Homs demana consens entre les CA i l'Estat per liderar la proposta de revisió de la política regional europea

query_builder   27 juny 2003 16:26

event_note Nota de premsa

Homs demana consens entre les CA i l'Estat per liderar la proposta de revisió de la política regional europea

El conseller aposta per fer arribar a Europa un criteri únic que asseguri la cohesió territorial i que garanteixi el creixement equilibrat davant el repte de l’ampliació

El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Francesc Homs, ha reclamat aquest matí, “voluntat política” per arribar a una posició de consens entre totes les comunitats autònomes i l’Estat, a l’hora de presentar a la UE una proposta de revisió de la política regional europea. Davant la imminent ampliació a 25 estats membres, el conseller ha demanat que s’avanci cap a “un criteri comú compartit per totes les autonomies, perquè l’Estat espanyol pugui tenir una posició més forta a les institucions europees”. Segons el Conseller, “aquest consens ha de servir per assegurar la cohesió territorial i garantir el creixement equitatiu, sense fractures entre totes les regions europees”.

En aquest sentit, Homs ha recordat que dins aquest equilibri, l’àrea del Mediterrani ha de continuar tenint preferència i sent receptora dels instruments financers de la política regional europea. “En la nova Europa dels 25 no podem menystenir una de les regions més dinàmiques del Continent com és la Conca Mediterrània”.

Homs s’ha referit al cas de Catalunya per exemplificar la necessitat de fer un replantejament equilibrat en la distribució dels fons europeus, que continuï tenint en compte les regions del Sud d’Europa. “Els fons europeus que rep Catalunya –fons FEDER- són molt importants qualitativament per a la nostra economia, ja que permeten moure uns recursos que, de no existir, endarrerien el procés inversor”.

Per això, el Conseller ha insistit que és molt important que el procés de transició cap a l’Europa dels 25 es faci de forma progressiva pel que fa al repartiment dels fons FEDER i dels Fons de Cohesió. “Perquè Catalunya continuï liderant el creixement de l’Europa mediterrània necessita que els recursos europeus no desapareguin de manera immediata”. Així, també ha apuntat que cal buscar noves fórmules per pal.liar aquesta rebaixa en els recursos comunitaris, com ara, la col.laboració del sector públic amb l’àmbit privat a l’hora de posar en marxa infraestructures clau per al futur de Catalunya i de l’Eix Mediterrani.

Homs ha fet aquestes declaracions durant la cloenda del Fòrum d’Economia i Política Regional que s’ha celebrat aquest matí a Barcelona i que ha reunit representants de totes les autonomies i del Ministeri d’Hisenda per debatre la reforma dels Fons Estructurals europeus en l’horitzó del 2006.

1  

Imatges

Fotografia (Xavier de la Cruz)

Fotografia (Xavier de la Cruz) 697