Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 11 [Actualitzada]

query_builder   29 gener 2003 20:25

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 11 [Actualitzada]

Acontinuació us fem arribar l’estat de situació de detecció del virus de la grip segons el Pla d’Informació Diària de les Infeccions Respiratòries Agudes (PIDIRAC), a data 30/1/2003

Durant les setmanes 45 (del 3 al 9 de novembre de 2002) a 16 (del 13 al 19 d’abril de 2003) està en funcionament el sistema de vigilància epidemiològica de la grip i d’altres virus respiratoris que es du a terme cada any durant tot el període habitual de més activitat de la malaltia. Aquest sistema té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica. El nombre de centres sentinella participants en el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) per a la present temporada és de 22 i es troben distribuïts per diverses comarques de Catalunya. El PIDIRAC està basat en l’estudi de diversos indicadors de mortalitat, de morbiditat i microbiològics: Els indicadors de mortalitat proporcionen informació de la mortalitat de la ciutat de Barcelona i de 6 municipis de la província (figures 1 i 2). Els indicadors de morbiditat recullen les dades de morbiditat atesa proporcionades pels equips d’atenció primària (EAP) sentinella participants en el sistema; aquestes:

Visites domiciliàries de medicina general totals

Visites domiciliàries de medicina general per infeccions respiratòries agudes

Visites domiciliàries de medicina general per síndromes gripals

Visites domiciliàries de pediatria

Visites programades al centre

Visites per síndromes gripals ateses al centre

L’evolució presentada pels indicadors de morbiditat atesa es mostra a les figures 3 a 6. Les visites domiciliàries per síndromes gripals i pediàtriques no es representen gràficament pel seu nombre de casos reduït. Microbiologia: els centres sentinella recullen mostres d’aquells pacients (nens i adults) que, coincidint amb un increment de processos respiratoris aguts, tenen una clínica típica de grip o d’infecció respiratòria aguda. Els virus que s’estudien, a més del gripal, són el virus respiratori sincicial, els parainfluença 1, 2 i 3 i l’adenovirus. Situació actual dels indicadors: El nombre d’enterraments setmanals a la ciutat de Barcelona presenten un lleuger increment situan-se per damunt del nombre esperat però sense superar les dues desviacions estandard. El nombre de defuncions a la província de Barcelona també es manté sense superar les dues desviacions estandard (figures 1 i 2) Els indicadors de morbiditat (figures 3 a 6)continuen estables. Del total de 183 mostres analitzades al laboratori, 40 (22%) han resultat positives a virus gripal B, 6 a adenovirus, 12 a virus respiratori sincicial (VRS), dos corresponen a una doble infecció per VRS i adenovirus. Totes les mostres positives procedeixen de mostres recollides en setmanes anteriors. De les 45 mostres analitzades les setmanes 3 i 4 de 2003 no s’ha detectat cap virus. Per tant, hem de concloure que a Catalunya les dues últimes setmanes l’activitat gripal ha estat mínima. Durant les darreres setmanes en alguns països europeus (Noruega) s’observa una cocirculació dels virus A i B i en d’altres (Alemanya, Irlanda, Suïssa) un lleuger predomini del virus A. L’activitat gripal a Catalunya no ha presentat canvis durant la darrera setmana. No s’ha detectat circulació ni del virus de la grip A ni del virus B.

1  

Fitxers adjunts

Taules PIDIRAC

Taules PIDIRAC
DOC | 82