L'Arxiu Nacional de Catalunya rep en donació el fons fílmic de Casimir Aumacelles datat del 1931 al 1967

En un acte presidit pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana

query_builder   28 maig 2003 14:45

event_note Nota de premsa

L'Arxiu Nacional de Catalunya rep en donació el fons fílmic de Casimir Aumacelles datat del 1931 al 1967

En un acte presidit pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) rebrà en donació el fons fílmic de Casimir Aumacelles, datat del 1931 al 1967, segons el document de cessió signat avui pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i la vídua i hereva de Casimir Aumacelles, Mercè Puigdellívol. A l’acte de signatura, que ha tingut al Palau Marc, seu del Departament de Cultura, ha assistit també l’actual director de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Josep Maria Sans i Travé, nomenat ahir pel Govern director general del Patrimoni Cultural.

El fons donat està format per 13 bobines que contenen 12 films, enregistrats en formats de 8, súper 8 i 9,5 mil·límetres. El material recollit reprodueix, competicions de boxa, ral·lis de cotxes, campionats de motociclisme, i escenes de Barcelona.

Per la seva vàlua històrica, destaca el film Plaça Sant Jaume: la història hi passa 1931-1936, enregistrat amb una càmera Pathé Baby i muntat, anys més tard, pel mateix Casimir Aumacelles. La filmació recull tots aquells actes públics que tenien lloc a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, on Aumacelles es dirigia a gravar cada cop que sabia que hi havia algun esdeveniment. Aumacelles podia desplaçar-s’hi ràpidament perquè treballava en un carrer pròxim i va aconseguir imatges úniques, des d’angles inèdits no utilitzats pels reporters de l’època. Els esdeveniments filmats inclouen moments històrics com l’enterrament del president de la Generalitat Francesc Macià, el 27 de desembre del 1933, i un discurs del president Lluís Companys pronunciat el març del 1936, entre els més destacats.

Nascut a Palafrugell (Baix Empordà) el 1908, Casimir Aumacelles i Salayet va formar part de l’equip del Futbol Club Barcelona de bàsquet durant set anys. La seva passió per l’esport el va portar a practicar també la natació i a ser cronometrador i jutge de salts. Els anys 50 va ingressar en la junta directiva del RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya) i va participar en l’organització del Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1, el Gran Premi Barcelona de Fórmula 2, el ral·li de cotxes antics Barcelona-Sitges i el ral·li París-Barcelona-Dakar, entre d’altres. Casimir Aumacelles va morir a Barcelona el novembre del 1996.

Barcelona, 28 de maig de 2003

1  

Imatges

El conseller Vilajoana i Mercè Puigdellívol signant l'acord de cessió

El conseller Vilajoana i Mercè Puigdellívol signant l'acord de cessió 98