ramon Llull, Universitat Internacional de Catalunya, i Universitat Abat Oliva CEU) van acollir el curs 2002-03 un total de 8.593 estudiants estrangers matriculats de primer, primer i segon, i tercer cicle, la qual cosa representa un 4,2% de la població universitària de les universitats de Barcelona i confirma la tendència a l’alça pel que fa a la presència d’estudiants estrangers a universitats catalanes en els darrers anys.

Aquestes dades formen part d’un informe del Barcelona Centre Universitari (BCU) que s’ha presentat avui durant la tradicional recepció a la comunitat d’estudiants estrangers, al Palau Reial de Barcelona, en què hi eren presents el conseller del DURSI, Carles Solà; el director del BCU, Albert Montull; el rector de la UPC, Josep Ferrer i Llop; i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos. En la seva intervenció, Solà ha manifestat que el gran nombre d’estudiants estrangers a les universitats catalanes demostra que el català no és cap impediment per convertir les universitats del país en un pol d’atracció internacional i ha aprofitat l’ocasió per demanar als estudiants forans que fan estades a universitats catalanes que facin d’ambaixadors de Catalunya i de la seva cultura allà on vagin.

Respecte al nombre d’estudiants Erasmus, l’informe mostra que Catalunya, amb 3.578 estudiants, concentra el 16,81% del total d’aquests estudiants a l’Estat espanyol, a molt poca distància de Madrid i d’Andalusia. Tenint en compte, però, el total d’alumnes matriculats, el percentatge més alt entre estudiants Erasmus i del país correspon a les universitats catalanes. Pel que fa al nombre d’universitaris procedents de la resta de l’Estat, Catalunya, amb un 20,4%, és la segona comunitat autònoma en nombre d’estudiants Séneca, només per darrera d’Andalusia, amb un 23,5% d’alumnes amb aquest tipus de beca, destinada a fomentar la mobilitat d’estudiants entre universitats de l’Estat.

Finalment, Catalunya encapçala el rànquing de comunitats autònomes pel que fa a estudiants estrangers de tercer cicle. Només a les universitats barcelonines, el nombre d’alumnes estrangers matriculats de doctorat va passar dels 2.641 el curs 2001-02 als 3.078 el curs 2002-03, la qual cosa representa un increment del 16,6%.

Aquest augment del nombre d’universitaris de fora de Catalunya (en els darrers sis anys, el nombre d’estudiants estrangers a les universitats de Barcelona s’ha doblat) ha anat en paral·lel amb un interès cada cop més gran per la llengua catalana. A tall d’exemple, un 27% dels estudiants estrangers de la UB fan cursos de català durant la seva estada a la universitat i activitats com ara el voluntariat lingüístic, en què estudiants catalans i estrangers s’ajunten per intercanviar coneixements idiomàtics, també han experimentat un creixement important.

1  

Fitxers adjunts

Informe del Barcelona Centre Universitari

Informe del Barcelona Centre Universitari
DOC | 45