La Generalitat consolida Lleida com a clúster d'innovació tecnològica en materials de la construcció

query_builder   1 desembre 2003 15:31

event_note Nota de premsa

La Generalitat consolida Lleida com a clúster d'innovació tecnològica en materials de la construcció

Aquest matí, s’ha donat el pas previ a la constitució del Centre d’Innovació de Materials de la Construcció, un projecte pilot que ajudarà al desenvolupament i la consolidació de les indústries de materials de la construcció de Lleida. Entre les prioritats del Centre destaquen la promoció de la innovació i la recerca d’aquestes empreses, i la subcontractació tecnològica. En aquest darrer sentit, el Centre es coordinarà amb els diferents instituts tecnològics existents a Catalunya.

Lleida compta amb més de 200 empreses que fabriquen materials de la construcció i, actualment, és la zona de tot Catalunya on més s’està dinamitzant aquest sector. Per aquest motiu, segons paraules del Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Antoni Fernàndez Teixidó "és important la consolidació d’una eina que lideri totes aquelles activitats d’interès comú". El Centre d’Innovació també treballarà per una major penetració d’aquestes empreses lleidatanes en el mercat internacional, durà a terme activitats conjuntes de promoció i màrqueting, i organitzarà formació per als seus treballadors. També té com a objectius impulsar la certificació com a eina de competitivitat entre les empreses del clúster.

Per dur a terme aquest projecte, avui, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme; el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics, i la Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida han signat un acord per constituir una comissió promotora del Centre d’Innovació de Materials de la Construcció. Aquesta comissió tindrà com a objectius principals establir un projecte d’actuació del Centre d’Innovació per als propers quatre anys, decidir la seva estructura funcional i operativa, i delimitar les seves competències. Aquesta Comissió iniciarà les seves activitats el gener de 2004 i la seva secretaria s’ubicarà a les instal·lacions del Consorci Lleidatà de Control, a la ciutat de Lleida.

Un clúster dinàmic

El Clúster de Materials de la Construcció de Lleida està format per més de 200 empreses, que tenen una facturació agregada d’uns 686 milions d’EUR i ocupen a més de 4.000 treballadors directes —40 empreses d’aquest Clúster tenen una facturació superior als 5 milions d’EUR. La indústria dels materials de la construcció representa un 50% del mercat de la construcció. Aquest mercat a Catalunya mou uns 8.500 milions d’EUR anuals i representa el 15% del total de l’activitat econòmica catalana.

La major part de les empreses del clúster dels materials de la construcció de Lleida serveix una demanda local. Entre els seus principals productes destaquen les estructures metàl·liques, els prefabricats de formigó, la ceràmica estructural, els aïllaments, els prefabricats de guix i els àrids.

El Centre d’Innovació ajudarà a les empreses lleidatanes a fer front a l’augment de la competència, a participar activament en mercats internacionals i a crear grans centres de distribució.

1  

Imatges

Imatge de l'acte

Imatge de l'acte 189