query_builder 11 juliol 2003 13:13
event_note Nota de premsa
Grau ressalta que Catalunya és el primer operador d’oli de qualitat de tot l’Estat espanyol
Aquest programa, que s’aplicarà mitjançant un conveni que han signat avui el conseller Josep Grau i els representants de les organitzacions de productors oleícoles de Catalunya, permetrà la construcció d’un laboratori d’olis per analitzar residus a l’estació enològica de Reus, i incrementar la qualitat de l’oli d’oliva
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha presidit avui la signatura del conveni marc entre el DARP i les organitzacions de productors reconegudes (OPR) del sector oleícola per al desplegament dels programes d’activitats del sector de l’oli d’oliva en l’àmbit de Catalunya.
Aquests programes són finançats per la Unió Europea a través d’un percentatge que es retreu de l’ajut de l’oli d’oliva (0’3%) i estan previstos per a les campanyes 2002/2003 i 2003/2004.
L’objectiu d’aquest conveni es establir el marc de col·laboració i participació entre les organitzacions de productors reconegudes del sector de l’oli d’oliva a Catalunya (ACOBEM, AGROLES, OPOC i UNIÓ AGRÀRIA) i el DARP per tal de dur a terme correctament el desplegament del Programa d’Activitats del sector de l’oli d’oliva de Catalunya. Aquest programa pretén millorar i incrementar la qualitat de l’oli d’oliva.
El responsable del DARP, Josep Grau, ha assegurat que aquest programa és únic a tot l’Estat espanyol i que respon a la necessitat de donar resposta a un sector productors de Catalunya que representa el primer operador d’oli de qualitat de tot l’estat espanyol.
El conseller Grau ha explicat que la signatura d’aquest conveni estableix, per una part, el marc de col·laboració entre les 4 OPRs per al correcte desenvolupament d’aquesta Programa d’Activitats del sector de l’oli d’oliva a Catalunya i, per una altra, estableix el marc de col·laboració i participació entre les 4 OPRs i el DARP per a la creació d’un laboratori d’olis per a analitzar residus a l’estació enològica de Reus que estarà a disposició del sector oleícola. En aquest sentit, els acords són que el sector es faci càrrec, a través del programa d’activitats, de les inversions en equipament necessari per a les anàlisis de residus, que el DARP es faci càrrec de les inversions derivades de la instal·lació del laboratori i del personal i que la gestió del laboratori es faci de forma coordinada entre el DARP i les 4 OPRs.
Actualment, a Catalunya hi ha quatre organitzacions de productors reconegudes, les quals garanteixen una bona gestió dels recursos que es destinen al sector de l’oli d’oliva. A més, també hi ha més de cent cooperatives repartides per tot el territori, petites, mitjanes i grans, que tenen com una de les seves activitats principals la producció, transformació i/o comercialització d’oli d’oliva. D’altra banda, hi ha un bon nombre d’almassares i, quatre Denominacions d’Origen Protegides (DOP) que avalen la qualitat dels olis catalans.
A l’acte de signatura hi han estat presents Josep Antoni Curtó, president de l’Associació de Cooperatives Olivareres del Baix Ebre-Montsià (ACOBEM), Jaume Fallada, president de l’Agrupació Oliaire Lleidatana (AGROLÈS), Avel.lí Veà, president de l’Organització de Productors Oliaires de Catalunya (OPOC) i Josep Maria Aubareda, president de la Unió Agrària Cooperatives de Reus (UNIÓ AGRÀRIA). També hi ha estat presents el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) Xavier Tubert.
Barcelona, 11 de juliol de 2003