Comunicat Acords de Govern del 6 de juliol del 2004

query_builder   6 juliol 2004 19:14

event_note Nota de premsa

Comunicat Acords de Govern del 6 de juliol del 2004

ACORDS DEL GOVERN

6 DE JULIOL DE 2004

L’Institut Català de la Salut ampliarà els equips d’atenció primària amb 160 professionals més

D’acord amb el Pla de Xoc dels Centres de Salut, el Govern ha autoritzat l’ampliació de l’equip humà de l’Institut Català de la Salut en un total de 160 llocs de treball. Aquesta mesura forma part de les actuacions planificades durant el 2004, que preveuen incrementar el nombre de professionals dels equips d’atenció primària en un 38%.

Les 160 places corresponen a diferents equips i es desglossen en 109 metges de família, 24 pediatres i 27 auxiliars administratius.

El Pla de Xoc dels Centres de Salut pretén millorar l’atenció primària de la població en diferents fronts: que el temps de les visites mèdiques sigui suficient, atorgar un paper rellevant a la infermeria i els seus auxiliars, avançar en un model sanitari i social d’atenció a domicili i contribuir a que els serveis d’urgència dels hospitals de referència no es col•lapsin per patologies banals.

El Govern ha aprovat una despesa d’11 milions d’euros per a l’arrendament amb opció de compra de material informàtic destinat als centres docents públics. Una part d’aquest material, la més important, s’utilitzarà en les tasques de docència i aprenentatge, i una altra part es destinarà a les feines de gestió i administració dels centres.

Amb la despesa aprovada avui s’adquiriran les instal•lacions i el material següents:

• 150 aules multimèdia (valorades en 2,64 milions d’euros), destinades a als Instituts d’Educació Secundària (IES). Amb aquesta despesa es dotarà amb aules multimèdia a un de cada tres instituts públics de Catalunya.

• 729 ordinadors destinats a diferents centres d’educació infantil i primària (CEIP) i 845 ordinadors per a centres que desenvolupin Plans Estratègics de centre. L’import d’aquest capítol és de 2,26 milions d’euros.

• 32 aules d’informàtica adreçades a centres que imparteixin cicles formatius de Formació Professional. El pressupost és de 800.000 euros.

• 201 ordinadors (320.000 euros) destinats als CEIP i IES per a la gestió i administració dels centres.

• Equipament informàtic per a les 565 aules d’acollida creades en el Pla per a la Llengua i la Cohesió Social que es va presentar setmanes enrera. A aquest concepte s’hi destinen 3,75 milions d’euros.

• Finalment, es destinen 1,3 milions d’euros més a una partida que recull diversos conceptes relacionats amb aquest acord.

 La Generalitat crearà 15 noves escoles d’educació infantil i primària

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui la creació administrativa de 15 noves escoles d’educació infantil i primària a diferents punts de Catalunya, per tal de fer front a la futura demanda de places escolars.

Les noves escoles es crearan en les següents poblacions:

 Al Baix Llobregat,

o a Corbera de Llobregat, per desdoblament del CEIP Jaume Balmes, col•legi ubicat al carrer Empordà/carrer Baix Penedès/carrer Font del Pontarró.

 Al Baix Penedès, 2 col•legis a Calafell:

o un al carrer de les Garrigues, s/n, de Segur de Calafell.

o i un altre al carrer Cosme Maine, s/n.

 Al Barcelonès,

o a Badalona, ubicat al carrer Molí de la Torre, Parc, 12.

 Al Garraf, 2 col•legis:

o un a Cubelles, ubicat al carrer Charlie Rivel/Millera/Darius Huguer/Verge del Pilar.

o i un altre a Olivella, ubicat a l’Avinguda Mas Milà, s/n.

 Al Gironès,

o a Salt, un col•legi ubicat al Passeig de Marquès de Camps, s/n.

 Al Vallès Occidental, 2 col•legis:

o a Polinyà, ubicat a l’Avinguda Lluís Companys, s/n.

o i a Sant Cugat del Vallès, ubicat al Turó de Can Mates.

 I al Vallès Oriental, 6 col•legis mes:

o a la Roca del Vallès, ubicat a la plaça de l’Església, s/n.

o a Lliçà d’Amunt, ubicat al carrer Alcalatén/Marina/Matarranya.

o a Mollet del Vallès, ubicat a Rambla de Pompeu Fabra, 74.

o a Mollet del Vallès, ubicat al carrer Sabadell/Ronda dels Pinetons.

o a Santa Maria de Palautordera, ubicat al carrer Arenys de Mar, s/n.

o i a Vallgorguina, ubicat al carrer de l’Església, s/n (Can Colomer).

La creació d’aquestes quinze escoles respon al nou impuls en la confiança i la qualitat en matèria d’educació que el Govern de la Generalitat s’ha marcat com a prioritat, d’acord amb l’objectiu de garantir el benestar i la igualtat d’oportunitats per tota la ciutadania.

Cal subratllar que el decret de creació d’aquests centres no equival a la seva construcció, perquè cadascun d’aquests nous quinze col•legis es troba en una situació diferent: alguns disposen d’edificis, altres estan en construcció i en quatre casos els centres estan ubicats en mòduls prefabricats. A més a més, no tots els centres disposen de places en tots els grups, ja que n’hi ha alguns en els quals només s’imparteixen classes de P3 i, a mesura que avancin els cursos, s’hi aniran incorporant els altres ensenyaments.

 Declaració del Govern de la Generalitat sobre els fets del Centre Penitenciari de Quatre Camins

El Govern ha estat informat pel conseller de Justícia dels resultats de la informació reservada iniciada en ocasió dels fets produïts al Centre Penitenciari de Quatre Camins la nit del 30 d’abril. Igualment, ha conegut el document elaborat per la comissió designada pel conseller per examinar la qüestió de la introducció i circulació de substàncies tòxiques en els centres penitenciaris.

El Govern dóna suport a les resolucions adoptades per la Conselleria a la vista de les informacions esmentades, tant pel que fa a actuacions administratives i judicials que han de continuar el seu curs, com pel que fa a la revisió de protocols i procediments interns i d’estructura de responsabilitats directives.

El Govern ha manifestat ja la seva voluntat de millorar la situació del sistema penitenciari de Catalunya, adoptant algunes mesures d’urgència i incrementant la dotació econòmica amb aquesta finalitat inclosa en el projecte pressupostari de 2004, que augmenta un 19 per cent respecte de la liquidació del pressupost 2003. El Govern també ha manifestat aquesta voluntat en l’aprovació de les Línies Estratègiques de Política Penitenciària i del Pla Director d’Equipaments Penitenciaris.

El Govern expressa que el bon resultat de l’exercici de la competència de la Generalitat en matèria penitenciària requereix de la col•laboració de tots els actors que hi intervenen. En especial, requereix de la cooperació del personal al servei de l’administració penitenciària, la professionalitat del qual no és posada en dubte per l’existència d’actuacions negatives aïllades que hauran de ser corregides, si s’escau, d’acord amb el que estableixen les lleis.

Més de 13 milions d’euros d’inversió en la restauració i millora del patrimoni cultural

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat la inversió de 13,4 milions d’euros en diferents obres d’adequació, construcció o restauració de diversos equipaments culturals. La inversió més significativa és una partida de 9 milions d’euros destinada a la contractació de les obres d’adequació d’un edifici de L’Hospitalet de Llobregat, propietat del Departament de Cultura, com a dipòsit documental i oficines.

També hi ha prevista la construcció i el moblament de l’Arxiu Històric Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, i el finançament de les obres de construcció i el moblament de l’Arxiu Històric Comarcal del Pla de l’Estany, per valor d’1,1 milions d’euros.

Les altres quatre actuacions són les obres de restauració de la coberta del Monestir de Sant Pere de Casserres, al municipi de les Masies de Roda, a l’Osona (559.000 euros); les obres d’enllumenat monumental i telefonia del Monestir de Sant Pere de Rodes, al municipi del Port de la Selva, a l’Alt Empordà (167.000 euros); els treballs de restauració dels elements pictòrics i escultòrics de la Capella de Requesens, de la Seu Vella de Lleida, al Segrià (152.000 euros), i les obres d’il•luminació del claustre romànic del Monestir de Ripoll (137.000 euros).

 La Generalitat invertirà 2,8 milions d’euros per fer més accessibles les estacions de la L1 del metro

El Govern ha aprovat avui una despesa amb caràcter plurianual de 2,8 milions d’euros per a serveis afectats del projecte d’obres d’adaptació a la normativa i la millora d’accessibilitat en 14 estacions de la línia 1 del metro del Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB).

Les obres d’accessibilitat consisteixen bàsicament en la construcció d’un ascensor des del nivell del carrer fins el vestíbul –abans de la barrera tarifària, sempre que es pugui– i des del nivell de vestíbul –després de la barrera tarifària– a les andanes mitjançant un o dos ascensors, segons hi hagi andana central o laterals. Tots els ascensors disposaran de doble connexió de servei elèctric, per poder funcionar en cas d’avaria, i també de sistema “rescatamàtic”, perquè es pugui fer l’evacuació cap a la part superior en cas de fallida dels sistemes elèctrics de l’estació. Aquestes obres es complementen amb la construcció de rampes i la implantació d’encaminaments normalitzats per invidents en els recorreguts adaptats.

Les estacions que s’adaptaran són: Avinguda Carrilet, Rambla Just Oliveras, Can Serra, Florida, Santa Eulàlia, Hostafrancs, Rocafort, Urgell, Glòries, Navas, Sant Andreu, Torres i Bages, Baró de Viver i Santa Coloma.

 Obres de millora a la carretera C-59, de Sant Feliu de Codines a Sant Quirze Safaja

El Govern ha acordat acordat l’ocupació urgent dels béns afectats per les obres de millora de la carretera C-59, entre Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja, al Vallès Oriental.

Aquesta carretera ja ha estat objecte d’unes obres de millora dels revolts del tram situat entre Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja. Com a actuació complementària de les obres fetes, s’ha previst la millora de l’accés de la carretera C-59 a les urbanitzacions dels Pinars del Badó i el Pla de Badó.

Per tal que els vehicles puguin fer amb seguretat els moviments d’entrada i sortida a les urbanitzacions, s’ha previst la construcció d’un tercer carril central d’espera per fer els girs a esquerra. En concret, aquestes obres se situen al PK 26,4 de la carretera C-59, al terme municipal de Sant Quirze Safaja, al Vallès Oriental, i compten amb un pressupost de 413.000 euros. Està previst que aquestes obres s’iniciïn a finals d’any, amb un termini d’execució de 3 mesos.

 El Govern convoca un concurs públic per a la gestió del servei d’emergències 112

El Govern ha decidit convocar un concurs públic per a la contractació d’una empresa encarregada del personal i la qualitat del servei telefònic de recepció i gestió d’emergències 112. El pressupost de licitació serà de 1,7 milions d’euros.

La contractació d’aquest servei estava inclòs en l’expedient plurianual corresponent a la prestació de serveis de radiocomunicacions del període 2003-2007, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 10 d’octubre de 2002, que avui s’ha modificat.

Fins ara, la contractació actual es realitzava a través d’un conveni amb el centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que, al seu torn, subcontractava el mateix servei a altres empreses de serveis telefònics. Aquest sistema comportava moltes dificultats a l’hora de gestionar el servei i, per això, el Govern ha decidit canviar-lo.

 Josep Maria Bricall, comissionat per al futur Consell de la Cultura i de les Arts

El Govern ha aprovat avui la creació del càrrec de comissionat per al disseny de l’estructura i el funcionament del Consell de Cultura i de les Arts, càrrec que ocuparà Josep Maria Bricall, nomenat també en la reunió de Govern d’avui.

El comissionat serà l’encarregat de dissenyar el Consell de Cultura i de les Arts com a espai de diàleg i entesa en matèria de cultura. Aquest objectiu s’assolirà a través de les dues principals funcions que se li atribueixen, que són, d’una banda, la d’objectivitzar les polítiques culturals així com articular el debat cultural a partir dels objectius estratègics del Govern. D’altra banda, assessorarà les polítiques culturals i farà de mediador entre aquestes polítiques i les demandes de la societat, tot promovent la concertació de projectes.

La creació d’aquest comissionat respon a una de les prioritats del Govern: la de donar impuls institucional al Consell de la Cultura i de les Arts.

 Ajuts al desenvolupament rural, en el marc del programa “Leader Plus” de la Unió Europea

El Govern de la Generalitat destinarà prop de 8,7 milions d’euros, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), per a la tramitació dels ajuts de desenvolupament rural en el marc del programa de la Unió Europea “Leader Plus”.

El programa “Leader Plus” és una iniciativa comunitària de desenvolupament rural que té per objectiu incitar els agents del món rural a una reflexió sobre el potencial del seu territori a llarg termini. Aquest programa busca trobar noves solucions de desenvolupament sostenible, a partir de la mobilització dels agents locals, perquè reflexionin i es responsabilitzin del futur del seu territori. L’objectiu és experimentar amb noves formes de valorar el patrimoni natural i cultural i de millorar l’entorn econòmic, i contribuir, així, a la creació de treball, i a millorar la capacitat d’organització de les comunitats rurals.

Els destinataris d’aquests ajuts són els grups d’acció local, formats per un conjunt d’interlocutors públics i privats que es constitueixen amb aquesta finalitat, i que defineixen en comú una estratègia i unes mesures innovadores per al desenvolupament d’un territori.

 Altres acords

Subvenció de 320.000 euros per a Òmnium Cultural

El Govern ha aprovat concedir una subvenció de 320.000 euros a Òmnium Cultural per als seus projectes i activitats destinats a fomentar i divulgar la llengua i cultura catalanes.

Òmnium Cultural és una entitat que treballa per a la promoció i la normalització de la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. Va ser fundada el 1961 i actualment compta amb 16.000 socis. La voluntat de l’entitat és convertir-se en un punt de trobada de la societat civil, generadora d’idees i projectes que neixen amb l’objectiu d’afrontar els nous reptes de la Catalunya del segle XXI. La junta d’Òmnium Cultural ha iniciat una nova etapa en la qual vol impulsar el progrés de la llengua, la cultura i el país.

Òmnium Cultural té actualment 21 delegacions territorials i 7 grups locals, a més de 6 delegacions funcionals distribuïdes pe Catalunya i l’Alguer. Anualment l’entitat organitza la Nit literària de Santa Llúcia i el Premi d’Honor de les Lletres catalanes, cites de referència per a la promoció de la cultura i la llengua catalana.

El Govern transmet la concessió de Ràdio Cervera a la cadena Ona Catalana

El Govern ha autoritzat la transmissió de la concessió de freqüència modulada de Ràdio Cervera SA a la cadena d’emissores d’Ona Catalana. Ràdio Cervera (99.2 FM) tenia atorgada l’emissió radiofònica des de l’any 1999. Responent a la sol•licitud de Ràdio Cervera per passar la concessió a Ona Catalana, i atès que ja hi ha hagut un període d’explotació de la concessió de més de dos anys, la Generalitat ho ha autoritzat.

 Altres nomenaments

El Govern ha acordat nomenar el senyor Francesc Castellana i Aregall, director del Servei d’Ocupació de Catalunya, president del Consell General del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

Finalment, el Govern també ha acordat nomenar Maria Antònia Moné i Farré, directora general de Programació Econòmica del Departament d’Economia i Finances, un dels dos representants de la Generalitat de Catalunya al Patronat de la Fundació d’Economia Analítica (FEA).

1  

Fitxers adjunts

Adjuntem el comunicat en arxiu

Adjuntem el comunicat en arxiu
DOC | 163