Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). full informatiu núm. 12 [Actualitzada]

query_builder   5 febrer 2003 09:09

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). full informatiu núm. 12 [Actualitzada]

Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es du a terme cada any durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya.

El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics:

Els indicadors de mortalitat proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província (figures 1 i 2).

Els indicadors de morbiditat recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:

• Visites domiciliàries de medicina general totals

• Visites domiciliàries de medicina general per infeccions respiratòries agudes

• Visites domiciliàries de medicina general per síndromes gripals

• Visites domiciliàries de pediatria

• Visites programades al centre

• Visites per síndromes gripals ateses al centre

L’evolució presentada pels indicadors de morbiditat atesa es mostra a les figures 3 a 6. Les visites domiciliàries per síndromes gripals i pediàtriques no es representen gràficament pel seu nombre de casos reduït.

Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda.

Els virus que s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus.

Situació actual dels indicadors: Durant la darrera setmana, els dos indicadors de mortalitat presenten davallades importants que situen ambdós per sota del nombre esperat (figures 1 i 2). Els indicadors de morbiditat (figures 3 a 6) continuen al mateix nivell que les setmanes anteriors, registrant un patró d’estabilitat amb certa tendència a disminuir. Del total de 202 mostres analitzades al laboratori, 40 (19,8%) han resultat positives a virus gripal B, 6 a adenovirus, 13 a virus respiratori sincicial (VRS), dos corresponen a una doble infecció per VRS i adenovirus. Totes les mostres positives a virus gripal B procedeixen de mostres recollides en setmanes anteriors.

L’activitat gripal a la resta de l’Estat ha augmentat lleugerament, continuant amb el predomini gairebé exclusiu d’aïllaments del virus B. A la major part dels països europeus, l’activitat gripal continua baixa o esporàdica, també amb predomini de virus B.

Durant la darrera setmana l’activitat gripal a Catalunya està a un nivell mínim, no havent-se aïllat cap virus gripal en les mostres recollides.

1  

Fitxers adjunts

Taules PIDIRAC

Taules PIDIRAC
DOC | 95