- En un acte institucional amb motiu de la Diada, Duch ha defensat que Catalunya ha de “reforçar el seu lideratge econòmic a Espanya i a la Unió Europea” i “ser protagonista” en la presa de decisions del nou cicle polític europeu
- El titular d’Unió Europea i Acció Exterior també ha assegurat que el Govern treballarà per “desmuntar els falsos arguments de la ultradreta” i per construir “una mirada plural” a Catalunya
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha defensat aquest dijous des de Brussel·les que “Catalunya ha de mirar endavant, i això passa per ancorar Europa com a espai de referència i de pertinença dels catalans”. Ho ha fet en l’acte institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya organitzat per la Delegació del Govern davant la Unió Europea.
“Catalunya ha de reforçar el seu lideratge econòmic a Espanya i a la Unió Europea i esdevenir una referència en generació de prosperitat. Una Europa i una Espanya que imaginem i volem cada cop més federals”, ha afegit Duch.
El conseller també ha definit el nou cicle polític encetat, amb un nou Parlament de Catalunya i un nou Parlament Europeu, i la formació de la segona Comissió Europea presidida per Ursula von der Leyen, com “un temps de renovació, de definir i orientar les línies estratègiques dels pròxims anys”, i ha posat en relleu que “Catalunya vol ser protagonista en aquests processos de presa de decisions”.
Per altra banda, s’ha referit a la creixent polarització en les societats d’arreu del món, alertant que “posa en perill la convivència pacífica i els models democràtics que ens han guiat fins ara”. Davant d’això, “tots els governs ens hem de sentir corresponsables en la defensa dels principis i els valors democràtics, i aquest Govern treballarà per desmuntar els falsos arguments de la ultradreta amb polítiques efectives i donant prioritat als veritables problemes de la gent”, ha asseverat.
A més, el conseller ha defensat construir a Catalunya “una mirada plural, la d’una Catalunya formada per 8 milions de persones amb procedències i vivències diverses, amb accents i aspiracions diferents, on tothom és benvingut”.
Duch ha aprofitat, finalment, la seva primera intervenció pública com a conseller per concretar els tres eixos que definiran l’acció del Departament i del Govern: la presència i participació en tots els processos de presa de decisió on Catalunya té cabuda; impulsar una millor cooperació publicoprivada; i treballar fent bandera de la identitat catalana, “plural i integradora”. En aquest sentit, el conseller ha destacat que el Govern treballarà per impulsar l’ús del català a tots els fòrums internacionals: “El català ha de ser una llengua d’ús normal a les institucions, seguint l’exemple del que ja succeeix al Consell de la Unió Europea o al Comitè de les Regions”.
L’acció del Govern tindrà, en definitiva, “un horitzó a llarg termini, constructiu, basat en el consens i en la lleialtat institucional, a tots els nivells i amb tots els socis”, ha destacat.
Han assistit a l’acte institucional el secretari general del Comitè de les Regions, Petr Blizkovsky; la secretària general del Comitè Econòmic i Social Europeu, Isabelle Le Galo; la directora general d’Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde Hansen; l’ambaixador d’Espanya a Bèlgica, Alberto Antón Cortés; l’ambaixador adjunt d’Espanya davant la Unió Europea, Oriol Escalas Nolla; els eurodiputats Javier López Fernández, Leire Pajín Iraola, Laura Ballarín Cereza, Pernando Barrena Arza, Nacho Sánchez Amor, Rosa María Serrano Sierra i Elena Sancho Murillo; i directors i directores de les oficines de les comunitats autònomes a Brussel·les, a qui el conseller s’ha dirigit, al llarg del discurs, en català, castellà, anglès i francès. També ha fet una intervenció de benvinguda la delegada adjunta del Govern davant la Unió Europea, Laura Rius Méndez.
A la tarda, Duch participarà en una recepció a la comunitat catalana establerta a Brussel·les, també organitzada per la Delegació, en què actuarà el duet de cantautores Alosa i es degustaran productes catalans.