La Generalitat obre una línia de crèdits bonificats per a petites empreses i treballadors autònoms [Actualitzada]

És una de les primeres mesures del Govern català per a pal·liar els possibles impactes de la guerra sobre l'economia

query_builder   3 abril 2003 13:30

event_note Nota de premsa

La Generalitat obre una línia de crèdits bonificats per a petites empreses i treballadors autònoms [Actualitzada]

És una de les primeres mesures del Govern català per a pal·liar els possibles impactes de la guerra sobre l'economia

Els consellers d’Economia i Finances, Francesc Homs, i de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, han explicat amb detall un nou paquet d’ajudes que la Generalitat posa a disposició de les petites empreses i dels treballadors autònoms. Es tracta d’una línia de bonificació de crèdits, associada a les operacions de titulització, que vol facilitar a aquests col·lectius l’accés al crèdit en condicions avantatjoses. Amb aquesta mesura, el Govern català vol estimular la inversió privada i la creació d’ocupació per enfortir, així, l’economia catalana davant els possibles efectes del conflicte bèl·lic a l’Iraq.

“Es tracta d’un projecte que pretén incidir en la conjuntura d’incertesa que vivim i ajudar les petites i mitjanes empreses i els treballadors autònoms a prendre decisions d’inversió i a impulsar la seva activitat”, ha dit Homs. Per la seva banda, Fernàndez Teixidó ha recordat que la línia de crèdits bonificats “respon a la demanda sistemàtica del sector de tenir possibilitats d’accedir a crèdits i d’obtenir l’aval de la Generalitat”.

Aquesta nova línia d’ajuts, aprovada en l’última sessió de Govern, preveu que la Generalitat bonifiqui un 1% anual dels interessos dels préstecs atorgats per les entitats de crèdit, destinats a millorar la competitivitat o afavorir el creixement d’aquestes empreses. L’import del crèdit haurà de ser d’un mínim de 10.000€ i un màxim d’1 M€, sempre que no se superi el 80% del pressupost del projecte. Per a un període de 3, 5 o 7 anys, les condicions bancàries no podran superar l’Euribor+1,25 –quan no sigui necessari l’aval–, o l’Euribor+1,50 –amb l’aval inclòs. En aquest últim cas, les petites empreses i els treballadors autònoms tindran la possibilitat d’accedir a l’aval, d’un 50% de l’import del crèdit, instrumentat a través de l’Institut Català de Finances o d’Avalis, Societat de Garantia de Recíproca de Catalunya.

El decret també especifica que els destinataris d’aquestes ajudes siguin treballadors autònoms i petites empreses amb un volum de negoci de fins a 7 M€. Queden excloses, però, aquelles dedicades a la promoció immobiliària i les del sector del transport. Això significa que es podran beneficiar d’aquesta mesura prop de 240.000 empreses amb assalariats. Segons Homs,“aquesta nova iniciativa permetrà tirar endavant 10.000 projectes empresarials durant l’any 2003”.

Amb aquesta mesura, s’amplia en un mínim de 600 M€ el crèdit disponible bonificat per a les petites empreses i els treballadors autònoms, i es genera liquiditat per promoure una major activitat financera. A més, les previsions indiquen que la iniciativa permetrà finançar projectes per valor de 2.000 M€ i, conseqüentment, incrementar l’ocupació amb la creació de prop de 17.000 nous llocs de treball. Tot plegat, pot suposar un incentiu al creixement del PIB català d’1,25%, en cinc anys.

Bonificacions per conciliar la vida familiar i laboral

En l’aposta del Govern per donar suport a les famílies, el nou paquet de mesures inclou la possibilitat que puguin acollir-se als ajuts totes les empreses que facin inversions de caràcter social com ara guarderies d’empresa, instal·lacions esportives o altres equipaments de caràcter assistencial, independentment de la seva dimensió. Està previst que a partir del proper mes de maig es podrà fer la sol·licitud dels préstecs i els crèdits directament a les entitats que participen en el fons de titulització d’actius, FTGENCAT I i FTGENCAT II.

1  

Fitxers adjunts

Línia bonificada de crèdits a petites empreses i treballadors autònoms

Línia bonificada de crèdits a petites empreses i treballadors autònoms
PPT | 88