Els físics Ramon Pascual i Joan Bordas dirigiran el futur Sincrotró del Vallès

Aquest matí s'ha reunit a Barcelona el Consell Rector del Consorci, que també ha aprovat el pressupost per al 2003

query_builder   12 juny 2003 12:53

event_note Nota de premsa

Els físics Ramon Pascual i Joan Bordas dirigiran el futur Sincrotró del Vallès

Aquest matí s'ha reunit a Barcelona el Consell Rector del Consorci, que també ha aprovat el pressupost per al 2003

Els físics Ramon Pascual i Joan Bordas han estat nomenats aquest matí respectivament president de la Comissió Executiva i director del Consorci que s’ocuparà de construir, equipar i explotar el Laboratori de llum de sincrotró que ha de començar a funcionar al Vallès l’any 2008. Així s’ha decidit en la primera reunió del Consell Rector del Consorci, aquest matí a Barcelona. Ramon Pascual és catedràtic de Física Teòrica a la UAB i ha presidit les successives comissions que des de fa anys han impulsat el projecte d’instal·lació d’un sincrotró a Catalunya. Per la seva banda, Joan Bordas és catedràtic de Biofísica i ha dirigit el Laboratori de Llum de Sincrotró de la UAB, a més de laboratoris a Alemanya i la Gran Bretanya.

Andreu Mas-Colell, conseller del DURSI i vicepresident del Consell Rector, s’ha felicitat per aquesta decisió i ha explicat que “un projecte d’aquesta envergadura és ara possible gràcies als avenços que hi ha hagut en l’entramat científic i tecnològic de casa nostra” i que “aquest sincrotró, que serà el quart d’última generació a Europa, marcarà un abans i un després en la recerca catalana i espanyola, ja que es tracta d’una instal·lació que permet múltiples usos i que servirà per desenvolupar projectes internacionals”.

En aquesta mateixa reunió també s’ha aprovat el pressupost del Consorci per al 2003 i l’estimació per al 2004, en la línia del Pla financer aprovat el març de 2003. El pressupost aprovat per al 2003 és de 5.266.700 €, aportats a parts iguals entre la Generalitat i l’Estat, mentre que l’estimació per al 2004 és de 19.163.910 €. Les previsions són que el cost total serà de 164 M€ (2003-08).

El Consell Rector del Consorci està format a parts iguals per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri espanyol de Ciència i Tecnologia. Actualment, la presidència correspon al ministre Josep Piqué, mentre que el conseller Mas-Colell ocupa la vicepresidència. Els vocals per part de la Generalitat són el conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs; el de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández i Teixidó; el secretari general del DURSI, Josep Grifoll; i el cap del Gabinet Tècnic del DURSI, Salvador Maluquer.

En declaracions als periodistes, Mas-Colell també ha anunciat la signatura d’un conveni entre la Generalitat, el CIEMAT, la UAB i l’IFAE per al manteniment d’un centre de competència científico-tecnològica (Port d’Informació Científica - PIC) a la UAB, que servirà per al desenvolupament de la tecnologia Grid a Catalunya.

1  

Imatges

Andreu Mas-Colell i Josep Piqué

Andreu Mas-Colell i Josep Piqué 518