La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha presidit avui divendres, 10 de desembre, la presentació de la campanya de sensibilització per a la no discriminació del poble gitano Coneguem-los abans de jutjar-los, impulsada per la Fundació Secretariat Gitano, amb el suport del Fons Social Europeu i el Departament de Benestar i Família. La campanya ha estat presentada pel patró de la Fundació Secretariat General Gitano, Francesc Rodríguez.
Aquesta campanya va adreçada al conjunt de la societat i vol cridar l’atenció sobre la falsedat de les generalitzacions i dels estereotips negatius vers la comunitat gitana. La Fundació Secretariat Gitano, a través d’aquesta campanya de sensibilització, vol millorar la imatge social de la comunitat gitana i posar de manifest el problema de la discriminació que pateix el col·lectiu. La campanya es portarà a terme a través d’anuncis publicitaris a ràdio, televisió i premsa i s’iniciarà en els propers dies i s’intensificarà al llarg de l’any 2005.

 La campanya pretén incidir en el fet que els estereotips que pesen sobre el poble gitano, arrelats en la memòria històrica, no provenen en molts casos d’experiències directes, sinó de la imatge transmesa pels mitjans de comunicació i per la difusió oral. Per això els mitjans de comunicació s’han de fer ressò dels aspectes de la cultura gitana partint de les vivències i del que diuen els propis gitanos, informant de forma objectiva sobre la seva realitat.

 Aquesta campanya d’àmbit estatal s’inscriu dins dels objectius del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya (2005-2008), que promou el Departament de Benestar i Família i que implica un total de 13 departaments del Govern de la Generalitat. El Departament de Benestar i Família, a través de la Direcció General d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, col·labora en la campanya de la Fundació Secretariat Gitano, a través de suport publicitari i logístic i en la seva adaptació al català.

El Pla Integral del Poble Gitano pretén combatre des d’una perspectiva global les mancances educatives, laborals, econòmiques i de caire divers que pateix la població gitana a Catalunya per tal que es pugui equiparar socioculturalment i econòmica a la societat catalana de la qual forma part i, alhora, promoure i reconèixer els trets culturals que li són propis.

L’elaboració del pla compta amb la col·laboració de les entitats gitanes del Principat, de les associacions municipalistes (ACM i FMC) i altres agents de la societat civil catalana, entre els que destaquen les Universitats, els sindicats, les associacions empresarials o les associacions de veïns i també d’aquelles altres entitats socials que treballen amb la comunitat gitana de forma habitual.

El pla concretarà programes i actuacions transversals a favor de les persones d’aquest col·lectiu minoritari nacional que viuen al Principat, que s’estimen entre 60.000 i 70.000, segons un estudi de la Fundació Pere Tarrés, fet entre juny i setembre de 2003, per encàrrec del Departament.

Les propostes del pla tindran en compte l’heterogeneïtat del poble gitano establert al Principat, marcada pels orígens i la història vinculades als territoris de procedència. Així, avui a casa nostra, hi resideix una variada tipologia de gitanos, amb les seves particularitats culturals i socials. Entre els col·lectius històrics o que porten més temps assentats a Catalunya hi ha els gitanos catalans, cafelefes, andalusos, gallecs, castellans, portuguesos i hongaresos, però més recentment també n’han arribat i n’estan arribant de procedents de l’Europa de l’Est (romanesos, búlgars o eslovacs).

1  

Fitxers adjunts

Power Point

Power Point
PPT | 936