Reunió de la Comissió Parlamentària sobre llistes d'espera

query_builder   19 febrer 2003 21:01

event_note Nota de premsa

Reunió de la Comissió Parlamentària sobre llistes d'espera

Durant la reunió de la segona Comissió Parlamentària de llistes d’espera s’han tractat les demores d’especialitats i proves diagnòstiques.Sanitat destinarà 6 milions d’euros per abordar els procediments més prioritàris

Aquesta tarda s’ha reunit al CatSalut la segona Comissió Parlamentària que es posa en marxa per tractar el tema de les llistes d’espera. En aquesta reunió s’han donat a conèixer per primer cop les llistes d’espera d’especialistes i proves diagnòstiques.

A la Comissió hi han assistit representants de totes les forces parlamentàries, de societats científiques, de les organitzacions de proveïdors i de l’administració de la Generalitat.

A partir d’aquesta primera informació, un grup de tècnics portarà a terme un anàlisi de les dades i una proposta d’abordatge de les problemàtiques que es detectin, que es presentarà a les reunions successives de la comissió.

A l’igual que es va fer a les llistes d’espera per a procediments quirúrgics més prevalents, en les properes setmanes es definiran un conjunt de mesures a prendre, a curt, mig i llarg termini, que marcaran les actuacions prioritàries en front les llistes d’espera de consultes d’especialitats i de proves diagnòstiques.

6 milions d’euros per a especialistes i proves diagnòstiques

Tal com va anunciar el conseller de Sanitat en el darrer ple del Parlament, el CatSalut destinarà una partida complementària de 6 milions d’euros amb la finalitat d’abordar aquelles situacions que, després de l’anàlisi de les dades, s’hagin considerat més prioritàries. Entre les mesures que s’estudiaran figura la d’augmentar l’activitat per escurçar les esperes a les visites a l’especialista, tant de primària com hospitalari, i de proves diagnòstiques o complementàries. També s’estudiarà la publicació, a més llarg termini, d’un decret d’espera màxima.

Les dades provisionals sobre les llistes d’espera per a consultes d’especialistes i proves complementaries, que corresponen a una primera recollida d’informació procedent de més de 140 centres sanitaris diferents, mostren que l’espera mitjana per visites a l’especialista i per proves complementàries és d’entre menys d’un mes i un mes i mig. Es detecten demores superiors als dos mesos en ecografies, ressonància magnètica i cirurgia vascular (Veure taules).

Cal tenir en compte que aquestes dades es refereixen a procediments no urgents. En cas de sospita d’un diagnòstic greu, indicat pel propi professional sanitari, tant per la visita a l’especialista com per la prova indicada, se segueix un altre circuit que fa que el temps de demora sigui inexistent.

Durant l’any 2001 es van realitzar a Catalunya més d’11 milions de visites a especialistes hospitalaris i 41 milions de visites als centres d’atenció primària. També es van portar a terme 1.845.810 anàlisis clíniques, 760.358 proves radiològiques i 1.838.547 interconsultes d’especialistes.

1  

Fitxers adjunts

Taules temps de demora especialistes i proves diagnòstiques

Taules temps de demora especialistes i proves diagnòstiques
DOC | 177