Mark Shuttleworth: "L'interès de Catalunya pel programari lliure situa el país en una posició competitiva"

Oriol Ferran anuncia que la STSI serà a principis de 2005 la primera unitat del Govern en migrar els seus sistemes informàtics a programari lliure

query_builder   17 desembre 2004 17:30

event_note Nota de premsa

Mark Shuttleworth: "L'interès de Catalunya pel programari lliure situa el país en una posició competitiva"

Oriol Ferran anuncia que la STSI serà a principis de 2005 la primera unitat del Govern en migrar els seus sistemes informàtics a programari lliure

El promotor del projecte Ubuntu Linux, Mark Shuttleworth, ha destacat aquest divendres en roda de premsa "la sensibilitat que ha notat a Catalunya envers el programari lliure i el fet que justament s’’estigui promocionant des de la Generalitat". Per Shuttleworth, aquesta postura situa Catalunya en una situació competitiva en relació a d’altres països.

Aquest empresari sudafricà, que va ser el segon turista espacial després de viatjar l’any 2002 a bord de la nau Soyuz TM-34, ha demanat al secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, comptar amb la col·laboració dels programadors catalans a l’hora de desenvolupar tant l’eina-plataforma de gestió de traduccions de programari lliure, coneguda com a Rossetta, com el conjunt de programes de la distribució Ubuntu Linux.

Per la seva banda Oriol Ferran ha indicat que "des de Catalunya volem aportar el nostre coneixement en la traducció de programari lliure i la indústria de la llengua en general". En la seva intervenció, Ferran ha reiterat el compromís del Govern amb el foment del programari lliure i ha anunciat que la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) serà ja, en el primer trimestre de 2005, la primera unitat de la Generalitat en migrar el seus sistemes informàtics a programari lliure "que ens servirà com a pla pilot per a estendre la migració a la resta del Govern".

El fet que Catalunya hagi de fer esforços addicionals per a fer present la seva pròpia llengua aprofitant els avantatges del programari lliure fa, segons Mark Shuttleworth, "que es creï una indústria de programari que ajuda aquest país a ser competitiu i que la riquesa que es genera es quedi aquí i no vagi a parar a mans d’una multinacional estrangera".

Una seixantena de desenvolupadors de programari lliure de prop de vint països s’han concentrat del 5 al 18 de desembre a Mataró en la segona edició de la Ubuntu Conference. Aquesta trobada, coordinada des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i del TecnoCampusMataró (TCM), ha girat al voltant del projecte Ubuntu Linux (www.ubuntulinux.org), un conjunt de programes que permeten tant la instal·lació en l’ordinador del sistema operatiu com el seu ús posterior.

L’Ubuntu Linux és totalment gratuït i té una especial cura en el multilingüisme. Gràcies als esforços de traducció de la distribució lliure Debian disposa d’una versió catalana. Shuttleworth també és fundador de l’empresa Canonical, dedicada al desenvolupament de distribucions del sistema operatiu GNU/Linux i, promotora del projecte Ubuntu Linux.

La distribució Ubuntu Linux, derivada de Debian, ofereix suport gratuït i actualitzacions semestrals del sistema operatiu i unes 1.300 aplicacions entre les quals es troben les més populars entre els usuaris de programari lliure: el navegador Mozilla Firefox, el paquet ofimàtic OpenOffice, i en general les eines utilitzades per usuaris domèstics i empresarials.

El dia 11 de desembre es va celebrar una sessió oberta de debat que va servir per a tractar el suport a les traduccions de programari lliure, posant com a exemple el cas de la llengua catalana. La jornada, que també va permetre abordar els requeriments de desenvolupament i manteniment de distribucions derivades, va aplegar desenvolupadors de la majoria de distribucions que s’elaboren a l’Estat i va comptar amb l’assistència de Ian Murdock, fundador de Debian.

La promoció del programari lliure és un dels eixos principals de l’acció de govern de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació que serà una de les primeres unitats de la Generalitat en adoptar-lo en fase pilot. Les accions previstes per la STSI volen afavorir la utilització d’estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la indústria de programari lliure i la corresponent documentació d’ús en català.

1  

Imatges

Desquerra a dreta:  Mark Shuttleworth, la regidora de Relacions Econòmiques de lAjuntament de Mataró i presidenta del TecnoCampusMataró, Pilar González, i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran.

Desquerra a dreta: Mark Shuttleworth, la regidora de Relacions Econòmiques de lAjuntament de Mataró i presidenta del TecnoCampusMataró, Pilar González, i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran. 751