La consellera Irene Rigau inaugura un centre de rentat de vehícles per persones discapacitades a Girona

Ales comarques de Girona hi ha 863 persones a centres especials de treball per discapacitats

query_builder   28 febrer 2003 18:44

event_note Nota de premsa

La consellera Irene Rigau inaugura un centre de rentat de vehícles per persones discapacitades a Girona

Ales comarques de Girona hi ha 863 persones a centres especials de treball per discapacitats

La consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, visita el Centre Especial de Treball Xirgu, el Servei de Teràpia Ocupacional Montilivi i la darrera unitat d’habitatges posada en funcionament per a discapacitats de la Fundació Privada Ramon Noguera, a Girona. Al Centre Especial de Treball Xirgu, la consellera inaugurarà una secció de rentat de cotxes. Aquesta instal·lació, subvencionada pel Departament de Benestar i Família amb 120.202 euros, ha permès crear 10 nous llocs de treball.

Girona, 28 de febrer de 2002

La Fundació Privada Ramon Noguera és una entitat privada sense ànim de lucre que gestiona centres i serveis d’atenció a persones amb disminució psíquica de la comarca del Gironès.

L’any 2002, el Departament de Benestar i Família va aportar a la Fundació 2.026.834 d’euros en subvencions per al manteniment dels seus serveis i per a inversions en la llar-residència Llagostera i en la creació del nou centre de rentat de vehicles que representa 10 nou llocs de treball per a persones amb discapacitat.

El Centre Especial de Treball Montilivi-Xirgu està ubicat al Polígon Industrial de Mas Xirgu, a Girona. Aquest Taller es va construir l’any 1994. Actualment realitza activitats de fabricació, de jardineria i controls mediambientals, i de neteja industrial. Té 96 treballadors que tenen reconeguda una disminució en un grau igual o superior al 33% i amb capacitat productiva.

El Taller Ocupacional Montilivi és un centre per a disminuïts psíquics que facilita una atenció diürna per tal d’ assolir, dins les possibilitats de cada un i a través d’un programa individual de rehabilitació, la màxima integració social. El Taller Montilivi atén 80 persones disminuïdes que estan en edat laboral, amb un grau de disminució igual o superior al 65% segons l’EVO (equip de valoració i orientació) del Departament de Benestar i Família.

Centres especials de treball

Durant l’any 2002 s’han creat a les comarques de Girona 73 noves places de Centres Especials de Treball, amb una despesa d’inversió de prop d’un mil·lió d’euros.

Actualment, el Departament de Benestar i Família dona suport a 863 llocs de treball, que representa una aportació econòmica anual de 4,4 milions d’euros, que ha representat un creixement del 34% des de l’any 2000, que inclou l’aportació del 50% del salari minin interprofesional, els serveis complementaris d’Ajustament Personal i Social i el suport econòmic d’inversió per la creació de 73 llocs de treball nous.

Cal destacar que en els darrers anys ha hagut un notable augment de la incorporació de persones afectades per malaltia mental al sistema de llocs de treball protegits. Per potenciar aquesta actuació s’ha posat en funcionament un programa pilot per a millorar els processos d’inserció laboral d’aquest col·lectiu.

Catalunya te el 33% de CET de tot l’Estat

A Catalunya hi ha actualment prop de 200 Centres Especials de Treball (CET) que ocupen més de 7.800 persones discapacitades, xifra que representa el 33% del tot l’Estat espanyol. D’aquesta manera és situa com la situa com la comunitat autònoma que ha desenvolupat més aquests tipus de centres.

El volum total de facturació d’aquests centres durant l’any passat va superar els 180 milions d’euros i es dediquen principalment al sector terciari, primari i industrial.