El Servei d'Atenció Familiar que promou la Generalitat ha rebut més de 900 demandes el primer any de funcionament

Artur Mas i Irene Rigau han inaugurat la xarxa d'Atenció a les Famílies, formada per vuit centres i un de virtual

query_builder   11 juliol 2003 12:03

event_note Nota de premsa

El Servei d'Atenció Familiar que promou la Generalitat ha rebut més de 900 demandes el primer any de funcionament

Artur Mas i Irene Rigau han inaugurat la xarxa d'Atenció a les Famílies, formada per vuit centres i un de virtual

El conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, acompanyat de la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, ha inaugurat avui el Servei d’Assessorament a les Famílies de la UASF (Unitat d’Assessorament i Suport a la Família de la Fundació Blanquerna) i ha fet una valoració del primer any de funcionament del Servei d’Atenció Familiar impulsat per la Generalitat. El nou servei d’assessorament inaugurat avui oferirà suport directe a les famílies, farà treballs de recerca amb relació a les necessitats de les famílies i assessorarà als altres set centres de la xarxa que hi ha actualment a Catalunya.

El Servei d’Atenció a les Famílies (SAF) s’inscriu en un programa d’actuacions de suport a la família del Departament de Benestar Social que inclou també serveis d’orientació per a col•lectius de famílies i publicacions destinades a famílies amb infants i adolescents. El Servei dóna informació, orientació i assessorament a les famílies que ho demanen, amb una atenció directa de cada cas, a càrrec de professionals especialitzats.

El SAF és un recurs per a infants, joves i adults de diverses tipologies familiars. Ofereixen suport individual i de grup per ajudar aquestes persones en les seves necessitats de creixement, desenvolupament, educació i socialització. Diferents entitats especialitzades en orientació familiar col•laboren en els programes del Pla integral de suport a la infància i l’adolescència de Catalunya, per portar a terme el SAF.

És en aquest context que ha nascut la Unitat d’Assessorament i Suport a la Família (UASF), un servei de la Fundació Blanquema de la URL adreçat a l’atenció de la família que col•labora amb el Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya dins els programes del "Pla Integral de suport a la infància i l’adolescència de Catalunya".

La Unitat d’Assessorament i Suport a la Família (UASF) és un servei de caràcter interdisciplinari d’atenció, suport, formació i recerca en l’àmbit de la família amb les funcions de formació, orientació, assessorament, atenció i suport, prevenció i informació.

Els objectius d’aquest servei són:

• Donar resposta personalitzada a les necessitats dels diferents membres de la família (infants, joves, adults) en l’àmbit psicològic, educatiu i social.

• Oferir, també, assessorament i suport als professionals per tal de millorar i enriquir el seu treball amb les famílies.

• Esdevenir un centre de recerca amb relació a les necessitats de les famílies i les possibilitats de suport.

Serveis que ofereix:

La UASF compta amb un equip interdisciplinari de professionals de la Fundació Blanquerna (URL) per dur a terme aquesta tasca d’assessorament, orientació i suport que, segons quines siguin les necessitats, es podrà concretar de diverses formes:

• assessorament i orientació personalitzada

• atenció familiar

• avaluació/diagnòstic

• seguiment

• grups de suport

• espais de formació

• suport i assessorament a professionals

La UASF està situada al carrer Raset, 34, de Barcelona. Els serveis es presten de manera presencial si el cas necessita una atenció personalitzada.

Nou-centes consultes durant el primer any

El primer SAF, el de Barcelona i comarques, es va posar en servei el mes de maig de 2002. Posteriorment se n’han creat dos més a Barcelona i comarques, quatre a les comarques de Tarragona, un a les comarques de Girona i un a les comarques de Lleida, a més de dos centres especialitzats en abusos a infants (FADA) i en fills amb pares separats (IPSS).

Durant aquest primer any, el SAF ha rebut 918 demandes d’orientació, informació i assessorament:

• La major part de les demandes provenen de famílies amb fills i filles adolescents o de famílies en situació de crisi o ruptura de parella.

• La major part de les persones que han formulat demandes han estat les dones (70%).

Les famílies utilitzen sovint aquest servei quan es troben en confrontació repetida amb altres membres de la família, sobretot amb fills adolescents i no tenen clar com podrien resoldre’l.

• Les problemàtiques més comunes que provoquen el conflicte familiar amb fills i filles adolescents estan relacionades amb:

    o l’alcoholisme i altres drogues

    o la falta de respecte i de reconeixement de l’autoritat

    o els pactes en el compliment d’horaris

    o el fracàs escolar

    o la violència

Les franges d’edat de les famílies que demanen el servei d’atenció se situa entre els 31 i els 40 anys (edat en la qual la família està decidint qüestions importants sobre fills i filles, vinculacions laborals,...)  i entre els 41 i els 50 anys (etapa de l’adolescència dels fills i filles en la qual es posen a prova aspectes importants del funcionament familiar).

Un SAF virtual a partir del mes d’agost

És previst posar en marxa a partir de finals del mes d’agost un SAF virtual on les famílies podran fer consultes via e-mail i se’ls donaran informacions i orientacions sobre demandes individuals.

Aquest nou SAF estarà gestionat per l’entitat INTRESS que també és responsable d’un SAF presencial.

Temps de Família

L’assessorament i informació a les famílies es realitza també per a col•lectius a través del programa Temps de Família que des del mes de setembre de l’any passat va realitzar més de 840 xerrades-col•loqui per tot Catalunya en les quals van participar més de 21.300 famílies.

Aquest programa, per a famílies amb infants i adolescents, informa i orienta sobre situacions quotidianes i inquietuds que es donen en el seu si. Les xerrades col•loqui les ofereixen persones expertes i han comptat amb la col•laboració de les principals associacions de pares d’alumnes de Catalunya, així com associacions i federacions familiars.

1  

Fitxers adjunts

Versió per imprimir (inclou taules)

Versió per imprimir (inclou taules)
DOC | 142