La Generalitat i Fira 2000 signen el primer conveni per a l'ampliació del recinte firal [Actualitzada]

L'acord permet al Govern finançar part de les obres amb fons europeus

query_builder   20 maig 2003 17:51

event_note Nota de premsa

La Generalitat i Fira 2000 signen el primer conveni per a l'ampliació del recinte firal [Actualitzada]

L'acord permet al Govern finançar part de les obres amb fons europeus

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, i el president de la societat Fira 2000, Josep Maria Cullell, han signat aquest matí el primer conveni de col·laboració d’ambdues institucions per al finançament de l’ampliació de la Fira de Barcelona. “L’acord formalitzat avui ens permetrà destinar recursos dels fons FEDER a l’ampliació de la Fira”, ha explicat Homs. Així, el conveni entre el Govern i Fira 2000 possibilita que la Generalitat presenti la documentació necessària a la Comissió Europea per obtenir 75M€ dels fons europeus.

L’acord signat aquest matí s’emmarca en el conveni de col·laboració que, promogut per les conselleries d’Economia i Indústria, van signar el febrer passat les institucions implicades en la gestió i ampliació de la Fira. Així, es va comptar amb el consens i participació de l’Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana. No obstant això, la Generalitat és la institució que més participa en el projecte, que ascendeix als 400M€.

Homs ha explicat que, a part d’aquesta aportació a fons perdut que s’ha articulat avui, el Govern ha dissenyat altres opcions financeres per garantir l’ampliació del recinte firal. “La Generalitat té la voluntat política de donar suport a la nova Fira i treballem per aconseguir la viabilitat financera del projecte”, ha dit. Així, l’Administració ha aportat ja 60M€ a l’ampliació de capital de Fira 2000, i actualment es treballa en un crèdit sindicat entre l’Institut Català de Finances (ICF), La Caixa i el Banc de Sabadell per aportar 65M€ més. Homs també ha anunciat que s’està estudiant l’emissió de bons per valor de 200M€, la xifra restant per assolir la inversió total.

El conveni d’avui es situa dins el Pla de Finançament de la Fira de Barcelona per al període 2003-2007, que permetrà construir els pavellons 3 i 4 a Pedrosa, dissenyats per l’arquitecte japonès Toyo Ito. Aquesta ampliació dotarà la fira d’una superfície total de 239.000 metres quadrats i la convertirà en una de les més grans i millor equipades d’Europa. “La marxa de les obres va a velocitat de creuer i amb veig preparat per complir els terminis previstos”, ha explicat Josep Maria Cullell. També ha anunciat que el juny s’adjudicaran les obres d’un dels pavellons, fet que permetrà començar els treballs el proper octubre. Cullell ha dit també que, ara, els esforços es centren en alliberar els terrenys on s’ha d’edificar el nou recinte.

Una Fira molt urbana

Amb la voluntat de convertir la Fira de Barcelona en un model de fira urbana i eficaç, el conveni signat per les administracions implicades preveu la construcció d’un sistema segregat de comunicació que uneixi els dos espais firals per construir un recinte únic. El projecte, que es troba en mans dels tècnics i que encara no ha estat aprovat per les administracions, vol instal·lar un tren especial (conegut com people mover) que també pugui donar servei a la muntanya de Montjuïc connectant, a més dels dos recintes els dies que es celebrin salons, la plaça d’Espanya amb l’anella olímpica.

D’altra banda, el Pla Estratègic preveu que al llarg del 2003 la Generalitat de Catalunya iniciarà els tràmits per ampliar el túnel de la Línia 2 del metro, en el tram de Ronda Sant Antoni-Fira 2000. Així, no només es garantirà l’accés directe al recinte de Gran Via des del centre de la ciutat, sinó que també es millorarà el transport públic per als barris de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

1  

Imatges

Fotografia (Manolo S. Urbano)

Fotografia (Manolo S. Urbano) 325