Homs anuncia una línia d'ajuts de 4 milions d'euros per a les cooperatives d'oli afectades per les gelades

Se'n beneficiaran 78 cooperatives, repartides en 8 comarques catalanes

query_builder   17 març 2003 16:21

event_note Nota de premsa

Homs anuncia una línia d'ajuts de 4 milions d'euros per a les cooperatives d'oli afectades per les gelades

Se'n beneficiaran 78 cooperatives, repartides en 8 comarques catalanes

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha anunciat aquest matí, davant d’una cinquantena d’agricultors reunits a l’Espluga de Francolí, una línia d’ajuts de 4 milions d’euros per a les cooperatives d’oli afectades per les gelades del desembre del 2001. El conseller, que ha participat en una trobada de la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCAC) amb la branca de l’oli, ha explicat que la mesura beneficiarà 78 cooperatives, repartides en 8 comarques catalanes. Amb aquesta iniciativa, el Govern català -a través de les conselleries d’Economia, Agricultura i Indústria-, pretén fer costat al sector de l’oli, que sovint es veu afectat per les inclemències meteorològiques.

Segons ha explicat el Conseller, “ja es va obrir una línia d’ajuts per a les explotacions d’oliva afectades, i ara es vol estendre a les cooperatives, perquè també puguin apaivagar els impactes negatius de les gelades”.

 Aquestes inclemències meteorològiques van afectar un gran nombre d’oliveres catalanes i aquesta temporada moltes cooperatives s’han vist obligades a reduir fins a un 90% la seva producció respecte a una collita normal. Tot fa preveure que l’any vinent seguiran en la mateixa línia, ja que tindran menys producte per transformar i, a la vegada, hauran de suportar unes despeses fixes de personal, infrastructures, amortització i deute. Per tot això, el Govern aprovarà en els propers dies aquesta nova línia d’ajuts, que permetrà que les cooperatives afrontin amb garanties les pròximes campanyes i puguin mantenir la competitivitat del sector.

Quatre anys d’ajuts, repartits entre vuit comarques

La Generalitat repartirà els ajuts entre les cooperatives oleícoles de vuit comarques catalanes: les Garrigues, el Segrià, l’Urgell, la Noguera, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Es distribuiran en quatre anys consecutius, per tal pal·liar els efectes a llarg termini que la mala producció tindrà sobre el sector. Així, el 2003 l’aportació serà d’1.500.000€; el 2004, d’1.000.000€; el 2005, de 500.000€; i el 2006, d’1.000.000€. El conseller ha explicat que aquests imports diferents dependran del volum i de la magnitud que tingui cada cooperativa, i de la seva capacitat de producció. “Es treballarà juntament amb la FCAC per fixar uns criteris, i serà la Federació qui assumirà part de la supervisió i el control de tot aquest procés”, ha afegit Homs.

El suport del Govern a aquest sector implica també la coresponsabilitat econòmica dels socis, ja que els ajuts de l’Administració no cobreixen el 100% de les pèrdues que es preveuen.

1  

Imatges

Fotografia (Fermí Esteve)

Fotografia (Fermí Esteve) 119