La Sala Verdaguer exposa una trentena de peces restaurades per tècnics de la Generalitat els últims sis anys

La mostra serà inaugurada aquesta tarda pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana

query_builder   17 desembre 2002 13:13

event_note Nota de premsa

La Sala Verdaguer exposa una trentena de peces restaurades per tècnics de la Generalitat els últims sis anys

La mostra serà inaugurada aquesta tarda pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana

La Sala Verdaguer del Palau Moja de Barcelona (Portaferrissa, 1) acull des d’avui i fins al pròxim 26 de gener la mostra Catalunya Restaura, Sisena Expo-Conservació de Béns Culturals, que recull una trentena de peces restaurades per tècnics del Servei de Restauració de Béns Mobles del Departament de Cultura durant els últims sis anys. L’exposició serà inaugurada aquesta tarda, a les sis, pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana. L’acompanyarà el director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer. 

Entre les obres restaurades, que daten des del segle II aC fins al segle XVIII, hi ha material arqueològic divers; escultura policromada i escultura o pintura sobre fusta.

Del total de peces exposades, els restauradors destaquen: El Retaule del Sant Esperit, del segle XIV, amb pintura al tremp sobre fusta de salze, obra del mestre Pere Serra, i que pertany a l’església de Sant Llorenç de Morunys (Solsonès); el Retaule de la Mare de Déu, amb pintura al tremp sobre fusta que va realitzar al segle XV el Mestre de Cabacés, i el Missal de Sant Ruf d’Avinyó, de 142 pàgines, amb base de fusta recoberta amb làmines de coure daurat i argent i amb esmalts. Aquest últim pertany a l’arxiu capitular de la catedral de Tortosa (Baix Ebre) i es calcula que es va elaborar durant l’últim terç del segle XIII.

La mostra Catalunya Restaura també inclou el Crist del castell d’Ulldecona, que pertany a l’Ajuntament d’aquesta població del Montsià. El Crist és una figura de 22 centímetres d’alçada, esculpida en bronze, amb esmalts i pa d’or, i realitzada en motlle.

Paral·lelament, s’ha programat un cicle amb les següents conferències:

 Criteris de conservació aplicats a les col·leccions del Museu Episcopal de Vic,  moderada pel cap de Servei de Restauració Béns Mobles, Josep Maria Xarrié.  Tindrà lloc el dia 7 de gener.

 Noves tecnologies per a la realització de facsímils tridimensionals de béns culturals, a càrrec de Jordi Vila, professor del departament d’escultura de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i de Jorge Rodríguez, director de nub3d. Se celebrarà el 14 de gener.

 Restauració dels frescs de la basílica de Sant Francesc d’Assís, i de la Cappella degli Scrovegni de Pàdua, a càrrec de Giuseppe Basile, cap del Servei d’Intervenció de Béns Historicoartístics, de l’Instituto Centrale per il Restauro, de Roma. Tindrà lloc el 21 de gener.

Totes les conferències se celebraran a les sis de la tarda, al Saló del Vigatà del Palau Moja. 

Barcelona, 17 de desembre de 2002

P.S: L’horari és de dimarts a dissabte, de 10:00 a 20:00 h, i diumenges i festius, de 10:00 a 15:00 hores. Tots els dilluns, el 25 de desembre i l’1 de gener de 2003 la sala estarà tancada. L’entrada és gratuïta.

1  

Imatges

Cavaller noble, d'autor desconegut (segle XVIII, aproximadament)

Cavaller noble, d'autor desconegut (segle XVIII, aproximadament) 83