1. Vuit noies i quatre nois faran les tasques professionals als restaurants Disfrutar i Alkimia, el FC Barcelona, TV3, ‘la Caixa’, El Punt Avui, l’ARA, Flaix FM i Estudio Muto
Foto de família amb tots els participants a l'acte del lliurament de les beques Carnet Jove.{"name":"2024/09/29/09/12/73e5a306-7077-4860-bab6-be83363a3190.jpg","author":"ACJ","type":"0","location":"0","weight":352769}

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens Carbonell, i la directora general de Joventut, Clara Quirante Soriano, van lliurar ahir dimarts al vespre les dotze Beques Carnet Jove 2024 als joves que han resultat seleccionats en aquesta edició. L’acte de lliurament va tenir lloc ahir a l’auditori del CaixaFòrum de Barcelona, en un acte conduït pels periodistes Júlia Peguera i Josep Palau.

Les vuit noies i quatre nois escollits començaran aquest setembre unes estades professionals d’un any de durada en empreses i entitats de referència en els camps professionals de la cuina (Disfrutar i Alkimia), l’esport (FC Barcelona), l’acció social (Fundació ‘la Caixa’), el disseny (Estudi Muto), el periodisme escrit (El Punt Avui), la ràdio (Flaix FM), la fotografia (ARA) i en cinc disciplines televisives (TV3): la realització, el maquillatge i perruqueria, l’ambientació, el muntatge musical i el vestuari. A més de l’experiència professional acumulada, les persones beneficiàries obtindran un ajut de 8.000 euros i un certificat acreditatiu de la seva estada.

L’acte va comptar amb una taula en què els joves becaris (Ona Jové, becària de Ràdio 2023, i Robert Becerra, becari de Maquillatge 2024) i directius de les empreses col·laboradores (Romà Vilanova, director recursos humans de la CCMA, i Roser Vives, directora de l’Escola d’Hoteleria de Barcelona) van exposar les seves experiències durant la realització de les beques. En aquest sentit, el Carnet Jove també va voler reconèixer la tasca dels dotze beneficiaris de les beques del 2023 amb el visionat d’un vídeo on es resumeixen les seves tasques i l’entrega de certificats.

A més d’haver-hi la presència dels representants i tutors de les empreses i institucions que col·laboren directament amb el programa, a l’acte també hi van assistir representants d’organismes que formen part de les diferents comissions de valoració i que col·laboren en la iniciativa, com són l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès o la Federació d'Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC), entre d’altres.


Pràctiques als millors restaurants

Com a novetat aquest 2024, el Carnet Jove ha creat una nova beca per promoure l’accés dels joves al món professional de la gastronomia i la restauració. De la mà dels prestigiosos i reconeguts restaurants catalans Alkimia, centrat en la cuina catalana, i Disfrutar, especialitzat en cuina creativa, la nova beca permetrà que la jove seleccionada pugui fer estades formatives en pràctiques de tres mesos de durada a jornada completa a cadascun d’aquests dos establiments establerts a Barcelona (de setembre a desembre de 2024 a Alkimia i de gener a l’abril de 2025 a Disfrutar).

El restaurant Disfrutar va rebre fa tres mesos el reconeixement de millor restaurant del món en quedar primer a la llista The World’s Best 50 Restaurants, mentre que el restaurant Alkimia disposa d’una estrella a la Guia Michelin.

L’objectiu d’aquesta nova beca és ajudar a joves que tinguin un bon coneixement en la pràctica de la cuina, però que encara no hagin pogut entrar al món professional. Les proves de selecció van consistir a fer una recepta a través d’un vídeo i un qüestionari sobre les motivacions per participar en la beca. Els finalistes, a més a més, van haver de cuinar als dos restaurants.


164 becats en 15 anys i alt percentatge d’inserció

Un total de 164 joves han estat becats pel Carnet Jove des de l’inici del programa de beques, el 2009, fins a l’any passat. Aquests joves han estat els seleccionats d’entre 581 finalistes i 5.508 sol·licitants al llarg d’aquests 14 anys.

Així mateix, l’activitat acumulada ha comptat amb la col·laboració de 22 empreses, 39 tutors, 72 membres de les comissions d’avaluació i una dotació acumulada de 843.000 euros.

Segons els resultats d’impacte del programa, el grau de satisfacció dels joves participants en la beca és de 8,8 punts sobre 10 i una puntuació similar pel que fa a l’aprenentatge professional adquirit. I pel que fa a l’impacte posterior a l’experiència, gairebé la meitat dels becats (el 45%) continua treballant a l’empresa on ha fet les pràctiques —sigui a continuació o al cap de poc temps d’haver acabat la beca— mentre un de cada tres joves és contractat a l’empresa a continuació de la beca.

Més enllà de la continuïtat a la mateixa empresa, un de cada dos becats afirma que la beca ha estat un factor de desenvolupament professional, i un de cada quatre constata que la beca del Carnet Jove els ha ajudat activament a aconseguir una feina.

La mateixa enquesta també recull el fet que tres de cada quatre joves becats consideren que el programa els ha ajudat a decidir continuar en la mateixa professional, mentre que la gran majoria dels joves que estan en actiu —quatre de cada cinc— treballen en una activitat similar a la de la beca.

Aquests resultats consoliden l’objectiu del programa de Beques Carnet Jove, com és la inserció laboral i la generació d’oportunitats professionals als joves en sectors d’especialitat de difícil accés i retenció. A més a més, aquesta iniciativa pública aconsegueix trencar el cercle viciós pel qual la manca d’experiència impedeix tenir una primera feina, una condició sovint imprescindible per aconseguir noves feines.

Les Beques Carnet Jove formen part d’un seguit d’accions del Carnet Jove que contribueixen a la inserció professional dels joves, com ara el Jurat Carnet Jove del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya i el Càsting Carnet Jove. Així mateix, el Carnet Jove ofereix al voltant de 8.000 avantatges en formació, cultura, salut o mobilitat internacional a uns 500.000 titulars d’entre 12 i 30 anys.