- Duch ha participat aquest dijous en la reunió extraordinària del Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència, des d’on ha exigit un alto el foc immediat a la frontera d'Israel i el Líban i ha condemnat els atacs contra la població civil
- El titular d’Unió Europea i Acció Exterior s’ha reunit amb una trentena d’organitzacions per intercanviar informació i propostes d’actuació
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch Guillot, ha participat aquest dijous en la sessió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE), que s’ha reunit per analitzar la situació al Líban, plantejar propostes d'actuació i coordinar-se amb les diferents institucions i entitats que actuen sobre terreny.
“Ens sembla realment fonamental intercanviar informació i propostes amb tots els actors que tenen o que poden tenir un paper important a l'hora de fer front a l’emergència humanitària”, ha declarat el conseller en una atenció als mitjans de comunicació posterior a la reunió.
Una situació “intolerable”
En la seva intervenció inicial, Duch ha condemnat els bombardejos de l’aviació israeliana —que han provocat centenars de víctimes mortals i milers de persones ferides o desplaçades—, i ha apel·lat al respecte al dret internacional. “La situació que s'està vivint al Líban ens sembla intolerable. Vull destacar també, molt especialment, l'impacte fortíssim sobre les nenes, els nens i la salut i la dignitat de les dones”, ha lamentat el conseller.
En aquest context, el titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha reiterat el compromís del Govern amb la diplomàcia, el diàleg i la negociació política com a única solució per assolir una pau duradora a la regió: “Compartim la posició conjunta expressada avui mateix per diversos països de les Nacions Unides, també per la mateixa Unió Europea. Ens sumem a la petició d'un alto el foc immediat”.
Col·laboració sobre el terreny
Duch també ha exposat algunes de les mesures que s’implementaran en els pròxims dies per part del Departament, com l'assignació de mig milió d'euros a les agències de les Nacions Unides que operen en territori libanès. En aquest sentit, ha posat en relleu la importància del treball de les agències multilaterals, amb una menció especial a l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA), que rebrà aviat una contribució addicional als 800.000 euros ja destinats aquest any.
A més, el conseller ha explicat que, un cop es resolgui la convocatòria de convenis amb les entitats del sector humanitari, l’objectiu serà treballar amb elles perquè alguns dels projectes resultants estiguin específicament orientats a atendre la població civil afectada.
Pel que fa a la situació dels catalans i les catalanes que es troben al Líban, Duch ha insistit que el Govern de la Generalitat està en contacte permanent amb el ministeri d’Afers Exteriors espanyol tant per fer el seguiment de la situació d’aquests ciutadans com per activar un possible pla d’evacuació.
Intercanvi d’informació i propostes
Després de repassar les grans xifres i l’estat actual del conflicte, ha intervingut Raquel Martí, directora executiva de la UNRWA a Espanya, que ha subratllat la necessitat d’entendre l’esclat d’aquest conflicte al Líban no com un front aïllat, sinó com a part d’una guerra molt més àmplia que va començar (i que continua) a la Franja de Gaza.
Pel que fa a la situació al Líban, des d’UNRWA han subratllat l’elevat nombre de persones desplaçades i la situació de col·lapse que viuen els hospitals.
En la reunió també hi han participat els Departaments de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que han mostrat la seva predisposició a activar dispositius d’assistència a través del Centre de Coordinació d’Emergències (en el cas d’Interior) o de tractar algunes de les persones afectades als centres sanitaris catalans (en el cas de Salut).
A continuació, s’ha pogut constatar la plena disposició de diverses de les institucions i entitats participants a destinar tota mena d’ajuda a les víctimes d’aquest conflicte. Una disposició que el Govern ha agraït profundament.
Sobre el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència
El CCAHE és un organisme adscrit a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) creat per coordinar els esforços de les administracions públiques catalanes i de la societat civil en situacions d'emergència humanitària a fi de donar-hi una resposta àgil i eficaç.
Són membres del CCAHE, entre d'altres, diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i altres entitats representatives de l'àmbit municipalista català i representants de la federació catalana d’ONGD i d’entitats d’acció humanitària.