La consellera Simó anuncia dispositius per detectar i donar resposta a situacions de maltractament de persones grans

Les víctimes són persones amb pocs recursos i alguna discapacitat, generalment dones, vídues i que viuen amb la família

query_builder   12 novembre 2004 18:22

event_note Nota de premsa

La consellera Simó anuncia dispositius per detectar i donar resposta a situacions de maltractament de persones grans

Les víctimes són persones amb pocs recursos i alguna discapacitat, generalment dones, vídues i que viuen amb la família

La consellera Anna Simó ha anunciat avui que el Departament de Benestar i Família posarà en marxa dispositius de detecció i resposta a les situacions de maltractaments de les persones grans. La consellera, que inaugurava a Sant Adrià de Besòs la jornada Els maltractaments a la gent gran organitzada per la Federació d’Associacions Democràtiques de la Gent Gran, ha subratllat la necessitat de donar una resposta a aquest problema que afecta entre el 4,7 i el 6% de les persones grans.

“Generalment –ha dit la consellera Simó–, les víctimes són persones amb escassos recursos econòmics i alguna discapacitat, sovint són dones, vídues, amb residència fixa, amb dependència, fràgils i que viuen amb la família.”

La consellera ha anunciat que la Secretaria de Família del Departament dissenyarà, conjuntament amb l’ICASS i el Departament de Salut, dispositius de detecció i resposta en les situacions de maltractaments, ja sigui en el medi familiar o bé en l’institucional. Amb aquesta finalitat, la Secretaria implementarà un protocol de detecció de situacions i casos de maltractament, alhora que impulsarà i formarà els professionals de l’atenció primària en l’establiment de circuits d’intervenció per tal de protegir efectivament les persones grans més vulnerables.

A més, una experta en prevenció i detecció dels maltractaments a la gent gran s’incorporarà al Consell de la Gent Gran del Departament de Benestar i Família per tal de treballar la qüestió també des de la participació territorial i sectorial dels col·lectius de gent gran de Catalunya.

La consellera ha subratllat també que un suport a les famílies amb assessorament, formació i programes de respir, i un increment dels serveis de proximitat i comunitaris al territori, ha d’ajudar a rebaixar el risc de maltractaments físics i psíquics en l’àmbit familiar. Els estudis realitzats confirmen, en efecte, que l’esgotament, l’estrès, la falta d’habilitats dels cuidadors i la manca de temps i de descans sostingut són factors de risc i  sovint, la causa indirecta dels abusos perpetrats.