Grau reclama que la UE prohibeixi la mescla d'Oli d'oliva amb altres olis vegetals a tot el territori europeu

query_builder   25 setembre 2003 19:02

event_note Nota de premsa

Grau reclama que la UE prohibeixi la mescla d'Oli d'oliva amb altres olis vegetals a tot el territori europeu

Així mateix, el conseller ha reclamat que la reforma de l’OCM de l’Oli estableixi un ajut per superfície igual per a tots els estats membres per tal d’evitar els desequilibris actuals en la percepció dels recursos entre les diferents zones 

D’altra banda Josep Grau ha demanat al Ministre que aconsegueixi que el proper consell de Ministres d’Agricultura de la UE autoritzi el pagament dels ajuts als productors de la fruita seca que estan inclosos en els plans de millora de les Organitzacions de Productors

El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha reclamat avui que la Unió Europea introdueixi, de forma clara, la prohibició total i absoluta, en tot el territori de la Unió Europea, de les mescles d’oli d’oliva amb altres olis vegetals comestibles diferents al d’oliva, ja que aquesta pràctica atenta frontalment contra la qualitat de l’oli d’oliva, especialment a l’oli d’oliva de Catalunya.

Grau que ha exposat el punt de vista de Catalunya sobre la futura reforma de l’Organització Comuna del Mercat de l’oli d’oliva, ha informat al ministre i als altres consellers de les Comunitats Autònomes implicades en aquest afer, que la Generalitat ja ha fet arribar el seu posicionament davant la Comissió Europea.

Cal assenyalar que com a conseqüència de la implantació d’una ajuda per producció real condicionada a una quantitat màxima garantitzada de 760.027 tones per al conjunt de l’Estat espanyol, molt per sota del potencial de producció real, els productors catalans s’han vist perjudicats per la penalització en l’import de l’ajuda a la producció i pel fet que la gran majoria de les explotacions es troben ubicades en zones amb rendiments mitjans per sota dels 2000 kg. d’oliva/ha/ campanya.

Per aquest motiu, pel que fa a les ajudes als productors, el conseller Grau ha proposat l’establiment d’una ajuda per superfície igual per a tots els Estats Membres, ja que d’aquesta manera es possibilitaria mantenir l’actual estructura d’agroindústria cooperativa associada al cultiu de l’olivera, s’evitaria l’abandonament de les explotacions d’oliveres i es corregirien els desequilibris actuals en la percepció de les ajudes entre les diferents zones.

A més, Grau ha explicat que es considera necessari recuperar la idea d’establir una superfície màxima garantitzada a nivell europeu i no per Estats Membres tal i com s’havia aplicat fins el 1998. En aquest sentit, des de Catalunya es planteja que com a base es podria utilitzar la superfície actual de 5.449.035  has i l’import total assignat a l’oli d’oliva europeu per aquest concepte que és de 2.350,4 M€, ja que això suposaria una ajuda única per superfície de 431 €/ha. 

Pel que fa a la promoció de l’oli d’oliva, des del DARP es reclama que és necessari preveure la realització conjunta, entre el sector i les administracions, de campanyes genèriques de promoció del consum d’oli d’oliva i, especialment, de l’oli d’oliva verge, ja que la millora de la qualitat i l’aproximament de l’oli d’oliva al consumidor amb la major informació possible té un dels seus elements més importants en la promoció.

Finalment, respecte als mecanismes de regulació del mercat, es considera molt necessari introduir modificacions en l’actual sistema d’emmagatzematge privat, amb l’objectiu de fer-lo més àgil i poder solucionar, de forma ràpida i eficaç, els problemes del mercat existents actualment (desencadenament automàtic, flexibilització de les sortides al mercat en el moment de la recuperació, etc.).

Pel què fa als ajuts als productors de fruita seca, el conseller Josep Grau, ha plantejat la necessitat que el Ministre aconsegueixi l’acord unànime del Consell de Ministres d’Agricultura de la UE dels propers dies 29 i 30 de setembre, que se celebrarà a Brussel·les, perquè autoritzi els ajuts d’Estat acordats entre el DARP i el MAPA que ascendeixin a 15 milions d’euros i que hauran de ser cofinançats entre la Generalitat (50%) i el MAPA (50%). Grau ha recordat que el Govern de la Generalitat ja va aprovar, el passat dia 26 d’agost, dotar el pressupost de 7,5 milions d’euros per fer front al pagament per part de la Generalitat. En aquest sentit, Grau ha dit que “hem d’aconseguir que ens autoritzin el més aviat millor els ajuts d’Estat perquè en la propera sectorial del dia 6 d’octubre es pugui acordar entre el Ministeri i les Comunitats Autònomes l’ordre de pagament d’aquests ajuts”. D’altra banda, el màxim responsable de l’Administració agrària catalana dit que alguns països nòrdics com ara Dinamarca  estan en contra del pagament d’aquests ajuts, però que la resta d’Estats Membres li donaran suport i que per tant, cal que el Ministre aconsegueixi l’acord unànime al Consell de Ministres de la UE.

Aquests ajuts tenen per objectiu actuar com ajut pont fins que els productors puguin rebre els recursos permanents aprovats per la UE a partir de l’1 de gener del 2004 que cobreixen la superfície de fruita seca inclosa en els Plans de Millora de les Organitzacions de Productors (OPAS).

Grau ha explicat que aquests ajuts beneficiaran prop de 20.000 productors de fruita seca de Catalunya amb un  total de 55.391 hectàrees, entre ametllers, avellaners, garrofers i noguers, que havien quedat sense pròrroga dels ajuts inclosos en els Plans de millora.

En el transcurs de la reunió també s’ha tractat dels reglaments per tal de dur a terme la reforma de la Política Agrària Comuna, que hauran de ser aprovats en el sí del Consell de Ministres els dies 29 i 30 setembre.

Barcelona, 25 de setembre de 2003

 

1  

Imatges

Fotografia de la reunió del consejo consultivo

Fotografia de la reunió del consejo consultivo 129