- El conseller ha comparegut a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per exposar el full de ruta que guiarà l’acció de Govern del Departament
- Ordeig ha manifestat el seu compromís de treballar de manera “transversal” per respondre als reptes a què fa front el sector primari, i ha posat l’accent en la necessitat d’impulsar la formació, la innovació i la transferència per millorar la seva competitivitat
- Entre les mesures anunciades, hi ha el compromís d'impulsar un nou Pla de regadius de Catalunya i aprovar la Llei d’alimentació de Catalunya
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha presentat durant la primera comissió celebrada al Parlament de Catalunya el full de ruta que guiarà l’acció del Govern per donar resposta als reptes a què ha de fer front el sector primari i les empreses agroalimentàries i forestals de Catalunya.
“Defensarem amb orgull el sector agroalimentari, que és el primer sector econòmic del país i el de més abast i impacte territorial a Catalunya, i actua com a motor del desenvolupament rural i costaner. El sector és crucial per a l’economia i garanteix la cohesió territorial, el manteniment del paisatge, la biodiversitat i la cultura del territori. La nostra missió és clara: garantir la sostenibilitat i la competitivitat del sector, i assegurar que Catalunya continuï sent una referència en qualitat, innovació i desenvolupament tecnològic dins dels mercats internacionals”, ha exposat el conseller.
Ordeig ha desglossat les quatre grans fites del Departament en aquest mandat, que se centraran en accions concretes per donar resposta a la necessitat del sector: mitigar els efectes del canvi climàtic i la capacitat de gestió davant d’aquesta i futures sequeres; el desplegament territorial i l’estratègia sectorial com a element cohesionador; la professionalització i l’aposta per la innovació com a element clau per garantir el futur del sector, i la necessitat de desburocratitzar i agilitar la relació amb l’Administració amb l’objectiu de facilitar l’accés als recursos i als programes. “Tenim clares quines són les prioritats d’aquest sector i cap a on ha d’anar l’impuls del Govern”, ha exposat.
En aquest sentit, ha apuntat que en aquest mandat es té "l’oportunitat única" d’implementar polítiques "empàtiques i efectives", dissenyades per mitigar l’impacte del canvi climàtic i abordar la crisi de la sequera “amb solucions transversals”. Serà “essencial” ha afegit “combatre el despoblament rural i simplificar la burocràcia per als agricultors i ramaders amb l’objectiu de revertir la desmotivació i impulsar el relleu generacional. I, alhora, acompanyar el sector en la valorització dels seus productes”. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que adaptaran l’ICF per proporcionar més facilitats de crèdit i liquiditat al sector primari, amb especial atenció a petits productors i joves agricultors a fi d’assegurar que el sector pugui accedir a les eines financeres necessàries per garantir la viabilitat de les seves explotacions. I, en aquesta línia, les Escoles Agràries i l’Escola Nàutico-Pesquera, i, per tant, la recerca i la formació tindran un paper fonamental en aquesta nova etapa: “Reforçarem els centres de recerca del Departament, com ara l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR). A més, crearem la Xarxa Living Labs, una xarxa de laboratoris públics i privats per transferir innovació i tecnologia al sector agroalimentari".
El titular del Departament ha exposat també que seran “elements centrals” en el desplegament de les polítiques d’aquest full de ruta el Pacte verd europeu, juntament amb les estratègies de biodiversitat i Farm to Fork , per fer una transició cap a una agricultura “més sostenible i circular”. En aquest sentit, Ordeig ha concretat la voluntat d’aprovar la Llei d’alimentació de Catalunya per promoure una contractació pública alimentària amb productes locals, l’educació alimentària i la protecció del patrimoni alimentari català.
A més, entre altres mesures, el conseller ha anunciat també l’impuls d’un nou Pla de regadius de Catalunya que se centrarà en la tecnificació i l’estalvi d’aigua, amb un suport tècnic incrementat a les comunitats de regants i als regants mitjançant l’Oficina del Regant i el programa RegAssist de l’IRTA. En segon lloc, prioritzarà la protecció dels regadius de les instal·lacions d’energies renovables que puguin comprometre la producció alimentària per garantir que aquestes instal·lacions s’integrin harmònicament al territori. I, finalment, es compromet al desenvolupament de nous regs bo i prioritzant els regadius socials, per aconseguir fixar la població i evitar l’abandonament de les zones rurals.
Respecte del sector pesquer, Ordeig ha afirmat que l’Economia Blava és "clau" per a l’economia catalana, juntament amb la flota pesquera, i també els altres sectors que formen part d’aquesta activitat. El conseller s’ha compromès que el Departament desplegui una política marítima integrada mitjançant l’Estratègia marítima de Catalunya, alineada amb les directrius de la Unió Europea, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat i el desenvolupament del sector marítim. En aquest àmbit, també ha fet referència a la creació d’un centre de transformació del peix per millorar la valorització de les captures dels pescadors catalans i enfortir així la seva sostenibilitat econòmica.
Ordeig també ha apuntat que els boscos són la "principal infraestructura verda" del país. “Representen el 75% de la superfície de Catalunya", ha dit. El conseller ha argumentat que el boscos estan patint molt els efectes del canvi climàtic i de l’abandonament del món rural: boscos que perden productivitat, biodiversitat, capacitat de fixació de CO₂ i, sobretot, augmenten, any rere any, el seu risc d’incendi: “És una necessitat de país apostar per la gestió i conservació dels boscos del nostre territori per garantir-ne tots els serveis ambientals que aporten a la nostra societat (des de biodiversitat, salut i lleure a l’aprovisionament de fusta o biomassa), fer front a l’emergència climàtica i els incendis forestals i garantir el desenvolupament sostenible de l’entorn rural”.
“Les pageses i els pagesos de Catalunya van ser molt clars en el seu missatge, i de ben segur que van parlar en nom de tot el sector agroalimentari quan deien que sense pagesia no hi ha futur. Ara serà responsabilitat d’aquest Govern i d’aquesta conselleria que encapçalo fer de les vostres demandes un clam conjunt de país, impulsar la formació, la innovació i transferència de coneixement per fer un sector més competitiu i, en definitiva, ser-ne al costat en tot allò que fem. Sense vosaltres, no hi ha futur”, ha conclòs el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig.