Homs es reuneix amb el el president del Tribunal Català de Defensa de la Competència, Lluís Franco

El servei de proximitat que ofereix aquest organisme beneficia les pimes i els ciutadans de Catalunya

query_builder   12 juny 2003 17:46

event_note Nota de premsa

Homs es reuneix amb el el president del Tribunal Català de Defensa de la Competència, Lluís Franco

El servei de proximitat que ofereix aquest organisme beneficia les pimes i els ciutadans de Catalunya

Aquest matí, el conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, s’ha reunit amb el president del Tribunal Català de Defensa de la Competència, Lluís Franco. La trobada ha servit per fer balanç dels primers mesos de funcionament d’aquest organisme, que està operatiu des del passat mes de gener. La Generalitat ha rebut 13 denúncies contra actuacions que disminueixen la competència a Catalunya. Si la també recent creada Direcció General de Defensa de la Competència decideix incoar els expedients, el Tribunal haurà de resoldre si s’han violat les regles del lliure mercat. Cinc de les denúncies provenen del Servicio de Defensa de la Competencia i vuit han estat presentades directament a l’organisme autonòmic. L’important volum de denúncies confirma com la societat catalana, amb una arrelada cultura de la competència, comença a utilitzar els mecanismes més pròxims per denunciar abusos i restriccions als mercats.

“El Tribunal ofereix un servei proper i eficaç a  les empreses i ciutadans de Catalunya, i això redueix els costos de presentar les denúncies i n’agilita la tramitació”, ha explicat el conseller. Fent us de les seves competències, la Generalitat va impulsar la creació d’aquest Tribunal i, ara, la societat catalana el comença a utilitzar. El servei de proximitat que s’ofereix permet que les petites i mitjanes empreses catalanes tinguin la possibilitat de presentar més fàcilment denúncies que, abans, amb el servei a Madrid, no s’acabaven posant perquè el procés resultava més car i llarg.

El Tribunal vol esdevenir una eina eficaç per impulsar l’economia catalana garantint la lliure competència. Per això, aquest organisme autònom de caràcter administratiu vetlla perquè no s’apliquin polítiques que fixin els preus a priori o perquè les companyies no es reparteixin voluntàriament el mercat. A més, també sanciona les conductes monopolístiques que impedeixin l’expansió o el naixement d’altres empreses. A més, aquest organisme també té la voluntat de redactar propostes i informes per aconseguir millorar i impulsar la competència en diversos sectors. Franco també ha traslladat al conseller la voluntat del Tribunal de difondre entre la societat catalana els beneficis que comporta un mercat sense restriccions, així com la possibilitat que tenen de presentar denúncies.

En aquest sentit, el conseller Homs ha recordat que establir mecanismes independents que garanteixin la competència als mercats, és imprescindible per impulsar l’economia catalana. Un mercat sense abusos monopolístics permet reduir els preus i les tensions a l’alça de la inflació. A més, també s’augmenten les possibilitats d’elecció dels consumidors a la vegada que s’estimula la innovació dels mètodes de producció. “Garantir la lliure competència genera creixement econòmic i ajuda a crear ocupació neta”, ha dit Homs.

Lluís Franco també ha informat al conseller de la col·laboració constant i efectiva que el Tribunal català manté amb el Tribunal de Defensa de la Competència estatal. Aquesta cooperació ha permès pactar una doctrina comú per als dos organismes que els permeti prendre decisions coherents i conèixer la jurisprudència que generin els dos tribunals.

1  

Imatges

Fotografia (Xavier de la Cruz)

Fotografia (Xavier de la Cruz) 626