Artur Mas reclama a Romano Prodi més implicació de la UE per reconèixer el català

El conseller en cap reclama la participació de Catalunya en la conferència en què es decidirà sobre la Constitució Euro

query_builder   23 juny 2003 18:36

event_note Nota de premsa

Artur Mas reclama a Romano Prodi més implicació de la UE per reconèixer el català

El conseller en cap reclama la participació de Catalunya en la conferència en què es decidirà sobre la Constitució Euro

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat avui al president de la Comissió Europea, Romano Prodi, un major reconeixement del català dins la Unió Europea i ha posat de manifest el seu desig que el català es pugui convertir en una llengua d’ús habitual dins la UE. Mas ha reconegut que això no és fàcil perquè hem de convèncer el govern espanyol i és el primer que s’hi oposa. Davant aquesta situació, el conseller en cap ha afegit que seguirem insistint però també hem de fer sentir la nostra veu dins Europa.

Artur Mas ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa celebrada després de la reunió mantinguda avui amb Romano Prodi a la seu de la Comissió Europea, a Brussel•les.

Mas ha fet referència al president del govern central i ha dit que “Aznar discutirà sobre el percentatge de vot que Espanya tindrà dins la futura Unió Europea i no ajudarà a que una nació històrica com Catalunya tingui en el seu idioma un reconeixement europeu”. En aquesta línia el conseller en cap ha reiterat la seva decepció perquè “els països amb competències pròpies no tenen reconeixement dins aquesta arquitectura europea i això –ha afegit- ens preocupa molt perquè països com Catalunya no puguin defensar els seus interessos directament”.

Artur Mas ha dit que una de les peticions que ha formulat a Prodi durant la seva trobada és “un canvi d’actitud d’Europa” quan Catalunya demana “tenir veu pròpia”, ja que “a Europa ens diuen que això ho hem de resoldre dins Espanya i si ho resolem dins l’Estat, Europa no hi posarà problemes”. El conseller en cap ha manifestat la seva comprensió davant aquest fet però ha afirmat que “Europa ha de defensar les nostres posicions”, apel•lant la “vocació europeista de Catalunya”. En aquest sentit, Mas ha reclamat a Prodi que, davant la propera conferència intergovernamental en què es decidirà sobre la Constitució Europea, Catalunya hi sigui present.

En el transcurs de la reunió, Mas ha plantejat també temes vinculats a la Mediterrània, especialment en matèria d’immigració, i ha manifestat la seva “voluntat inequívoca de participar en aquest tema, no només des del punt de vista de la integració, que això ja ho fem, sinó de l’orientació i la selecció dels immigrants de tal manera que en el futur rebem els que puguem absorbir”.

Durant la roda de premsa, Artur Mas ha valorat positivament el Consell Europeu de Tessalònica perquè “s’ha donat el primer pas per l’ampliació dels països de la UE cap als Balcans” que ha qualificat de “fet històric” malgrat que “el procés està en fase inicial”.

1  

Imatges

Reunió d'Artur Mas i Romano Prodi a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les

Reunió d'Artur Mas i Romano Prodi a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les 252