La banda ampla arribarà al 100% dels ciutadans de Catalunya [Actualitzada]

query_builder   26 juny 2003 14:07

event_note Nota de premsa

La banda ampla arribarà al 100% dels ciutadans de Catalunya [Actualitzada]

Catalunya esdevindrà el primer país a Europa en oferir cobertura de banda ampla a tota la població

La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, ha anunciat avui la convocatòria d’un concurs públic per donar solucions d’accés ràpid a Internet a totes aquelles poblacions de Catalunya que no disposen de banda ampla, cobrint la demanda de servei de fins i tot cases rurals i empreses aïllades. Amb aquest concurs, Catalunya esdevindrà el primer país a Europa que facilita la connexió de banda ampla al 100% dels seus ciutadans, situant-se per sobre de Bèlgica, el país europeu que té actualment la major cobertura de banda ampla amb quasi un 98%.

Amb aquest concurs públic, la Generalitat de Catalunya dóna una resposta eficaç a les necessitats de connectivitat que presenten els ciutadans que, per la seva ubicació geogràfica, no poden accedir a d’altres solucions d’accés ràpid a Internet, bàsicament ADSL. Actualment no gaudeixen de cobertura del servei ADSL el 4,16% de la població (270.978 persones del total de 6.506.000 habitants a Catalunya), distribuïdes entre 1.963 nuclis de població.

El concurs públic obert per la Generalitat de Catalunya permetrà l’adjudicació simultània de dos contractes per al subministrament i l’explotació d’una xarxa de telecomunicacions de titularitat pública que possibiliti l’aprovisionament del servei d’accés ràpid a Internet a les localitats de Catalunya on actualment no es disposa de cobertura d’ADSL, oferint un servei amb característiques de qualitat i preu similars a les del mateix servei amb ADSL. En aquest sentit, no es posa cap limitació a la solució o conjunt de solucions que els licitadors presentin per a la construcció de la xarxa.

La inversió màxima prevista per la Generalitat de Catalunya per a aquest concurs és de 12,5 milions d’euros, ampliable en base a les necessitats que es detectin a mida que es desplegui la xarxa. En aquest sentit, està previst que la xarxa comenci a oferir servei a partir del segon semestre del 2003 i que estigui totalment finalitzada en el primer semestre del 2005.

Precedents

Des de la seva creació, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat del la Informació a destinat nombrosos esforços per aconseguir que la banda ampla arribi al 100% de la població catalana, evitant així la temuda fractura digital i ajudant a assolir un dels reptes fonamentals del Pla eEurope 2005: assegurar la disponibilitat i la utilització generalitzades de xarxes de banda ampla a tota la Unió abans de 2005.

En línia amb aquests objectius s’han promogut diverses accions:

· Acord signat a l’octubre de 2000, Generalitat de Catalunya, Localret i Telefónica. Fites assolides al període 2001-2002:

- Un total de 689 municipis catalans, que representen el 97,3% de la població, estan connectats a la xarxa de fibra òptica. - La cobertura del servei ADSL s’estén a 360 municipis, que representen el 94,5% de la població. - El servei XDSI està disponible en 687 municipis, que representen el 98,7% de la població

· Acord signat al novembre de 2002 Generalitat de Catalunya, Localret i Telefónica per a l’extensió dels serveis de banda ampla de Telefónica a les zones de desenvolupament empresarial de Catalunya. Període de 2003:

- El nou conveni contempla que els serveis d’ADSL de gamma alta estiguin disponibles per al 97,5% de les empreses ubicades en zones de desenvolupament empresarial a Catalunya, mentre que el 99,4% podran accedir als serveis d’ADSL de gamma baixa.  - Així mateix, aquest conveni preveu l’ampliació de la cobertura ADSL a 88 nous municipis, amb el que la cobertura total del servei ADSL assoliria el 95,74% de la població.

1  

Fitxers adjunts

Presentació "Banda ampla a tot Catalunya" (Powerpoint)

Presentació "Banda ampla a tot Catalunya" (Powerpoint)
PPT | 1084