El TERMCAT edita un diccionari de geografia física en català amb més de 2.000 termes

Conté un centenar d'il·lustracions que faciliten la comprensió

query_builder   15 abril 2003 13:42

event_note Nota de premsa

El TERMCAT edita un diccionari de geografia física en català amb més de 2.000 termes

Conté un centenar d'il·lustracions que faciliten la comprensió

El Centre de Terminologia TERMCAT ha editat el Diccionari de geografia física, amb el suport del Departament de Medi Ambient i l’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’assessorament de prestigiosos especialistes coordinats per Josep M. Panareda i Vicenç M. Rosselló, catedràtics de geografia física de les Universitats de Barcelona i València, respectivament.

El diccionari conté més de 2.000 termes pertanyents a les sis grans àrees d’aquesta disciplina: biogeografia, ciència del sòl, climatologia, geomorfologia, hidrologia i la Terra. Cada article terminològic conté, a més de la denominació catalana, les equivalències en castellà, francès i anglès, la definició i, en alguns casos, notes explicatives. Com a complement, el lector hi trobarà una vintena de quadres, que contenen més d’un miler de termes catalans, i un centenar d’il·lustracions, que faciliten la comprensió i la classificació de molts dels conceptes del diccionari.

D’entre els termes del diccionari, el Consell Supervisor del TERMCAT n’ha normalitzat 158, molts dels quals són manlleus d’altres llengües que designen fenòmens geogràfics aliens a la realitat geogràfica catalana, com ara caatinga, formació arbustiva pròpia del Brasil; kopje, relleu típic de terres tropicals àrides, o tsunami, tipus d’onada. En formes com aquestes, s’ha optat per respectar-ne la grafia original, però en altres manlleus s’han introduït denominacions alternatives catalanes que tenen el suport dels especialistes i que es documenten paral·lelament en altres llengües, com ara caldera (en anglès, blowout), que significa depressió dunar. En altres casos s’ha optat per l’adaptació gràfica, perquè no implica canvis que dificultin la identificació del terme, com en ranya (del castellà raña), que es refereix a una superfície d’erosió, o xot (de l’àrab, vehiculat per l’anglès chott), i que és una depressió típica de zones desèrtiques.

Els acords del Consell Supervisor han servit també per establir distincions semàntiques precises: és el cas de les denominacions dels estats de la mar segons l’escala de Douglas o dels graus de vent segons l’escala de Beaufort, així com de la relació conceptual entre ciència del sòl, pedologia i edafologia o entre desertificació i desertització.

El Diccionari de geografia física té un tiratge de 2.000 exemplars i es pot adquirir a les llibreries de la Generalitat i a qualsevol llibreria de l’àmbit lingüístic català. El preu de cada exemplar és de 24 euros.

El TERMCAT és un consorci participat per la Generalitat, l’Institut d’Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que té com a finalitat la coordinació general de les activitats terminològiques relatives a la llengua catalana.

Barcelona, 15 d’abril de 2003

Més informació a http://www.termcat.net

1  

Imatges

Diccionari de Geografia Física

Diccionari de Geografia Física 221