1. Comissariats per Antònia Folguera, els estudis reinterpreten els frescos de Sant Climent de Taüll en un nou màping a l’interiorde l’absis de l'església romànica
  2. A partir del 22 de setembre el públic podrà gaudir d’aquesta experiència audiovisual que connecta l’herència cultural i la tecnologia digital
  3. Lux Mundi és una iniciativa del Departament de Cultura en el marc de la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll
Inauguració Lux Mundi.{"name":"2024/09/23/13/01/f38cd4f1-abd2-4ea7-8362-76883950051d.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":481651}

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha inaugurat aquest dissabte Lux Mundi, una experiència audiovisual única amb la creativitat digital de quatre estudis multimèdia catalans de rellevància internacional a l’església de Sant Climent de Taüll. La inspiració d’aquest projecte són els frescos de l’icònic absis de l’església, que es poden veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i que a més es poden gaudir in situ sobre l’absis original gràcies a la creació, ara fa 10 anys, d’un màping produït pels estudis de recerca audiovisual Burzon Comenge i Playmodes.

Quatre artistes digitals, comissariats per Antònia Folguera, comunicadora i creadora de continguts de cultura digital, reinterpreten les pintures originals des dels seu punt de vista artístic i mitjançant la creativitat digital que els permet la tecnologia actual. Es tracta d’un nou màping que connecta herència cultural i tecnologia digital i representa un pont entre el segle XI i el present per projectar una mirada cap al futur. 

Els artistes que participen en el projecte són Alba G.Corral, reconeguda pels seus visuals interpretats en directe; l’estudi Hamill Industries, que destaquen per un enfocament que barreja tecnología analògica i digital; Desilence, un duo d’artistes visuals amb llarga experiència fent escenografies virtuals per teatre, dansa i música; i l’artista emergent MASSO, especialista en entorns immersius i projecció en cúpules “full dome”. Tots ells acompanyats d’una banda sonora a càrrec de Tarta Relena, que amb les seves veus actualitzen el cançoner tradicional de la Mediterrània.

Lux Mundi és un projecte que combina patrimoni i innovació i alhora posa en valor la creativitat digital a Catalunya, que en aquesta ocasió ret homenatge al nostre llegat cultural projectant-lo, mitjançant l’art i la llum, cap al futur. 

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, ha destacat que els quatres estudis i els artistes que han creat Lux Mundi són exemple de “la potència emergent de la creativitat digital catalana”, que també és “un motor de tracció per a la innovació cultural a Catalunya”. També ha apuntat que el 900 aniversari de la consagració de Sant Climent de Taüll ha de servir “connectar tota l’herència i riquesa del meravellós escenari de l’església, amb les possibilitats creatives que ens ofereix la tecnologia actual”. Finalment, la consellera ha ressaltat que el país té “un patrimoni històric i cultural excepcional, però no ens aturem per situar-nos, com sempre hem fet, a l’avantguarda cultural al món”.

En paraules d’Antònia Folguera, comissària, “els artistes que feien els frescos i els artistes digitals tenen més coses en comú del que sembla: d’una banda, treballen amb les eines més avançades del seu temps, i de l’altra el medi on es crea l’obra és el mateix lloc on es comunica al públic, en el cas del fresc als murs de l'església, i en el cas de l’art digital en l’ordinador i la pantalla”. Per a Folguera, “el passat i el futur no estan tan lluny com semblen”.

També han participat en l'acte l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, i la directora general d'Innovació i Cultura Digital, Marisol López.

El nou màping es podrà visitar a partir del 22 de setembre durant els caps de setmana i festius. Les entrades ja es poden adquirir al portal web del Consorci de la Vall de Boí.

En l’acte d’inauguració, un cop acabada la projecció de Lux Mundi, Playmodeshan interpretat l’espectacular peça audiovisual Astres, amb la col·laboració de l’Elvira Prado-Fabregat (text i veu). Playmodes utilitzen raigs làser per apuntar als estels i dibuixar constel·lacions. La llum que rebem dels estels és també una imatge del passat que, després de viatjar centenars, milers o milions d’anys, arriba a la nostra vista. D’aquesta forma, amb Lux Mundi el públic seguirà viatjant en el temps gràcies a la llum.

El projecte Lux Mundi és una iniciativa del Departament de Cultura a través de les direccions generals d’Innovació i Cultura Digital i de Patrimoni Cultural. L’acció s’emmarca en una de les prioritats del Departament de Cultura: innovar de manera transversal a tots els sectors culturals aprofitant el talent creatiu digital a Catalunya, un sector emergent però consolidat i reconegut a nivell internacional. De la mateixa manera, el patrimoni cultural català serveix de plataforma d’inspiració i d’impuls per a creacions contemporànies per ser compartides amb la ciutadania.

Artistes i comissària de Lux Mundi

  1. Alba G. Corral

Artista visual, desenvolupadora de codi i docent. Amb formació en enginyeria informàtica, l’Alba crea art amb codi des de fa més d’una dècada a través de directes, vídeo, mitjans digitals i instal·lacions, però el que l’ha fet reconeguda internacionalment són les actuacions en viu on integra codi i visuals amb músics en temps real. 

  1. MASSO

Jordi Massó és un artista visual que centra el seu treball en el videomapatge, els visuals en temps real i els entorns immersius i interactius. L'any 2023 va presentar Warp It, una peça en format immersiu. El seu darrer treball és Pax Rata Fiat un curtmetratge fulldome presentat al Mira Festival i nominat a millor curtmetratge fulldome al Jena Fulldome Festival. 

  1. Desilence

Tatiana Halbach i Søren Christensen són la força creativa de Desilence. En el cor d'aquest duet creatiu hi ha l'amor per la pintura, pel moviment hipnòtic i la constància incessant per trobar l’equilibri. Des de 2005 han creat grans espectacles escènics, visuals en directe, escenografia visual, musicals, espectacles de dansa i instal·lacions diverses.

  1. Hamill Industries

Són el Pablo i l’Anna, un binomi creatiu especialitzat en desenvolupar projectes d'innovació basats en l'experimentació i la mescla de tècniques emergents i tradicionals. Fan recerques artístiques i tecnològiques en el camp de les arts visuals i l'exploració de la llum i el so. Per a cada projecte desenvolupen les seves eines i invents, tot combinant efectes digitals i analògics de maneres inesperades.

  1. Antònia Folguera, comissària de Lux Mundi

És comissària, comunicadora i creadora de continguts per a conferències, podcasts i programes de ràdio. El seu treball es mou a través dels terrenys de l’art i la cultura digitals, la comunicació i la música electrònica. És comissària de Sónar+D, el congrès de tecnologies creatives de Sónar, i forma part dels equips curatorials d’Eufònic (Terres de l’Ebre) i STRP (Eindhoven).

Reinterpretem la fotografia de Català-Roca de 1955

La redescoberta de les pintures de l’església de Sant Climent de Taüll, a principis del segle XX, les va situar de seguida entre les manifestacions artístiques més destacades de l'art català, admirades per la seva precisió en el traç i la riquesa de colors. La potent imatge del Crist, amb una mirada penetrant i unes faccions gairebé abstractes, ha connectat amb artistes del segle XX, des dels cubistes fins als de les avantguardes.

L'any 1955, Taüll esdevé el referent per a un grup de joves artistes conformat per Jaume Muxart, Josep Guinovart, Joan-Josep Tharrats, Marc Aleu, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Jordi Mercadé. El fotògraf Francesc Català-Roca immortalitza aquest grup davant del Pantocràtor en una imatge que esdevé icònica. Ara, 70 anys més tard, el Departament de Cultura ha recreat la imatge protagonitzada, en aquesta ocasió, pels artistes creadors de Lux Mundi. Un cop més, Taüll inspira i connecta amb l’avantguarda creativa del país.

Commemoració Taüll 900

Des del desembre de 2023 es commemora el novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, que va dur a terme Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, els dies 10 i 11 de desembre del 1123. 

Aquestes esglésies són considerades com dues de les obres més emblemàtiques del romànic català, tant per l’arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al MNAC. 

L’any 2000, les dues esglésies van ser inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, juntament amb la resta d’esglésies de la Vall de Boí. Un reconeixement que Unesco va donar per ser un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.

La commemoració Taüll 900, comissariada per Eduard Riu, també coincideix amb dos aniversaris més: el centenari de l’acabament del trasllat i la instal·lació al Museu de la Ciutadella (actual MNAC) del conjunt de les pintures romàniques, i el desè aniversari del videomapatge que recrea els frescos originals dins l’absis major de Sant Climent de Taüll, una de les grans fites en la conservació i la difusió de patrimoni a Catalunya de les últimes dècades. 

Trobareu més informació al web monogràfic de Lux Mundi 

Trobareu imatges i vídeos de la projecció de Lux Mundi aquí.

2  

Imatges

Lux Mundi a Sant Climent de Taüll.

Lux Mundi a Sant Climent de Taüll. 667284

Lux Mundi a Sant Climent de Taüll.

Lux Mundi a Sant Climent de Taüll. 633791