1. L’IndieDevDay, la fira del videojoc independent de Catalunya, se celebrarà del 27 al 29 de setembre a La Farga de L’Hospitalet de Llobregat
  2. El Departament de Cultura hi organitza per segona vegada el TalentDevDay, un espai de trobada per connectar empreses del sector dels videojocs i talent jove amb la participació de 230 estudiants i professionals i una dotzena d’empreses
  3. La Generalitat també tindrà un estand institucional que oferirà eines i recursos per a l’ecosistema català del videojoc


IndieDevDay{"name":"2024/09/25/13/20/ab1d0cf8-65d0-485f-8d74-b5744c5a385b.png","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":355610}

L’IndieDevDay, l’esdeveniment de referència dels videojocs independents, celebra la seva setena edició del 27 al 29 de setembre de 2024 a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat. La fira de videojocs independents més gran de l’Estat torna amb 8.500 metres quadrats, més de 155 estudis professionals i s’hi podran testejar 190 jocs. L’IndeDevDay 2024 aspira a convocar 12.000 assistents i tornarà a ser un espai de trobada entre les empreses del sector, joves professionals i el gran públic amant dels videojocs.

El Departament de Cultura ha donat suport els darrers anys a l’IndieDevDay en tant que esdeveniment de cultura digital. Enguany, per segona vegada, el Departament participa activament amb un gran estand institucional i la segona edició del TalentDevDay, la fira d’ocupació per connectar empreses i professionals.

Dijous 26 de setembre a les 20:15h i com a prèvia de l’IndieDevDay, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) col·labora per primera vegada amb el Demo Day, la jornada professional on es presenta la promoció d’estudis incubats i que organitza Game BCN. L’objectiu és crear un espai de trobada entre estudis i desenvolupadors catalans participants i els publishers internacionals que han estat convidats per Game BCN i l’Indie Dev Day. Aquesta activitat tancarà la novena edició del Demo Day.

Aquestes iniciatives, impulsades a través de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital i de l’Institut Català de les Empreses Cultural , s’emmarquen en les actuacions de la Taula del Videojoc, l’espai de concertació públic i privat en favor del sector i la indústria del videojoc per accelerar el posicionament estratègic de l’ecosistema a Catalunya.

TalentDevDay: segona edició de la fira d’ocupació

El 27 de setembre, i després de l’èxit de l’any passat, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, i Larian Studios tornen a organitzar el TalentDevDay, la jornada professional de la Fira. El TalentDevDay és un espai de trobada entre les empreses del sector dels videojocs que busquen talent per incorporar als seus equips i joves estudiants o professionals que busquen nous reptes professionals.

Al llarg de tota la jornada, dotze empreses amb necessitats d’incorporació de talent rebran a aquests candidats i candidates que busquen noves oportunitats laborals i es faran prop de 450 entrevistes de feina. Les dotze empreses participants son: Anchor Point Studios, Croissant Cat Games, Cubus Games, Dolores Entertainment, Epictellers Entertainment, Gameloft Barcelona,Garage51, Lifecole, Piccolo Studio, Product Madness, Troglobytes Games i Tyclopus.Hi participaran fins a 230 candidats entre joves professionals i estudiants universitaris i de cicles de formació professional. També formaran part del TalentDevDay 24 professionals de les empreses participants que seran els encarregats de realitzar les entrevistes. Els perfils més buscats en aquesta edició son programadors/es de Unity i C++, dissenyadors de jocs, artistes 2D/3D, il·lustradors, científics de dades o enginyers en IA.

El TalentDevDay començarà a les 10:30h amb una breu presentació dels perfils que estan buscant cada una de les empreses presents a la fira d’ocupació i seguidament, a les 11:45h, una xerrada amb Clàudia Romeo, animadora 3D i jove professional que oferirà una ponència sobre trucs i consells a l'hora de buscar feina al sector de videojocs. Les dues conferències seran presentades i moderades per la comunicadora Maria Amaro. A les xerrades assistiran prop de 200 estudiants de centres tan diversos com el Centre de Formació Creatiu i Tècnic Sabadell,el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia CITM-UPC, la FX Barcelona Film School, EMAV o l’Escola Pia Granollers.

Un estand institucional

Enguany, per segona vegada, el Departament de Cultura organitza un estand institucional a l’espai firal de l’IndieDevDay. Sota el títol ‘Eines i recursos per al videojoc a Catalunya’ i coordinat per l’ICEC. L’estand, de 16m2, disposarà d’un espai per donar a conèixer al públic general i als professionals totes les actuacions, ajuts, eines i programes vinculats a l’impuls de l’ecosistema del videojoc i atendre als professionals i al gran públic. A l’estand hi haurà representació del Departament de Cultura i del Departament de Política Lingüística.

Per complementar de primera mà la informació que s’oferirà a l’estand, s’ha organitzat la xerrada ‘Eines i recursos per al videojoc a Catalunya’ el divendres 27 de setembre a les 12:30h a l’Espai Polivalent de la fira. L’objectiu de la ponència és mostrar a les empreses del sector dels videojocs una panoràmica dels recursos, finançament i ajuts per a la internacionalització que ofereix la Generalitat de Catalunya, que també s’han recollit en una publicació digital consultable per als assistents a la fira.

Radiografia del sector

Segons dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2023, el videojoc català continua la seva línia ascendent de consolidació com a ecosistema estratègic del país. El nombre d’empreses i estudis de desenvolupament a Catalunya continua creixent i arriba a les 239. Amb aquesta xifra, Catalunya concentra el 30% de les empreses del sector a l’Estat i va facturar el 2022 fins a 709 milions d’euros, dada que suposa el 52% de la facturació total de l’Estat.Pel que fa al nombre de professionals, treballen al sector 4.619 persones el que representa un augment del 8,7% respecte a l’any anterior i el Principat concentra el 50% del personal de les empreses de videojocs de l’Estat. A més, continua augmentant la presència de les dones a les plantilles de la indústria del videojoc català fins a representar un 27% del total del personal (un 2% més que l’any anterior). Un 90% del personal que treballa en videojocs té menys de 45 anys i la meitat aproximadament en té menys de 30. En relació a la formació, el del videojoc és un sector molt qualificat. Així ho demostra que un 99% dels professionals del sector han cursat estudis superiors, tant universitaris com graus superiors de FP. Durant el curs acadèmic 2023-2024, les universitats catalanes de videojocs han format 1.331 alumnes.

El català als videojocs

Quant al català als videojocs, tal com el Departament de Cultura va anunciar el Passem Pantalla 2024, l’acte de presentació de la feina feta i de futur de la Taula del Videojoc, cal celebrar el salt endavant de la presència de la llengua catalana en els videojocs. Si l’any 2018 el 48% dels videojocs desenvolupats aquí disposaven de versió en català, l’any 2022 aquest percentatge s’enfila fins al 64%. Normalitzar el consum de videojocs en llengua catalana és una prioritat del Departament de Cultura i del Departament de Política Lingüística, i per això es té en compte en totes les línies d'ajuda. A més, en aquest sentit, Política Lingüística convoca des del 2023 una línia específica per a la incorporació de la llengua catalana en l'àmbit dels videojocs amb l'objectiu d'incrementar l'oferta i el consum de videojocs en català. Tots els videojocs en català es poden consultar a la base de dades VDJOC de Política Lingüística.